Ceviz ile ilgilenenler için gerek basım kalitesi gerek içeriği ve sunumuyla çok faydalı bir kitap var. Ben okudum ve çok yararlandım. Ceviz hakkında kaynak arayanlara yardımcı olabilir. Kitapyurdu sitesinde satış fiyatı 13,41 YTL.
Bahçeden Mutfağa Ceviz
İçindekiler:
# Giriş
# Cevizin Bitkisel Özellikleri
# Ceviz Ağaçlarının Çoğaltılması
# Ceviz Bahçesinin Kurulması
# Hasat ve Hasat Sonu İşlemleri
# Cevizin Islahı ve Önemli Ceviz Çeşitleri
# Cevizin Hastalık ve Zararlıları
Çok eski ve köklü meyvecilik kültürüne sahip olan ülkemiz, birçok meyve türünün olduğu gibi cevizin de anavatanları arasındadır. Kimilerine göre cevizin anavatanı İran'ın Ghilan bölgesi, kimilerine göre Çin'dir. Bunlara karşılık büyük çoğunluk cevizin anavatanı olarak daha geniş bir alanı göstermektedirler. Bu sonuncu gruba göre ceviz Karpat Dağlarından, Türkiye, Irak, İran, Afganistan, Güney Rusya, Hindistan, Mançurya ve Kore'ye kadar uzanan geniş bir bölgenin doğal bitki örtüsünde yer almaktadır (Ölez,1971) .
Fosiller, cevizin insan yaratılmadan önce var olduğunu göstermektedirler. Yine cevizin eski çağlardan beri çok önemli bir gıda maeddesi olarak bilindiği; hatta İsrail Oğullarına gönderilmiş peygamberlerden Hz. Süleyman zamanında, meyvesinden yararlanmak amacıyla, yaygın olarak yetiştiriciliğinin yapıldığı ileri sürülmektedir. Teofratus (İ.Ö.375-287) cevizin kestane ve fındıkla birlikte Mekonya Dağlarında yetiştiğini belirtmekte; Çinli yazarlar ise İ.Ö.150-140 yıllarında cevizin Tibet'ten ülkelerine getirildiğini kaybetmektedirler (Ölez,1971) .
(Kitabın İçinden)