agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Önceki Tohum Paylaşım Etkinlikleri (Tamamlananlar) > 2015-2016 Tohum Paylaşım Etkinliği
(https)




Beğeni Düzeni4448Beğeniler

Sadece okunabilir konu
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-07-2014, 22:12   #1
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Galeri: 22
Fotoğraf yükleseniz Sn. nkutsay daha iyi olmaz mı?

h_dogan Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 02-07-2014, 22:18   #2
Ağaç Dostu
 
nkutsay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-01-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 656
Cekmedim maalesef. Zaten mayis sonu ile haziran basi arasi bir donemde oldular. Su an adada 1 domates 2 patlican 6 fasulye 2 kadife var. Umarim onlara bir sey olmaz.

nkutsay Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 02-07-2014, 22:24   #3
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Galeri: 22
Suni gübre vermediniz değil mi?

h_dogan Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 02-07-2014, 22:33   #4
Ağaç Dostu
 
nkutsay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-01-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 656
Hic kullanmadim. Hatta en son sonbahar sebzeleri icin keci gubresi kullanmistim. Kadi lokmalari da bonusu olmustu.

nkutsay Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 02-07-2014, 22:43   #5
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Galeri: 22
Çökertenden başka bir şey gelmiyor aklıma.

h_dogan Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 02-07-2014, 23:19   #6
Ağaç Dostu
 
nkutsay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-01-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 656
Cokerteni okudum. Olabilir gibi geldi bana. Kalan son domatesi de bir gun devrilmis buldum. Ama solmamisti. Ellemedim. Yasamina oyle devam ediyor. simdi cicekte.

nkutsay Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 04-07-2014, 11:45   #7
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
Sayın heyyamola,

Çekirdeklik Kabak'tan bir adet kabağı tohumluk bıraktım. Sanırım ikinci meyveydi. Ama sonradan fark ettim ki 6 kök kabaktan biri diğerlerine göre biraz daha farklı. Şimdi o farklı olan kabak daha lezzetli ve en az 6-7 meyve hasat ettik. Genelde ilk meyveler tohumluk bırakılıyor ama bundan 2-3 meyve daha hasat edip tohumluk bıraksam, olgunlaşan tohumlardan yetişen bitki geç mi meyve verir yoksa erken mi meyve verir? Bu ilk meyveyi tohuma bırakma biberde ve domateste kesin sonuç veriyor. Ama kabakta veya diğer ürünlerde nasıl oluyor bilmiyorum.

limon_sever Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 06-07-2014, 00:28   #8
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever Mesajı Göster
Sayın heyyamola,

Çekirdeklik Kabak'tan bir adet kabağı tohumluk bıraktım. Sanırım ikinci meyveydi. Ama sonradan fark ettim ki 6 kök kabaktan biri diğerlerine göre biraz daha farklı. Şimdi o farklı olan kabak daha lezzetli ve en az 6-7 meyve hasat ettik. Genelde ilk meyveler tohumluk bırakılıyor ama bundan 2-3 meyve daha hasat edip tohumluk bıraksam, olgunlaşan tohumlardan yetişen bitki geç mi meyve verir yoksa erken mi meyve verir? Bu ilk meyveyi tohuma bırakma biberde ve domateste kesin sonuç veriyor. Ama kabakta veya diğer ürünlerde nasıl oluyor bilmiyorum.
Bahsettiğim lezzeti hoşumuza giden soldaki kabak, sağdakinden tohumluk bırakmıştık. Şimdi epey gelişti.

Name:  cekirdeklik_kabak.jpg
Views: 2288
Size:  18.6 KB

limon_sever Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 06-07-2014, 22:11   #9
Ağaç Dostu
 
heyyamola's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2009
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 2,544
Galeri: 37
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever Mesajı Göster
Bahsettiğim lezzeti hoşumuza giden soldaki kabak, sağdakinden tohumluk bırakmıştık. Şimdi epey gelişti.

