View Single Post
Eski 03-02-2008, 00:25   #2
Eaglion
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-05-2007
Sert kök ve dal budaması

Sert budama:
Aralık ayı ortalarında üzerinde neredeyse hiç yaprak kalmamıştı. O zaman dallanmanın ne kadar kötü olduğu belli oldu. Geriye kıvrılan, yukarıya uzayıp giden çatallanan vb. O zaman Sert budama yapmaya kara verdim. Bunun için şubat sonunu bekliyordum. Ancak 10 ocak'ta bir seyahat dönüşünde agacın birden bire bir sürü yeni yaprak açtığını ve yeni budaklar çıkarmaya başladığını gördüm (hepsi 5 gün içinde olmuş). Geciktirmeden budamaya kara verdim.
İlk defa saksıya koyarken kökün durumu hoşuma gitmemişti. Bir nebarisi yoktu. Bir top gibiydi. Çok hızlı yeşillenmesine de güvenerek bir de sert kök budamasına karar verdim. Ancak Bu sefer kendime güven gelmişti ve rahat rahat kökü topraktan temizlerken farkettim ki; benim kök yumağı sandığım o top aslında taşlaşmış kilmiş. Tüm kili itinayla temizledim. Çıplak kalan kökleri 1/3 yana ve 2/3 aşağıya doğru budadım. Ekim öncesinde yaklaşık 30 dk seyreltilmiş humik asit içerisinde beklettim. Ekimden hemen önce kökü IBA'ya bandırdım. Düzgün nebari oluşumunu sağlamak için her üçününde altına daha önceden lamine suntadan hazırladığım tabanı yerleştirip bakır telle sabitledim. Bunun yanlara açılan kökleri teşvik edeceğini umuyorum. Gövdenin, budanmış ve kapanmış olan tepesi, biraz aşağıdan canlı kabuğa kadar budadım. Buradan yeni budaklar vermesini umuyorum. Böyle olursa, buradan çıkacak ilk dalı yeni tepe olacak şekilde kıvıracağım.

Plan:
Eğer tepe budama planım tutarsa duruma bakacağım. Aksi takdirde çok iyi dallanmış bir Süpürge sitili olabilir.
Ön (bakış yönü) güney olarak etiketledim.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg Fukien-PP-Güney.jpg (25.9 KB, 144 views)
Dosya Türü: jpg Fukien-PP-doğu.jpg (25.4 KB, 140 views)
Dosya Türü: jpg Fukien-PP-kuzey.jpg (22.5 KB, 141 views)
Dosya Türü: jpg Fukien-PP--batı.jpg (22.6 KB, 140 views)
Dosya Türü: jpg Fukien-PP tepe.jpg (42.1 KB, 139 views)

Düzenleyen Eaglion : 03-02-2008 saat 00:29 Neden: resim büyüdü
Eaglion Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön