![]() |
|
|
|||||||
![]() |
|
|
|
Dış Bağlantılar | Konu Araçları | Mod Seç |
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-01-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 656
|
Cekmedim maalesef. Zaten mayis sonu ile haziran basi arasi bir donemde oldular. Su an adada 1 domates 2 patlican 6 fasulye 2 kadife var. Umarim onlara bir sey olmaz. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-01-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 656
|
Hic kullanmadim. Hatta en son sonbahar sebzeleri icin keci gubresi kullanmistim. Kadi lokmalari da bonusu olmustu. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-01-2013
Şehir: istanbul
Mesajlar: 656
|
Cokerteni okudum. Olabilir gibi geldi bana. Kalan son domatesi de bir gun devrilmis buldum. Ama solmamisti. Ellemedim. Yasamina oyle devam ediyor. simdi cicekte. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın heyyamola, Çekirdeklik Kabak'tan bir adet kabağı tohumluk bıraktım. Sanırım ikinci meyveydi. Ama sonradan fark ettim ki 6 kök kabaktan biri diğerlerine göre biraz daha farklı. Şimdi o farklı olan kabak daha lezzetli ve en az 6-7 meyve hasat ettik. Genelde ilk meyveler tohumluk bırakılıyor ama bundan 2-3 meyve daha hasat edip tohumluk bıraksam, olgunlaşan tohumlardan yetişen bitki geç mi meyve verir yoksa erken mi meyve verir? Bu ilk meyveyi tohuma bırakma biberde ve domateste kesin sonuç veriyor. Ama kabakta veya diğer ürünlerde nasıl oluyor bilmiyorum. |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Lezzetli bulduğunuz kabak sadece bir kök olduğu için, Temmuz sonuna kadar yemeklik olarak hasat edip, daha sonra oluşan meyveleri tohumluk bırakabilirsiniz. Ekim sonuna kadar tohumluk meyveyi olgunlaştıracaktır. 20 Temmuz - 20 Ağustos arası biraz durgunlaşan bitki, sonrasında tekrar atağa geçecektir. Bu dönemde külleme' ye hassastır. Ben toz kükürt serpeleyerek tedbir alıyorum. |
|
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
|
Bu elle tozlaşma yapmak çok zor bir işmiş. Bahçede 7 çeşit domates var. Her birinin bir dalını ayrı ayrı tülle sardım ama şimdiye kadar meyveye döndürebildiğim olmadı. Bu sene aşırı rüzgar ve yağmur her şeyi allak bullak etti. Onlar yapmasa ben tülü açıp kaparken çiçeği kırıyorum. Bu gidişle sanırım kendi kendine büyüyenlerden tohumluk alacağım. |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Su mesajda aciklamaya calismistim: http://www.agaclar.net/forum/1217858-post15.htm. O keselerin degisik boylari oluyor. Dali sarmak yerine, buyukce bir keseyle cicekleri sararsaniz, takip cikartirken cicek saplari kirilmaz (kese, resimdekinden daha buyuk olursa iyi olur). Bir de el yerine pille calisan dis fircalarindan da kullanabilirsiniz. Fircayi cicege hafifce degdirip calistirirsaniz o da polenlerin dagilmasinda cok etkili oluyor. Aslinda, domatesler kendine tozlasirlar ve sartlarin uygun olmasi halinde kendi kendilerine meyve yaparlar; dolayisiyla elle yapilan islem, bitkinin meyve tutmasina yardimci olmaktan, cicekleri keselemek de domateslerde capraz tozlasma olasiligi dusuk olsa da elinizdeki cok nadir bir cesidin her ihtimale karsin safligini korumaktan ibaret. Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2013
Şehir: Muğla
Mesajlar: 748
|
Sayın birnefestoprak, Cevabınız için teşekkür ederim. Tohum takasta paylaşmayı arzu ettiğim için uğraşıp duruyordum ama daha beceremedim. Benim diğer sorum şu; domateste kendi kendine tozlaşmış -çapraz tozlaşma ihtimalli- olanlardan aldığım tohumları(seneye ekmek için kendime bu şekilde alacağım sanırım) takasta paylaşabilir miyim? Bu tohumların sahipleri ne düşünürler bu konuda? Örneğin bende sayın MeyveliTepe'nin Alis Pembe Kirazı var (özel bir tür diye biliyorum) Bu konuya açıklık gelirse ilk kızaranlardan ona göre tohumluk ayıracağım. |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Alis Pembe Kiraz, Sn MeyveliTepe'nin bir hibrit domates cesidinden nesiller boyu islah edip stabil hale getirdigi bir cesit. Turkiye'de amator islah, cok az gorulen birsey; bu bakimdan cok degerli oldugunu dusunuyorum ama tohumunu alip paylasmanizda bana gore bir sakinca yok, endise etmeyin (hibritlesme olduysa bile bir sekilde anlasilir). Dogada capraz tozlasma olmasaydi, bugun yeryuzunde bilinen 5000 civarinda (tahminime gore 750-1000 civarinda sadece Turkiye'nin kendine has cesidi var ve cogu yeryuzu istatistiklerine girmemis durumda) geleneksel domates cesidi var. Eger, capraz tozlasma olmasaydi, bu kadar cok cesitlilik olmazdi. Bu anlamda, capraz tozlasma kotu birsey degil. Benim bu konuyla ilgili tek endisem, cok nadir olan cesitlerin devamliliginin saglanabilmesi cunku Turkiye'nin biyolojik cesitliliginin korunmasi konusu cok ihmal edilmis durumda. Burdaki etkinlikte yerli olup dagitilan tohumlarin cogunun ne yazik ki ticari uretimi yok; bazen bu tohumlarin uretimi, bir