View Single Post
Eski 03-02-2008, 19:52   #50
Sergüzen
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-01-2007
Sevgili Guler ve fatmadundar
1- Ben ortancalarımda demirsülfatı aşağıdaki gibi kullanıyorum. Üç saksı ortancam var. Saksıların her biri 20 litrelik. 500 gr demirsülfatı (Üç saksı için) iki defada, 15 gün ara ile bitkilerin diplerine döküyorum ve sonra da suluyorum. Verme zamanı: Ortancalar patladıkları zaman. Havaların durumuna göre Şubat sonuda olabilir, Mart ortası da olabilir. 15 gün sonra kalan demirsülfatı veriyorum. Demirsülfat yaprakların klorofil yapmasına yardımcı oluyor. Yani yeşillenmesine. Sizin yukarıdaki anekdotunuz üzerine, klorofilin oluşma mekanizmasını anlatmıyorum.

2- Toprağınızın pH-Değerini ölçmek için, piyasada satılan pH-Metreler ve pH-Kağıtları var. pH-Metreler kalite ve markalarına göre değişik fiatlarda. Ortalama 80-100 YTL. pH-Kağıtları daha ucuz. Şerit(strip) şeklinde tek tek olanların fiatı 100Ad./20-25 YTL. Kimyasal madde satan yerlerden alınabilir. Bursa için Tahtakalede Teknik Kimyada var. pH-Kağıtlarının bir de rulo şeklinde olanları var. Onlarla, sadece maddenin asitmi mi, baz mı olduğunu kontrol edebilirsiniz.
Toprağınızın pH-Değerini kontrol etmek için; su bardağı içine bir miktar toprak koyun, üzerine su ilave ederek toprağınızı iyice çözün. Sonra pH-Kağıtlarından bir tane alın ve bardağa 10-15 saniye daldırın, sonra şeridi bardaktan çıkarın. Şeridin üzerindeki renklerin değiştiğini göreceksiniz. Renk değişimini şeritlerin kutusu üzerinde bulunan renk skalası ile karşılaştırın, renkler hangi değer ile uyum gösteriyorsa toprağınızın pH-Değeri odur. Veya bardağa pH-Metrenizi daldırın, dijital olarak ekranda pH-Değeriniz görünür.

3- Biliyorsunuz Demirsülfatın fazlası da zararlı.

Sergüzen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön