agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Önceki Tohum Paylaşım Etkinlikleri (Tamamlananlar) > 2015-2016 Tohum Paylaşım Etkinliği (Kataloglar)
(https)




Beğeni Düzeni222Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 12-11-2015, 18:38   #1
Ağaç Dostu
 
hcorak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2012
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 263
Abu Revan Domates

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: tek yıllık
Tohum Türü: domates
Tohum çeşit adı: Abu Rewan Domates
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 Yılı
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Manisa / Spil dağı 910 metre
Tohumun kökeni : 2014-2015 Tohum Paylaşım etkinliği (Bahcedenn)
Kullanılan gübreler: Keçi gübresi şerbeti
Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı
Hasat yıl ve ayı: 2015 yaz ayları
Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitki sırık olarak gelişme göstermiştir, meyveleri pürüzsüz 4-5 cm. çapında, bol çekirdekli, orta ince kabuklu salkım şeklinde, oldukça verimlidir.

Eklenen Resimler
 
aydın ve u-m-u-t beğendi.
hcorak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2015, 18:42   #2
Ağaç Dostu
 
hcorak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2012
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 263
Ayaş Domates

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Domates
Tohum çeşit adı: Ayaş Domatesi
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Manisa / Spil Dağı 910 metre
Size nereden geldi: 2014-2015 Tohum Paylaşım etkinliği (Heyyamola)
Tohumun kökeni : --
Kullanılan gübreler : Keçi gübresi
Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı
Hasat yıl ve ayı: 2015 sonbahar
Bitki tipi ve gelişim durumu: 2-3 gövdeli desteklenerek, yarı-sırık tarzında yetişen bitki güçlü gelişim gösterdi. Bitkiyi oturak tarzında yetiştirmek daha iyi olur kanaatindeyim, zira yan-yana oluşup ağırlaşan meyveleri desteklemeye uğraşmak; Akıntıya kürek çekmek gibi...
Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Verimli bir çeşittir. Ortalama 250 ile 400 gr arasında değişen meyveler elde ettim. Meyveler nispeten dayanıklı, et oranı yüksek, sulu ve lezzetlidir. Meyvenin bitkiye bağlanan sap kısmı biraz damarlı yapıya sahiptir. (Meyve özellikleri bilgisi Sn. Heyyamola'dan alıntıdır. o da Sn. Bahcedenn den almış)

Eklenen Resimler
 
hcorak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2015, 18:49   #3
Ağaç Dostu
 
hcorak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2012
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 263
Russian Cossack

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum
Tohum çeşit adı: Russian Cossack Domates
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Manisa / Spil dağı 910 metre
Tohumun kökeni: Rusya
Tohumun geldiği yer: 2014-2015 Tohum Paylaşım etkinliği (Bahcedenn)
Kullanılan gübreler: Keçi gübresi
Kullanılan ilaçlar: -
Hasat yıl ve ayı: 2015 sonbahar
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Hasat süresi: Erkenci, fide dikiminden itibaren 70-75 gün
Büyüme alışkanlığı: Yarı sırık
Yaprak tipi: Normal
Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Pembe, yeşil ve mavimsi çizgiler ile siyahımsı, yuvarlak ve ufak
Bitki tipi ve gelişim durumu: Yarı sırık bir çeşittir. Bitkiler orta kuvvette gelişir.
Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Pembe, yeşil ve mavimsi çizgiler ile siyahımsı bir domates çeşididir. Sulu ve etli yapısının yanında lezzetli bir çeşittir. Bu çeşitte bulunan mavi genler ile antosiyanin bu çeşidin daha siyahımsı gözükmesini sağlar. Aroması yüksek, oldukça zengin eski domates tadında tatlı ve hafif baharatlı bir lezzete sahiptir. Şekil olarak oval ve basık bir yapısı vardır.

Bahçede yeri müsait olanlar için denenmesi gereken lezzetini beğendiğim bir çeşit oldu.

Bir Tom Wagner üretimidir.
(Meyve özellikleri bilgisi Sn. Bahcedenn'den alıntıdır.)

Eklenen Resimler
  
hcorak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2015, 18:55   #4
Ağaç Dostu
 
hcorak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2012
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 263
Acı Kıl biber

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Biber
Tohum çeşit adı: Acı Kıl Biber
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Manisa / Spil dağı 910 metre
Size nereden geldi: 2014-2015 Tohum Paylaşım etkinliği (İsmail kuzucu)
Tohumun kökeni : -
Kullanılan gübreler : Keçi gübresi
Kullanılan ilaçlar: -
Hasat yıl ve ayı: 2015 Eylül- Ekim
Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitki yarı oturak ve verimli bir çeşittir. Pazarda aranan biber türleri arasındadır. Orta bir acılığı vardır. Bitki ana dalı sağlam ve uç alımı yapıldığı zaman yanlara da yayılmaktadır.
Yetiştirme özellikleri:

