![]() |
|
|
![]() |
|
![]() |
Dış Bağlantılar | Konu Araçları | Mod Seç |
|
![]() |
#1 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Ben yabanci mi yerli mi olduguyla ilgilendigim icin yurtdisinda bilinen Butternut Squash olmayabilecegini ozellikle soyledim. Butternut Squash, ayni zamanda bir kategori (sekil itibariyle cicek burnuna dogru bogazi darlasan, sapa dogru incelesen; kullanim alani bakimindan da tipik ozellikleri bulunan) olmasina karsin piyasada cok sayida ticari cesidi (en bilinen geleneksel cesit Waltham'dir ve cok sayida da turevi vardir) mevcut. Bazen de isimle kategori birlestirilerek, sadece Butternut Squash adiyla da gecer. Sonuc: Bu cesit=Butternut Squash degil. Diger bir deyisle, bu isimle anilan yerli bir cesit yok. Sn sevoş'un dagittigi cesit Malatya'ya ait yerli bir cesit. Kendisi tohumunu komsusundan aldigini da belirtmis, bu da cok onemli bir bilgi cunku bizim kulturumuze, gecmisimize, atalarimiza ait birsey, bizim bir degerimiz. Early Golden Summer Crookneck ise, gecmisi 15. yuzyil oncesine kadar dayanan cok eski bir cesit. Cesit adi ilkin Ingilizce oldugu icin o sekilde dagitimini yaptim. Fransizca olsaydi Fransizca adiyla dagitirdim. Turkce'ye cevirip Ordek Kabagi deseydim bu sefer de zaman icinde yerli oldugu kanisi yerlesecekti ki bu tip takaslarin en onemli noktalarindan birisi kataloglamaya, dokumantasyona, yerli-yabanci tohum ayriminin yapilarak tohum kimliklerinin belirlenmesine ve bitkilerin yetistirme sartlarinin onceden bilinmesine yardimci olmasi. Kisacasi, Ayas Domatesi'ni nasil kirmizi domates diye dagitmiyorsak, burda da ayni mantik gecerli. Early Golden Summer Crookneck'in kullanim alanini soruyorsaniz kendi fikrimi soyleyeyim: Dokusu bizim bildigimiz kabaga gore farkli, sert degil (zaten yabanci literaturde "squash" ve "zucchini" ayridir ve Turk Mutfagi'nda kullanilani olasi istisnalariyla birlikte "zucchini"dir). Yogurtlu, dereotlu kabak yemeginde kullanilabilir ama kizartma yapilmak istense tavada dagilir. Dolayisiyla, zeytinyaglisini daha cok tavsiye ederim. Dolmasi da yapilabilir ama kabugu, yine bizim kulturumuzdeki kabaktan daha narin ve ince. Alıntı:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sayın bahcedenn Costata Romanesco Kabak - Cucurbita Pepo tohum başlığında not düşüp "1. ve 2. resim internetten, 3. ve 4. resim ise bahçemdendir." demiştir. Yani foto kendisine ait değilse belirtilmesi lazım. Yine Sayın sevoş, Susak tohum başlığında şu bilgiye yer vermiş. "Resimler ende mevcut olmadığından internetten edindiklerimi koydum." yani diğer fotolar kendine aitte sadece Susak görselleri yokmuş gibi bir algı oluşturuyor. Bu yazıyı ilk mesajda yazmış olsa idi sorun oluşmayacaktı. Bu arada Early Golden Summer Crookneck kabağında hayal kırıklığı yaşadığımı belirtmeliyim. Kızartmasını, dolmasını, tencere yemeğini yapabileceğimi düşünüyordum. Tabi ki Ördek Kabağı veya başka bir isim dememelisiniz. Ben olabilirdi demiştim. Olsaydı iyi olurdu gibi bir şey demedim zaten. Umarım yanlış anlaşılmamışımdır. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,361
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | ||
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Suclamiyorum; yanlis bilgi kalmasin, biz de aslini ogrenelim diye cabaliyorum. Sn sevoş tanitim sayfasinin en basinda soyle demis: Alıntı:
Konu ayni noktaya geliyor ![]() Alıntı:
Düzenleyen birnefestoprak : 13-05-2014 saat 21:45 Neden: Mesaji gondermeyi unutmusum; o sirada Sn bahcedenn de benzer birsey yazmis. |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bugün bir tvde enginardan midye tava yapmışlar. Bizimkiler enginar alda yapalım diyolardı. Yani bu kabaktan dolma da olur başka şeyde olur. Bizim millet yaparsa olur ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Genelden yazilinca daha iyi oluyor. Hepimiz ogrenmis oluyoruz. Alıntı:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|