![]() |
|
|
|
![]() |
Dış Bağlantılar | Konu Araçları | Mod Seç |
![]() |
#10 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Ben yabanci mi yerli mi olduguyla ilgilendigim icin yurtdisinda bilinen Butternut Squash olmayabilecegini ozellikle soyledim. Butternut Squash, ayni zamanda bir kategori (sekil itibariyle cicek burnuna dogru bogazi darlasan, sapa dogru incelesen; kullanim alani bakimindan da tipik ozellikleri bulunan) olmasina karsin piyasada cok sayida ticari cesidi (en bilinen geleneksel cesit Waltham'dir ve cok sayida da turevi vardir) mevcut. Bazen de isimle kategori birlestirilerek, sadece Butternut Squash adiyla da gecer. Sonuc: Bu cesit=Butternut Squash degil. Diger bir deyisle, bu isimle anilan yerli bir cesit yok. Sn sevoş'un dagittigi cesit Malatya'ya ait yerli bir cesit. Kendisi tohumunu komsusundan aldigini da belirtmis, bu da cok onemli bir bilgi cunku bizim kulturumuze, gecmisimize, atalarimiza ait birsey, bizim bir degerimiz. Early Golden Summer Crookneck ise, gecmisi 15. yuzyil oncesine kadar dayanan cok eski bir cesit. Cesit adi ilkin Ingilizce oldugu icin o sekilde dagitimini yaptim. Fransizca olsaydi Fransizca adiyla dagitirdim. Turkce'ye cevirip Ordek Kabagi deseydim bu sefer de zaman icinde yerli oldugu kanisi yerlesecekti ki bu tip takaslarin en onemli noktalarindan birisi kataloglamaya, dokumantasyona, yerli-yabanci tohum ayriminin yapilarak tohum kimliklerinin belirlenmesine ve bitkilerin yetistirme sartlarinin onceden bilinmesine yardimci olmasi. Kisacasi, Ayas Domatesi'ni nasil kirmizi domates diye dagitmiyorsak, burda da ayni mantik gecerli. Early Golden Summer Crookneck'in kullanim alanini soruyorsaniz kendi fikrimi soyleyeyim: Dokusu bizim bildigimiz kabaga gore farkli, sert degil (zaten yabanci literaturde "squash" ve "zucchini" ayridir ve Turk Mutfagi'nda kullanilani olasi istisnalariyla birlikte "zucchini"dir). Yogurtlu, dereotlu kabak yemeginde kullanilabilir ama kizartma yapilmak istense tavada dagilir. Dolayisiyla, zeytinyaglisini daha cok tavsiye ederim. Dolmasi da yapilabilir ama kabugu, yine bizim kulturumuzdeki kabaktan daha narin ve ince. Alıntı:
|
|
![]() |
![]() |
|
|