1.Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Mart - Nisan ayları arasında viyollere veya torf dolu bir kaba ekilir. Tohumlar çimlenene kadar torf kesinlikle kuru bırakılmamalıdır.
2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): Tohum nemli tutulduğu zaman 7-14 gün arasında çimlenmeye başlamaktadır.
3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Güneş alan veya yarı gölge bir alanda rahatlıkla yetiştirebilir. Toprak yapısı ne kadar kuvvetli ise o kadar verim almak mümkün. Güneşli alanlarda sulamayı ihmal etmeyin.
4. İklim gereksinimleri: Aşırı donlar olmadığı sürece her iklime uyum sağlayabiliyor.
5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır:Biberler koyu kırmızı olduğu zaman veya bitkinin üzerindeki ürünler kızarıp buruştuğu zaman toplamlar alınıp saklanabilir.
(Bitki özellikleri bilgisi Sn. İsmail Kuzucu'dan alıntıdır.)

Eklenen Resimler
 
hcorak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2015, 19:00   #5
Ağaç Dostu
 
hcorak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2012
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 263
Sarı Dolmalık biber

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Biber
Tohum çeşit adı: Sarı Dolmalık Biber
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Manisa / Spil dağı 910 metre
Size nereden geldi: Köylülerden
Tohumun kökeni : 2014-2015 Tohum Paylaşım etkinliği (İsmail kuzucu)
Kullanılan gübreler : Keçi Gübresi
Kullanılan ilaçlar: -
Hasat yıl ve ayı: 2015 sonbahar
Bitki tipi ve gelişim durumu: Gelişme dönemine hızlı giren bitki, normal dolmalık biber çeşidinden çok daha verimli olarak biber yapıyor.
Yetiştirme özellikleri: Yarı gölge veya güneşli bir alanda suyu seven bir çeşit. Yaprakları tam koyu değil, hafif sarımtırak.

1.Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Mart - Nisan ayları arasında viyollere veya torf dolu bir kaba ekilir. Tohumlar çimlenene kadar torf kesinlikle kuru bırakılmamalıdır.
2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): Tohum nemli tutulduğu zaman 7-14 gün arasında çimlenmeye başlamaktadır.
3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Çok verimli olması yanıltmasın toprak ayrımı ve besin isteği yok. Ne kadar dengeli sulama yaparsanız meyveleri o kadar büyük oluyor.
4. İklim gereksinimleri: Aşırı donlar olmadığı sürece her iklime uyum sağlayabiliyor.
5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır:Meyve sarı renkten kırmızı renge döndüğü zaman tohum alınabiliyor. Tohum fazla olgunlaşmasa dahi verimde ve çimlenmeden hiçbir etkisi olmuyor.
(Bitki özellikleri bilgisi Sn. İsmail Kuzucu'dan alıntıdır.)

Eklenen Resimler
 
hcorak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2015, 19:04   #6
Ağaç Dostu
 
hcorak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2012
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 263
Mor inci Biber

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Biber
Tohum çeşit adı: Mor İnci Biberi
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Manisa / Spil Dağı 910 metre
Size nereden geldi: 2014-2015 Tohum Paylaşım etkinliği (İsmail kuzucu)
Tohumun kökeni : -
Kullanılan gübreler : Keçi Gübresi
Kullanılan ilaçlar: -
Hasat yıl ve ayı: 2015 Eylül- Ekim
Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitki tam yuvarlak ve parlak biberleri ile tam bir süs bitkisi. Yaprak ve çiçekleri mor renginde. Yan kısımlarında fazla yeşil bitki varsa rengi değişime uğrayabiliyor.
Yetiştirme özellikleri:

1.Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Mart - Nisan ayları arasında viyollere veya torf dolu bir kaba ekilir. Tohumlar çimlenene kadar torf kesinlikle kuru bırakılmamalıdır.
2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): Tohum nemli tutulduğu zaman 7-14 gün arasında çimlenmeye başlamaktadır.
3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Güneş alan bir bölgede rahatlıkla yetiştirebilir. Toprak yapısı ne kadar kuvvetli ise o kadar verim almak mümkün. Çiçek gösterdikten sonra aşırı sulama yapmamanız yeterli.
4. İklim gereksinimleri: Aşırı donlar olmadığı sürece her iklime uyum sağlayabiliyor.
5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır:Biberler koyu kırmızı olduğu zaman veya bitkinin üzerindeki ürünler kızarıp buruştuğu zaman toplamlar alınıp saklanabilir.
(Bitki özellikleri bilgisi Sn. İsmail Kuzucu'dan alıntıdır.)