Eklenti 507054
Benim de gözlemlediğim kadarıyla; Meyvedeki yeşil rengin koyulaşması, lezzet artışıyla doğru orantılı..

heyyamola Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 06-07-2014, 22:05   #10
Ağaç Dostu
 
heyyamola's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2009
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 2,544
Galeri: 37
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever Mesajı Göster
Sayın heyyamola,

Çekirdeklik Kabak'tan bir adet kabağı tohumluk bıraktım. Sanırım ikinci meyveydi. Ama sonradan fark ettim ki 6 kök kabaktan biri diğerlerine göre biraz daha farklı. Şimdi o farklı olan kabak daha lezzetli ve en az 6-7 meyve hasat ettik. Genelde ilk meyveler tohumluk bırakılıyor ama bundan 2-3 meyve daha hasat edip tohumluk bıraksam, olgunlaşan tohumlardan yetişen bitki geç mi meyve verir yoksa erken mi meyve verir? Bu ilk meyveyi tohuma bırakma biberde ve domateste kesin sonuç veriyor. Ama kabakta veya diğer ürünlerde nasıl oluyor bilmiyorum.
Kabak için fazla fark etmiyor. Ben fasulye ve kabaktan bir kök tohumluk bırakıp, o kökten hiç yemeklik hasat yapmıyorum.

Lezzetli bulduğunuz kabak sadece bir kök olduğu için, Temmuz sonuna kadar yemeklik olarak hasat edip, daha sonra oluşan meyveleri tohumluk bırakabilirsiniz. Ekim sonuna kadar tohumluk meyveyi olgunlaştıracaktır.

20 Temmuz - 20 Ağustos arası biraz durgunlaşan bitki, sonrasında tekrar atağa geçecektir. Bu dönemde külleme' ye hassastır. Ben toz kükürt serpeleyerek tedbir alıyorum.

heyyamola Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 04-07-2014, 14:44   #11
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
Bu elle tozlaşma yapmak çok zor bir işmiş. Bahçede 7 çeşit domates var. Her birinin bir dalını ayrı ayrı tülle sardım ama şimdiye kadar meyveye döndürebildiğim olmadı. Bu sene aşırı rüzgar ve yağmur her şeyi allak bullak etti. Onlar yapmasa ben tülü açıp kaparken çiçeği kırıyorum. Bu gidişle sanırım kendi kendine büyüyenlerden tohumluk alacağım.

yağmur Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 04-07-2014, 20:51   #12
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Su mesajda aciklamaya calismistim: http://www.agaclar.net/forum/1217858-post15.htm. O keselerin degisik boylari oluyor. Dali sarmak yerine, buyukce bir keseyle cicekleri sararsaniz, takip cikartirken cicek saplari kirilmaz (kese, resimdekinden daha buyuk olursa iyi olur). Bir de el yerine pille calisan dis fircalarindan da kullanabilirsiniz. Fircayi cicege hafifce degdirip calistirirsaniz o da polenlerin dagilmasinda cok etkili oluyor.

Aslinda, domatesler kendine tozlasirlar ve sartlarin uygun olmasi halinde kendi kendilerine meyve yaparlar; dolayisiyla elle yapilan islem, bitkinin meyve tutmasina yardimci olmaktan, cicekleri keselemek de domateslerde capraz tozlasma olasiligi dusuk olsa da elinizdeki cok nadir bir cesidin her ihtimale karsin safligini korumaktan ibaret.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yağmur Mesajı Göster
Bu elle tozlaşma yapmak çok zor bir işmiş. Bahçede 7 çeşit domates var. Her birinin bir dalını ayrı ayrı tülle sardım ama şimdiye kadar meyveye döndürebildiğim olmadı. Bu sene aşırı rüzgar ve yağmur her şeyi allak bullak etti. Onlar yapmasa ben tülü açıp kaparken çiçeği kırıyorum. Bu gidişle sanırım kendi kendine büyüyenlerden tohumluk alacağım.

birnefestoprak Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 04-07-2014, 18:27   #13
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Galeri: 22
Şenberber ve Tepeköy fasulyelerinin son hali.
Name:  şntp.jpg
Views: 661
Size:  36.2 KB

Şenberber
Name:  şenberber.jpg
Views: 690
Size:  32.4 KB

Tepeköy
Name:  tepeköy.jpg
Views: 687
Size:  32.2 KB

h_dogan Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 04-07-2014, 21:47   #14
Ağaç Dostu
 
yağmur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
Sayın birnefestoprak,
Cevabınız için teşekkür ederim. Tohum takasta paylaşmayı arzu ettiğim için uğraşıp duruyordum ama daha beceremedim. Benim diğer sorum şu; domateste kendi kendine tozlaşmış -çapraz tozlaşma ihtimalli- olanlardan aldığım tohumları(seneye ekmek için kendime bu şekilde alacağım sanırım) takasta paylaşabilir miyim? Bu tohumların sahipleri ne düşünürler bu konuda? Örneğin bende sayın MeyveliTepe'nin Alis Pembe Kirazı var (özel bir tür diye biliyorum) Bu konuya açıklık gelirse ilk kızaranlardan ona göre tohumluk ayıracağım.

yağmur Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 04-07-2014, 22:20   #15
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Alis Pembe Kiraz, Sn MeyveliTepe'nin bir hibrit domates cesidinden nesiller boyu islah edip stabil hale getirdigi bir cesit. Turkiye'de amator islah, cok az gorulen birsey; bu bakimdan cok degerli oldugunu dusunuyorum ama tohumunu alip paylasmanizda bana gore bir sakinca yok, endise etmeyin (hibritlesme olduysa bile bir sekilde anlasilir).

Dogada capraz tozlasma olmasaydi, bugun yeryuzunde bilinen 5000 civarinda (tahminime gore 750-1000 civarinda sadece Turkiye'nin kendine has cesidi var ve cogu yeryuzu istatistiklerine girmemis durumda) geleneksel domates cesidi var. Eger, capraz tozlasma olmasaydi, bu kadar cok cesitlilik olmazdi. Bu anlamda, capraz tozlasma kotu birsey degil.

Benim bu konuyla ilgili tek endisem, cok nadir olan cesitlerin devamliliginin saglanabilmesi cunku Turkiye'nin biyolojik cesitliliginin korunmasi konusu cok ihmal edilmis durumda. Burdaki etkinlikte yerli olup dagitilan tohumlarin cogunun ne yazik ki ticari uretimi yok; bazen bu tohumlarin uretimi, bir aileyle, bazen de bir tek kisiyle sinirli. Son cikan yasalarla birlikte mahalle statusu kazanan cok sayida koy var. Ozellikle koy alanlari daraldikca, bazi cok ozel geleneksel cesitlerin devami tehlikeye giriyor. Ornegin Manisa-Sarigol'un meshur Emcelli Biberi'nin uretim alani, yetistirildigi koyun mahalle yapilmasiyla birlikte cok ciddi anlamda daralmis durumda. Emcelli'ye giderseniz, tozlasmayla ilgili herhangi bir onlem almadiklarini gorursunuz cunku zaten koyde (simdi mahalle) belki de tek yetistirilen biber budur. Siz ev yetistiricisi olarak, bir mevsimde farkli cesitleri gorece cok daha kucuk bir bahcede yetistirdiginiz icin, sizin sartlarinizda hibritlesme olasiligi cok daha fazla oluyor. Burdaki tohum etkinliginin ana amaci da, eger koydeki uretim alani toptan biterse, hic olmazsa ulkenin farkli yerlerindeki insanlar eliyle biyolojik cesitliligi devam ettirme sansini yakalamak.