aileyle, bazen de bir tek kisiyle sinirli. Son cikan yasalarla birlikte mahalle statusu kazanan cok sayida koy var. Ozellikle koy alanlari daraldikca, bazi cok ozel geleneksel cesitlerin devami tehlikeye giriyor. Ornegin Manisa-Sarigol'un meshur Emcelli Biberi'nin uretim alani, yetistirildigi koyun mahalle yapilmasiyla birlikte cok ciddi anlamda daralmis durumda. Emcelli'ye giderseniz, tozlasmayla ilgili herhangi bir onlem almadiklarini gorursunuz cunku zaten koyde (simdi mahalle) belki de tek yetistirilen biber budur. Siz ev yetistiricisi olarak, bir mevsimde farkli cesitleri gorece cok daha kucuk bir bahcede yetistirdiginiz icin, sizin sartlarinizda hibritlesme olasiligi cok daha fazla oluyor. Burdaki tohum etkinliginin ana amaci da, eger koydeki uretim alani toptan biterse, hic olmazsa ulkenin farkli yerlerindeki insanlar eliyle biyolojik cesitliligi devam ettirme sansini yakalamak. Burda dagitilan yabanci cesitlerin cogunun devamliligi yurtdisindaki yaygin ve uzun yillardir yapilan takaslarla, ticari uretimle saglanmis durumda. Bu bakimdan, ozellikle yerli cesitlerde cesit ozelliklerinin bozulmamis olmasina, imkanlar el verdigince, dikkat etmek gerekiyor. Alıntı:
Düzenleyen birnefestoprak : 04-07-2014 saat 22:59 |
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-12-2012
Şehir: Malatya
Mesajlar: 406
|
kına çiçeklerim susuzluğa dayanamadılar, bu sene tohum alamayacağım ![]() ![]() Tohum takastan gelen uzun kabak, spagetti kabak. hangisi uzun kabak hangisi spagetti kabak tanımıyorum. bilenler yazabilir . ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Uzun kabak nedir? Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
|
Bizim buralarda olan kışlık olarak kurutularak saklanabilen bir metre civarında uzayan bir kabak çeşidi. Taze yemeği de yapılıyor. Başka bölgelerde de olduğunu yeni öğrendim. Oldukça verimli bir çeşit. Askı sistemi olursa düz bir şekilde büyüyor. Tohumların çimlenmesi biraz zor. Komşumda diktiği tohumlardan çok azı çimlenmiş durumda. Tohumları gübre içinde bir veya iki gün vücut sıcaklığında bekletip daha sonra ekiyorlarmış eskiden. O zaman çimlenme oranı çok yükseliyormuş. Arkadaşıma temin ettiğim tohumları kuluçka makinasında bekleterek ekmişti. |
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Sn Muda, Bu resmini gosterdiginiz kabak, genelgecer yemeklik kabak Cucurbita pepo degil. Gaziantep'in Haylan Kabagi gibi, eger yanilmiyorsam su kabagigillerden (ing. gourd) bir cesit. Bildigim kadariyla geleneksel olarak kurutulup dolmasi yapiliyor; en azindan Gaziantep'teki kullanim alanlarindan birisi bu. Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu çeşit Türkiye'nin değişik yerlerinde de biliniyor gördüğüm kadarı ile. En iyi tarafı hiçbir kabak çeşidi ile karışmaması. Uzun Kabak Yemei (Afyon) - lezzetler.com Yemek Tarifleri Uzun Kabak Dolması | Tarifler |
|
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
|
Tohumluk ayırdığım Çekirdeklik Kabak'ın gövdesi kırılmıştı. Bugün akşama doğru sulama yaparken baygın bir şekilde bulduğum bitkinin köke yakın kısmı yarılmış, gördüm. 2-3 kabakta da aynı yerden yarılma gördüm. Ama tohumluk bıraktığım bitki epey yarılmış. Üzerindeki kabak 4-5 kilo civarında, olgunlaşmadan bitki mefta olmasa bari... |
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
|
Bahsettiğim çapraz tozlaşma olmuş ve güçlü gelişen Spagetti Kabak... Diğerleri spagetti kabak gibi uzayıp gittiler. Ama her bitki birbirinden farklı. ![]() Köke çok yakın olan dişi çiçek, 2-3 gün içinde açacak gibi görünüyor. Merakla beklemekteyim. |
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu sene bende epey spagetti kabak tohumu ektim. Hepside büyüme aşamasındalar. Hepsinin yaprak yapısı ve bitki tipi farklı. Geçen sene çapraz tozlaşma olmaması için uğraşmıştım ama bağladığım ip sonradan açılmış bulmuştum. Sanırım arılar tekrar uğramış. Bu arada çapraz tozlaşmadan çıkan bir bitki çok kuvvetli ve epey kalın gövdeli bir şekilde büyüyor. Hemen meyve oluşumu yapmış. Enteresan bir cins ortaya çıkabilir. Bir kaç yıl gözlemleme yapacağım. |
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-12-2012
Şehir: Malatya
Mesajlar: 406
|
sayın birnefestoprak uzun yani metrelik kabak diye bir tohum gelmişti.daha ince diye düşünmüştüm.Ama bendeki biraz kalın.Normal kabak büyüklüğünde,tabi daha uzamazsa. sayın h dogan spagetti kabaktan bir tane pişirdim sakız kabağı gibi.içi lif lif olmamış.acaba daha çok olgunlaşınca mı liflenecek? |
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Komşumun diktiği uzun kabak büyümeye başladı. Unutmaz isem resmini çeker eklerim. Yaprak yapısından tahmin edersiniz. |
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,027
|
Spagetti kabağı bal kabağı gibi olgunlaşmaya bırakıp Ekim-Kasım gibi hasat etmek gerek. |
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|