Eklenen Resimler
 
hcorak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2015, 19:11   #7
Ağaç Dostu
 
hcorak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-12-2012
Şehir: MANİSA
Mesajlar: 263
İtalian pepper

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum
Tohum çeşit adı: Jimmy Nardello Italian Pepper (Jimmy Nardello's Sweet italian Frying Pepper)
Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Manisa / Spil Dağı 910 metre
Tohumun kökeni: Italya
Tohumun geldiği yer: 2014-2015 Tohum Paylaşım etkinliği (Bahcedenn)
Kullanılan gübreler: Keçi Gübresi
Kullanılan ilaçlar: -
Hasat yıl ve ayı: 2015 Ağustos - Eylül
Yetistirme zorlugu derecesi: Zahmetsiz, güvenilir bir bitkidir. Düşük ilgi ister.
Bitki tipi ve gelişim durumu: 8-25 günde çimlenen tohumları iç ortamda son ilkbahar donlarından yaklaşık olarak 8 hafta önce ekmek gerekmektedir. 70-90 günde fideden hasada gelir. Ortalama 45-60 cm yüksekliğe ulaşan bitkinin, gittikçe incelen, 15-25 cm arasında değişen, koyu parlak yeşil renkten hızlı bir şekilde parlak ateş kırmızısı renge ulaşan, kırışık, buruşuk meyveleri vardır. Ful güneşte ve nötrden asidik duruma dönen toprakta daha iyi yetişirken aşırı sulanmadığı sürece verimli bir bitki yapısı olduğu söylenmektedir. Tartışmasız en iyi kızartmalık çeşitlerden biridir. Kızartıldığında kaymaksı yumuşacık bir hal alır. Dondurucuya ve kurutmaya uygun olan taze de yenebilen bir çeşittir. Biberleri sapından (biberin gövdesinden değil) iğne ile dikkatlice delip ipe dizebilirsiniz. Güneşli bir pencerenin yanına ya da sundurmaya asacağınız biberler kısa zamanda kururlarken ayrı bir dekorasyon havası da katacaklardır. Hastalıklara dayanıklıdır.
Çeşidin Hikayesi: Güney İtalya'da çizmenin üst kısmı olarak adlandırılan dağlık Basilicata Bölgesi'nin Potenza İli'nde Ruoti isimli bir kasaba. Yıllarca bu kasabada yaşayan Giuseppe Nardiello ve eşi Angela kızartmalık tatlı bir biber çeşidini yetiştirdiler. 1887 yılında 1 yaşındaki kızları Anna ile beraber yeni bir hayat için Napoli Limanı'ndan Amerika'ya yola çıktıklarında yanlarına 1 avuç dolusu bu biber tohumlarından da aldılar. 11 çocukları ile beraber biber de yetiştirdikleri Naugatuck, Connecticut'a yerleştiler. Giuseppe ve Angela'nın 4. çocukları Jimmy isimli erkek çocuğu idi. Şu anda 81 yaşında olan ve hala Naugatuck'ta ikamet eden Jimmy’nin oğlu James, babası Jimmy’nin sınıf öğretmeninin aile soyadı olan Nardiello'dan “i” harfini telaffuzu daha kolay olması için düşürdüğünü söylemektedir. Bu soy isim Jimmy ile beraber ondan sonraki kardeşlerine ve torunlarına yapıştı. James ayrıca babası Jimmy'nin Nardiello kardeşler arasında anneleri Angela'nın bahçe sevgisini miras alan tek kardeş olduğunu ve bunu hayatı boyunca sevgi ile sürdürdüğünü de söylemektedir. Annesinin ona öğrettiği gibi, taraçalarda, Güney İtalya'da dağlık bölgelerde bahçelerin yapıldığı gibi. Buralarda yüzlerce biber yetiştirdi, fakat kuruması için sundurmaya astığı ve kış boyunca ailesinin hoşuna giden tatlı kızartmalık biberler onun favorisi idi.

Jimmy Nardello 1983'te vefat etti. Fakat ölmeden önce bazı atalık biber tohumlarını Decorah, Iova'da Seed Savers Exchange (SSE)' bağışladı. SSE 11.000 den fazla olan çeşitli atalık tohumlarını 2 ayrı iklim kontrollü mahzende saklamada uzmanlaşmıştır. Ellerindeki stokların aşağı yukarı % 10'unu 10 yıllık dönemlerde rotasyonlu olarak ekmektedirler. SSE'nin koruduğu bu tohumlardan biri de Jimmy Nardello Italian Pepper (Jimmy Nardello's Sweet Italian Frying Pepper)dir.

Nardello ailesinin yanlarına aldıkları 1 avuç dolusu biber tohumları ile Amerika'ya göç ettikten 120 yıl sonra bu biber çeşidi aile adını üstlendi ve ev bahçeciliği yapanlar ile ünlü şeflerin mutfaklarında yerini aldı. Şu anda hala Slow Food USA's Ark of Taste de nesli tehlikede olarak kayıtlıdır. The Ark'ın çabası dünyanın nesli tehlikede olan lezzetlerini bulup, kataloglayıp tarımın ve mutfağın standartlaşma saldırısından korumaktır.
(Bitki özellikleri bilgisi Sn. Bahcedenn'den alıntıdır.)

Eklenen Resimler
  
rana58, ahmt, oz26 ve 4 kişi beğendi.
hcorak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025