Burda dagitilan yabanci cesitlerin cogunun devamliligi yurtdisindaki yaygin ve uzun yillardir yapilan takaslarla, ticari uretimle saglanmis durumda. Bu bakimdan, ozellikle yerli cesitlerde cesit ozelliklerinin bozulmamis olmasina, imkanlar el verdigince, dikkat etmek gerekiyor.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yağmur Mesajı Göster
Sayın birnefestoprak,
Cevabınız için teşekkür ederim. Tohum takasta paylaşmayı arzu ettiğim için uğraşıp duruyordum ama daha beceremedim. Benim diğer sorum şu; domateste kendi kendine tozlaşmış -çapraz tozlaşma ihtimalli- olanlardan aldığım tohumları(seneye ekmek için kendime bu şekilde alacağım sanırım) takasta paylaşabilir miyim? Bu tohumların sahipleri ne düşünürler bu konuda? Örneğin bende sayın MeyveliTepe'nin Alis Pembe Kirazı var (özel bir tür diye biliyorum) Bu konuya açıklık gelirse ilk kızaranlardan ona göre tohumluk ayıracağım.


Düzenleyen birnefestoprak : 04-07-2014 saat 22:59
birnefestoprak Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 04-07-2014, 23:09   #16
Ağaç Dostu
 
sevoş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-12-2012
Şehir: Malatya
Mesajlar: 406
kına çiçeklerim susuzluğa dayanamadılar, bu sene tohum alamayacağım
Name:  IMG_4657.jpg
Views: 1858
Size:  71.3 KB

Tohum takastan gelen uzun kabak, spagetti kabak. hangisi uzun kabak hangisi spagetti kabak tanımıyorum. bilenler yazabilir .

Name:  IMG_4665.jpg
Views: 1065
Size:  45.2 KB

Name:  IMG_4666.jpg
Views: 1479
Size:  59.6 KB

sevoş Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 05-07-2014, 08:55   #17
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Uzun kabak nedir?

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sevoş Mesajı Göster
kına çiçeklerim susuzluğa dayanamadılar, bu sene tohum alamayacağım
Eklenti 506905

Tohum takastan gelen uzun kabak, spagetti kabak. hangisi uzun kabak hangisi spagetti kabak tanımıyorum. bilenler yazabilir .

Eklenti 506906

Eklenti 506907

birnefestoprak Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 05-07-2014, 16:00   #18
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,817
Galeri: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Uzun kabak nedir?
Bizim buralarda olan kışlık olarak kurutularak saklanabilen bir metre civarında uzayan bir kabak çeşidi. Taze yemeği de yapılıyor. Başka bölgelerde de olduğunu yeni öğrendim. Oldukça verimli bir çeşit. Askı sistemi olursa düz bir şekilde büyüyor. Tohumların çimlenmesi biraz zor. Komşumda diktiği tohumlardan çok azı çimlenmiş durumda. Tohumları gübre içinde bir veya iki gün vücut sıcaklığında bekletip daha sonra ekiyorlarmış eskiden. O zaman çimlenme oranı çok yükseliyormuş. Arkadaşıma temin ettiğim tohumları kuluçka makinasında bekleterek ekmişti.

Muda Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 16-07-2014, 11:14   #19
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,817
Galeri: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Uzun kabak nedir?
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sevoş Mesajı Göster
sayın birnefestoprak uzun yani metrelik kabak diye bir tohum gelmişti.daha ince diye düşünmüştüm.Ama bendeki biraz kalın.Normal kabak büyüklüğünde,tabi daha uzamazsa.
Arkadaşta olan uzun kabağın fotoğraflarını dün çektim. Yaprak ve çiçek yapısı ile çok kolay ayırt edilebilir. Kabağının büyüklüğü nedeni ile zaten karıştırılma ihtimali hiç bulunmamakta. Bir tane büyümeye başlamış. Daha sonra büyüklüğü hakkında yeniden fotoğraf çekerim.

Name:  DSCF3467.jpg
Views: 1036
Size:  66.3 KB

Name:  DSCF3468.jpg
Views: 874
Size:  47.7 KB

Name:  DSCF3469.jpg
Views: 845
Size:  56.8 KB

Name:  DSCF3479.jpg
Views: 919
Size:  65.4 KB

Muda Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 29-08-2014, 09:43   #20
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Sn Muda,

Bu resmini gosterdiginiz kabak, genelgecer yemeklik kabak Cucurbita pepo degil. Gaziantep'in Haylan Kabagi gibi, eger yanilmiyorsam su kabagigillerden (ing. gourd) bir cesit. Bildigim kadariyla geleneksel olarak kurutulup dolmasi yapiliyor; en azindan Gaziantep'teki kullanim alanlarindan birisi bu.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda Mesajı Göster
Arkadaşta olan uzun kabağın fotoğraflarını dün çektim. Yaprak ve çiçek yapısı ile çok kolay ayırt edilebilir. Kabağının büyüklüğü nedeni ile zaten karıştırılma ihtimali hiç bulunmamakta. Bir tane büyümeye başlamış. Daha sonra büyüklüğü hakkında yeniden fotoğraf çekerim.

Eklenti 509285

Eklenti 509286

Eklenti 509287

Eklenti 509288

birnefestoprak Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 29-08-2014, 09:58   #21
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,817
Galeri: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Sn Muda,

Bu resmini gosterdiginiz kabak, genelgecer yemeklik kabak Cucurbita pepo degil. Gaziantep'in Haylan Kabagi gibi, eger yanilmiyorsam su kabagigillerden (ing. gourd) bir cesit. Bildigim kadariyla geleneksel olarak kurutulup dolmasi yapiliyor; en azindan Gaziantep'teki kullanim alanlarindan birisi bu.
Uzun kabak geleneksel olarak taze ve kurutmalık olarak kullanılan bir çeşit. Boyu bir metreyi biraz geçenleri olduğu gibi daha küçükleri de var. Güçlü bir askıya alma sistemi olursa çok güzel gelişiyor. Kökeni hakkında bilen olduğunu sanmıyorum. O kadar eski bir çeşit. Eskiden beri kışın kurutmalık olarak yazın da taze olarak kullanılıyor. Bizde çeşitli yemekleri yapılıyor. Taze ince kısımları kurutularak veya taze olarak dolma yapılıyor. Yemeği yapılıyor. Kurutularak kışın da yeniyor. Şimdi derin donduruculara da konuluyor.

Bu çeşit Türkiye'nin değişik yerlerinde de biliniyor gördüğüm kadarı ile. En iyi tarafı hiçbir kabak çeşidi ile karışmaması.

Uzun Kabak Yemei (Afyon) - lezzetler.com Yemek Tarifleri

Uzun Kabak Dolması | Tarifler

Muda Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 06-07-2014, 22:26   #22
Ağaç Dostu
 
heyyamola's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2009
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 2,544
Galeri: 37
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sevoş Mesajı Göster

Tohum takastan gelen uzun kabak, spagetti kabak. hangisi uzun kabak hangisi spagetti kabak tanımıyorum. bilenler yazabilir .

Eklenti 506907
Resimdeki kabak metrelik kabak değil. Metrelik kabak; 4-7 cm çapında, 70-100 cm boyunda, açık-yeşil renkli meyvelere sahiptir.

heyyamola Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 07-07-2014, 00:04   #23
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
Tohumluk ayırdığım Çekirdeklik Kabak'ın gövdesi kırılmıştı. Bugün akşama doğru sulama yaparken baygın bir şekilde bulduğum bitkinin köke yakın kısmı yarılmış, gördüm. 2-3 kabakta da aynı yerden yarılma gördüm. Ama tohumluk bıraktığım bitki epey yarılmış. Üzerindeki kabak 4-5 kilo civarında, olgunlaşmadan bitki mefta olmasa bari...

