View Single Post
Eski 03-02-2008, 00:39   #2
Eaglion
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-05-2007
budama sonrası

Sert kök budaması:
Neredeyse son altı aydır her gün bu agaca nasıl şekil verebilirim diye düşündüm. En sonunda Ölmesini veya boyunun çok büyümesini göze alıp ser budama yaptım. Toprak altında kalan 3 adet büyük kök gövdeden çıkn kılcak kökler tamamen birbirine karışmış ve sıkışmıştı. Çıplak kök haline getirdikten sonra dahi ciddi bir kök budaması gerekti. Ana kök gövde diğerlerinden yaklaşık 10 cm daha derine gidiyordu. Ben üç gövdeden de ayrı nebari oluşmasını istediğim için ortadaki kalın gövde kökü diğerleri ile eşit seviyeye gelecek şekilde budadım. Riski biraz olsun azalta bilmek için budam noktasını üzerinde de bir miktar kök kalmasına dikkat ettim.

Ekim öncesinde yaklaşık 30 dk seyreltilmiş humik asit içerisinde beklettim. Ekimden hemen önce her üç kök gövdeyide IBA'ya bandırdım. düzgün nebari oluşumunu sağlamak için her üçününde altına daha önceden lamine suntadan hazırladığım tabanları yerleştirip bakır telle sabitledim. Bunun yanlara açılan kökleri teşvik edeceğini umuyorum.

Sert dal budaması:
İlk resimlerde de göreceğiniz gibi, her dal yaklaşık 20-25cm uzunluğunda olmasına rağmen sadece üstlerinde sadece 2-3 yaprak vardı. Hiç ramifikasyon (küçük dallanma) yoktu. Bu nedenle her dalı ilk yaprak tomurcuklarının başladığı noktaya kadar budadım.

Telleme:
En üste bulunan ve dallanmış olan tek dalı yukarıya kıvırıp yeni gövde olmasını umudediyorum. Aşağıdaki dalları da biraz daha aşağıya kıvırdım. Ancak bu dallardan bir beklentim yok. Olaki Yukarı kıvırdığım dal işe yaramazsa bunlarda belki bir şekil yapabilirim diye bıraktım. Her halikarda formal bir bonsai şekli olmayacak.

Ön (bakış yönü) güney olarak etiketledim.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg limon hazırlık.jpg (36.5 KB, 421 views)
Dosya Türü: jpg Limon-PP-güney.jpg (28.7 KB, 416 views)
Dosya Türü: jpg Limon-PP-doğu.jpg (34.6 KB, 409 views)
Dosya Türü: jpg Limon-PP-kuzey.jpg (28.7 KB, 400 views)
Dosya Türü: jpg Limon-PP-batı.jpg (33.0 KB, 411 views)
Eaglion Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön