![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2012
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 263
|
Acı Kıl biber
Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Biber Tohum çeşit adı: Acı Kıl Biber Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Manisa / Spil dağı 910 metre Size nereden geldi: 2014-2015 Tohum Paylaşım etkinliği (İsmail kuzucu) Tohumun kökeni : - Kullanılan gübreler : Keçi gübresi Kullanılan ilaçlar: - Hasat yıl ve ayı: 2015 Eylül- Ekim Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitki yarı oturak ve verimli bir çeşittir. Pazarda aranan biber türleri arasındadır. Orta bir acılığı vardır. Bitki ana dalı sağlam ve uç alımı yapıldığı zaman yanlara da yayılmaktadır. Yetiştirme özellikleri: 1.Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Mart - Nisan ayları arasında viyollere veya torf dolu bir kaba ekilir. Tohumlar çimlenene kadar torf kesinlikle kuru bırakılmamalıdır. 2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): Tohum nemli tutulduğu zaman 7-14 gün arasında çimlenmeye başlamaktadır. 3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Güneş alan veya yarı gölge bir alanda rahatlıkla yetiştirebilir. Toprak yapısı ne kadar kuvvetli ise o kadar verim almak mümkün. Güneşli alanlarda sulamayı ihmal etmeyin. 4. İklim gereksinimleri: Aşırı donlar olmadığı sürece her iklime uyum sağlayabiliyor. 5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır:Biberler koyu kırmızı olduğu zaman veya bitkinin üzerindeki ürünler kızarıp buruştuğu zaman toplamlar alınıp saklanabilir. (Bitki özellikleri bilgisi Sn. İsmail Kuzucu'dan alıntıdır.) |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2012
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 263
|
Sarı Dolmalık biber
Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Biber Tohum çeşit adı: Sarı Dolmalık Biber Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 yıl Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Manisa / Spil dağı 910 metre Size nereden geldi: Köylülerden Tohumun kökeni : 2014-2015 Tohum Paylaşım etkinliği (İsmail kuzucu) Kullanılan gübreler : Keçi Gübresi Kullanılan ilaçlar: - Hasat yıl ve ayı: 2015 sonbahar Bitki tipi ve gelişim durumu: Gelişme dönemine hızlı giren bitki, normal dolmalık biber çeşidinden çok daha verimli olarak biber yapıyor. Yetiştirme özellikleri: Yarı gölge veya güneşli bir alanda suyu seven bir çeşit. Yaprakları tam koyu değil, hafif sarımtırak. 1.Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Mart - Nisan ayları arasında viyollere veya torf dolu bir kaba ekilir. Tohumlar çimlenene kadar torf kesinlikle kuru bırakılmamalıdır. 2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): Tohum nemli tutulduğu zaman 7-14 gün arasında çimlenmeye başlamaktadır. 3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Çok verimli olması yanıltmasın toprak ayrımı ve besin isteği yok. Ne kadar dengeli sulama yaparsanız meyveleri o kadar büyük oluyor. 4. İklim gereksinimleri: Aşırı donlar olmadığı sürece her iklime uyum sağlayabiliyor. 5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır:Meyve sarı renkten kırmızı renge döndüğü zaman tohum alınabiliyor. Tohum fazla olgunlaşmasa dahi verimde ve çimlenmeden hiçbir etkisi olmuyor. (Bitki özellikleri bilgisi Sn. İsmail Kuzucu'dan alıntıdır.) |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2012
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 263
|
Mor inci Biber
Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Biber Tohum çeşit adı: Mor İnci Biberi Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Manisa / Spil Dağı 910 metre Size nereden geldi: 2014-2015 Tohum Paylaşım etkinliği (İsmail kuzucu) Tohumun kökeni : - Kullanılan gübreler : Keçi Gübresi Kullanılan ilaçlar: - Hasat yıl ve ayı: 2015 Eylül- Ekim Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitki tam yuvarlak ve parlak biberleri ile tam bir süs bitkisi. Yaprak ve çiçekleri mor renginde. Yan kısımlarında fazla yeşil bitki varsa rengi değişime uğrayabiliyor. Yetiştirme özellikleri: 1.Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Mart - Nisan ayları arasında viyollere veya torf dolu bir kaba ekilir. Tohumlar çimlenene kadar torf kesinlikle kuru bırakılmamalıdır. 2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): Tohum nemli tutulduğu zaman 7-14 gün arasında çimlenmeye başlamaktadır. 3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Güneş alan bir bölgede rahatlıkla yetiştirebilir. Toprak yapısı ne kadar kuvvetli ise o kadar verim almak mümkün. Çiçek gösterdikten sonra aşırı sulama yapmamanız yeterli. 4. İklim gereksinimleri: Aşırı donlar olmadığı sürece her iklime uyum sağlayabiliyor. 5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır:Biberler koyu kırmızı olduğu zaman veya bitkinin üzerindeki ürünler kızarıp buruştuğu zaman toplamlar alınıp saklanabilir. (Bitki özellikleri bilgisi Sn. İsmail Kuzucu'dan alıntıdır.) |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2012
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 263
|
İtalian pepper
Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum Tohum çeşit adı: Jimmy Nardello Italian Pepper (Jimmy Nardello's Sweet italian Frying Pepper) Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Manisa / Spil Dağı 910 metre Tohumun kökeni: Italya Tohumun geldiği yer: 2014-2015 Tohum Paylaşım etkinliği (Bahcedenn) Kullanılan gübreler: Keçi Gübresi Kullanılan ilaçlar: - Hasat yıl ve ayı: 2015 Ağustos - Eylül Yetistirme zorlugu derecesi: Zahmetsiz, güvenilir bir bitkidir. Düşük ilgi ister. Bitki tipi ve gelişim durumu: 8-25 günde çimlenen tohumları iç ortamda son ilkbahar donlarından yaklaşık olarak 8 hafta önce ekmek gerekmektedir. 70-90 günde fideden hasada gelir. Ortalama 45-60 cm yüksekliğe ulaşan bitkinin, gittikçe incelen, 15-25 cm arasında değişen, koyu parlak yeşil renkten hızlı bir şekilde parlak ateş kırmızısı renge ulaşan, kırışık, buruşuk meyveleri vardır. Ful güneşte ve nötrden asidik duruma dönen toprakta daha iyi yetişirken aşırı sulanmadığı sürece verimli bir bitki yapısı olduğu söylenmektedir. Tartışmasız en iyi kızartmalık çeşitlerden biridir. Kızartıldığında kaymaksı yumuşacık bir hal alır. Dondurucuya ve kurutmaya uygun olan taze de yenebilen bir çeşittir. Biberleri sapından (biberin gövdesinden değil) iğne ile dikkatlice delip ipe dizebilirsiniz. Güneşli bir pencerenin yanına ya da sundurmaya asacağınız biberler kısa zamanda kururlarken ayrı bir dekorasyon havası da katacaklardır. Hastalıklara dayanıklıdır. Çeşidin Hikayesi: Güney İtalya'da çizmenin üst kısmı olarak adlandırılan dağlık Basilicata Bölgesi'nin Potenza İli'nde Ruoti isimli bir kasaba. Yıllarca bu kasabada yaşayan Giuseppe Nardiello ve eşi Angela kızartmalık tatlı bir biber çeşidini yetiştirdiler. 1887 yılında 1 yaşındaki kızları Anna ile beraber yeni bir hayat için Napoli Limanı'ndan Amerika'ya yola çıktıklarında yanlarına 1 avuç dolusu bu biber tohumlarından da aldılar. 11 çocukları ile beraber biber de yetiştirdikleri Naugatuck, Connecticut'a yerleştiler. Giuseppe ve Angela'nın 4. çocukları Jimmy isimli erkek çocuğu idi. Şu anda 81 yaşında olan ve hala Naugatuck'ta ikamet eden Jimmy’nin oğlu James, babası Jimmy’nin sınıf öğretmeninin aile soyadı olan Nardiello'dan “i” harfini telaffuzu daha kolay olması için düşürdüğünü söylemektedir. Bu soy isim Jimmy ile beraber ondan sonraki kardeşlerine ve torunlarına yapıştı. James ayrıca babası Jimmy'nin Nardiello kardeşler arasında anneleri Angela'nın bahçe sevgisini miras alan tek kardeş olduğunu ve bunu hayatı boyunca sevgi ile sürdürdüğünü de söylemektedir. Annesinin ona öğrettiği gibi, taraçalarda, Güney İtalya'da dağlık bölgelerde bahçelerin yapıldığı gibi. Buralarda yüzlerce biber yetiştirdi, fakat kuruması için sundurmaya astığı ve kış boyunca ailesinin hoşuna giden tatlı kızartmalık biberler onun favorisi idi. Jimmy Nardello 1983'te vefat etti. Fakat ölmeden önce bazı atalık biber tohumlarını Decorah, Iova'da Seed Savers Exchange (SSE)' bağışladı. SSE 11.000 den fazla olan çeşitli atalık tohumlarını 2 ayrı iklim kontrollü mahzende saklamada uzmanlaşmıştır. Ellerindeki stokların aşağı yukarı % 10'unu 10 yıllık dönemlerde rotasyonlu olarak ekmektedirler. SSE'nin koruduğu bu tohumlardan biri de Jimmy Nardello Italian Pepper (Jimmy Nardello's Sweet Italian Frying Pepper)dir. Nardello ailesinin yanlarına aldıkları 1 avuç dolusu biber tohumları ile Amerika'ya göç ettikten 120 yıl sonra bu biber çeşidi aile adını üstlendi ve ev bahçeciliği yapanlar ile ünlü şeflerin mutfaklarında yerini aldı. Şu anda hala Slow Food USA's Ark of Taste de nesli tehlikede olarak kayıtlıdır. The Ark'ın çabası dünyanın nesli tehlikede olan lezzetlerini bulup, kataloglayıp tarımın ve mutfağın standartlaşma saldırısından korumaktır. (Bitki özellikleri bilgisi Sn. Bahcedenn'den alıntıdır.) |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2012
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 263
|
Pepperoncini biber
Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Tek Yıllık Tohum Türü: Sebze tohumu Tohum çeşit adı: Biber Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 yıl Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Manisa / Spil Dağı 910 metre Size nereden geldi: 2014-2015 tohum takas etkinliği (Pares) Tohumun kökeni : - Kullanılan gübreler : Keçi gübresi Kullanılan ilaçlar: İlaç kullanılmadı Hasat yıl ve ayı: 2015 sonbahar Bitki tipi ve gelişim durumu: Bahçemizde ilk hasada gelen biber oldu , çok verimli, çok lezzetli kahvaltı için ideal |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2012
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 263
|
Barbunya
Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Tek Yıllık Tohum Türü: Sebze tohumu Tohum çeşit adı: Barbun fasulye Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 yıl Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Manisa / Spil Dağı 910 metre Size nereden geldi: 2014-2015 tohum takas etkinliği (TCM) Tohumun kökeni : - Kullanılan gübreler : Keçi gübresi Kullanılan ilaçlar: İlaç kullanılmadı Hasat yıl ve ayı: 2015 sonbahar Bitki tipi ve gelişim durumu: Beyaz barbunya olarak Sn.TCM den aldım fakat bizim bahçede fasulyelerden kırçıllı olarak ürün aldım. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-12-2012
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 263
|
Bolu fasulye
Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Fasulye Tohum çeşit adı: Bolu Fasulyesi Tohum kaç yıldır sizdedir : 1 yıl Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Manisa / Spil dağı 910 metre Tohumun kökeni : 2014-2015 tohum takas etkinliği (Kaknus) Kullanılan gübreler : Keçi gübresi Kullanılan ilaçlar :Yok Hasat yıl ve ayı: 2015 Yaz sonu Bitki tipi ve gelişim durumu: Sırık cinsi bir fasulye. Kılçıksız, son derece lezzetli ve verimli bir tür. Hem tazesinin hem de kurusunun güzel yemeği oluyor. Meyvelerinin ayırdedici özellikleri: Fasulye meyvelerinin boyutu yaklaşık 15 cm kadar.Meyve tanelerinin en önemli özelliği beyaz tanelerin üzerindeki büyük siyah benekler. Bu renklerle son derece sevimli bir görünüşü var. (Bitki özellikleri bilgisi Sn. Kaknus'dan alıntıdır.) |
|
|
|
![]() |
|
|