limon_sever Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 07-07-2014, 02:15   #24
Ağaç Dostu
 
heyyamola's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2009
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 2,544
Galeri: 37
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever Mesajı Göster
Tohumluk ayırdığım Çekirdeklik Kabak'ın gövdesi kırılmıştı. Bugün akşama doğru sulama yaparken baygın bir şekilde bulduğum bitkinin köke yakın kısmı yarılmış, gördüm. 2-3 kabakta da aynı yerden yarılma gördüm. Ama tohumluk bıraktığım bitki epey yarılmış. Üzerindeki kabak 4-5 kilo civarında, olgunlaşmadan bitki mefta olmasa bari...
Konumunu hiç bozmayıp, yaralı yeri cocopeat, torf gibi steril bir malzemeyle kapatırsanız, sarsılmasına rağmen büyük ihtimalle gelişimini sürdürecektir.

heyyamola Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 07-07-2014, 10:47   #25
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
Bahsettiğim çapraz tozlaşma olmuş ve güçlü gelişen Spagetti Kabak... Diğerleri spagetti kabak gibi uzayıp gittiler. Ama her bitki birbirinden farklı.

Name:  capraz_tozlasma.jpg
Views: 693
Size:  36.8 KB

Köke çok yakın olan dişi çiçek, 2-3 gün içinde açacak gibi görünüyor. Merakla beklemekteyim.

limon_sever Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 07-07-2014, 00:15   #26
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sevoş Mesajı Göster
kına çiçeklerim susuzluğa dayanamadılar, bu sene tohum alamayacağım
Eklenti 506905

Tohum takastan gelen uzun kabak, spagetti kabak. hangisi uzun kabak hangisi spagetti kabak tanımıyorum. bilenler yazabilir .

Eklenti 506906

Sanırım çapraz tozlaşmaya maruz kalmış Spagetti Kabak. Sayın h_dogan'ın ilgili mesajı : http://www.agaclar.net/forum/uyeleri...tm#post1299389

Bu sene bende epey spagetti kabak tohumu ektim. Hepside büyüme aşamasındalar. Hepsinin yaprak yapısı ve bitki tipi farklı. Geçen sene çapraz tozlaşma olmaması için uğraşmıştım ama bağladığım ip sonradan açılmış bulmuştum. Sanırım arılar tekrar uğramış. Bu arada çapraz tozlaşmadan çıkan bir bitki çok kuvvetli ve epey kalın gövdeli bir şekilde büyüyor. Hemen meyve oluşumu yapmış. Enteresan bir cins ortaya çıkabilir. Bir kaç yıl gözlemleme yapacağım.

limon_sever Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 05-07-2014, 07:19   #27
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Galeri: 22
Beyaz renkli olan spagetti kabak.

h_dogan Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 05-07-2014, 13:41   #28
Ağaç Dostu
 
sevoş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-12-2012
Şehir: Malatya
Mesajlar: 406
sayın birnefestoprak uzun yani metrelik kabak diye bir tohum gelmişti.daha ince diye düşünmüştüm.Ama bendeki biraz kalın.Normal kabak büyüklüğünde,tabi daha uzamazsa.
sayın h dogan spagetti kabaktan bir tane pişirdim sakız kabağı gibi.içi lif lif olmamış.acaba daha çok olgunlaşınca mı liflenecek?

sevoş Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 05-07-2014, 16:02   #29
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,817
Galeri: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sevoş Mesajı Göster
sayın birnefestoprak uzun yani metrelik kabak diye bir tohum gelmişti.daha ince diye düşünmüştüm.Ama bendeki biraz kalın.Normal kabak büyüklüğünde,tabi daha uzamazsa.
Uzun kabak boyu bir metre civarında olur. Kalınlığı da dip tarafı normal kabaktan daha kalın olabilir. Sap kısmına doğru incelir.

Komşumun diktiği uzun kabak büyümeye başladı. Unutmaz isem resmini çeker eklerim. Yaprak yapısından tahmin edersiniz.

Muda Çevrimdışı   Başa Dön
Eski 05-07-2014, 14:00   #30
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,027
Spagetti kabağı bal kabağı gibi olgunlaşmaya bırakıp Ekim-Kasım gibi hasat etmek gerek.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Başa Dön
Sadece okunabilir konu

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025