Sevgili Yeni Başlayan Arkadaşlar,
Ben de oldukça yeni sayıldığım için neler hissetiğinizi çok iyi biliyorum. Hummalı bir bonsai adayı arayışı içinde oluyorsunuz. Karşılaşacağınız bazı ufak tefek sorunlar var. Kandırılmayın, kahrolmayın!
Bu yazacaklarım; benim İstanbul'daki gözlemlerim. Diğer şehirlerde de benzer sorunlar olabilir.
Adında peysaj ya da bahçe tasarım olan yerlerden uzak durun.
Bu tür işletmelere, daha çok, yeni ve sosyetik yerleşim yerlerinde sık rastlanıyor. Eğer peysaj yaptırtmak istediğiniz bir bahçeniz varsa, deneyimli bir ekip proje çiziyor ve sonra uygun dikim yapılıyor.Tabii ki; ciddi bir ücret alıyorlar.
Ancak sizin karşılaşacağınız işletme sahipleri ve dükkanlarda gördüğünüz kişiler çok bilgili değiller. Ellerinde çoğunlukla gerçek bonsai yok. Bonsai dediğinizde, ilk akıllarına gelen; "Bonsai pahalıdır. Şuna fahiş fiyattan bir fide satayım" oluyor. Bir tanesi bana; normalde 5ytl'yi geçmeyen bir ardıç fidesini 140 Euro'dan satmak istedi. Bir başkası ise; bir ağaçlan kestiği ve bonsai saksısına ektiği 5 cm ve 3 yapraktan oluşan bir çeliği 100ytl'ye satmak istedi.
Sosyetik muhitlerdeki fidanlıklardan uzak durun
Bir öncekinden farklı değiller.
Çiçekçilerle Vakit Kaybetmeyin
Çok büyük bir işletme olmadığı sürece (ki bunlar kendilerine florist diyor), size pek yardımcı olamıyorlar. Önerilerinin çoğu bize ters geliyor. Onların bilgileri büyütmek üzerine bizim derdimizse küçük tutabilmek.
Büyük marketlerde bonsai diye satılan ağaçlara dikkat edin.
Bonsai olacak ağaç seçiminde nelere dikkat etmeniz gerektiği ile ilgili bu forumda detaylı bilgi var. Ben bu konuya girmeyeceğim.
Bauhaus, Koçtaş
vb yapımarketlerde ve bazı büyük semt marketlerinde, genelde Çin'den gelen, bir takım bonsaileştirilmiş ağaçlar satıllıyor. Bunlar sağlıklı olsa dahi, çoğunlukla toplu üretim amacıyla çelik alma, aşılama gibi yöntemlerle üretilmiş ve çok kabaca şekillendirilmiş ağaçlar. Fiyatları uygun ancak budanma şekilleri itibari ile ya hiçbir zaman ya da 20-30 yıl içinda ancak gerçek bir bonsai gibi görünebilirler. Bu ağaçları başlangıçta alıştırma amaçlı olarak, ya da iyi dallarından çelikleme için alabilirsiniz. Bununla birlikte, kendilerinden güzel bir bonsai sahibi olma olasılığınız düşük. İhtiraslı olmayın. Hayal kırıklığınız daha büyük olur.
Bu tür yerlerden alacağınız fide veya fidanlar ise piyasadan bulabileceklerinizden bir kaç kat daha pahalı. Çevirenizde böyle bir market varsa, emin olun, en az bir tane de gerçek fidanlık vardır.

Üşenmeyin. bulun.
İnternet üzerinden bonsai almayın
Türkiye'de birkaç site üstünden bonsai satışı var. Buralardan alacağınız ağaçlar resimde gördüklerinizle kesinlikle alakası olmadığı gibi fiyatları da Bauhaus'dan alacağınızın 3-4 katından aşağı değil. Ne kadar iyi paketlenirse paketlensin kargoda zarar görüyor.
Yurtdışından almaya kalktığınızda fiyatlar çok daha yüksek. Ek olarak dünyanın posta parasını veriyorsunuz. Ben hiç ağaç almadım. Ancak, bazı bonsai malzemelerimi yurt dışında getirttim. Gümrükteki arkadaşlar daha önce hiç bonsai nedir duymadıkları için 20 gün tuttuktan sonra bana verdiler!. Ağaç olsa kesin ölürdü. Net bilmiyorum ama Türkiye'ye bazı canlı bitkilerin sokulması da yasak.
Banliyölerdeki ufak çaplı fide yetiştiricileri ile tartışmayın.
Bu fidanlıklarda çok uygun fiyata çok güzel potensiyeller bulabilirsiniz. Eğer dost canlısı davranırsanız sahipleri de size çok yardımcı olur. Kendileri de bazen bodur ağaçlar yetiştiriyor (1-1,5 m). Ancak; çoğunlukla, Bonsai hakkında fazla bilgileri yok ve bizim yaptığımız işlemleri kabul edemiyorlar. Bu nedenle, tartışmaya başlarsanız söyleyecekleri bazı şeyler sizin için kafa karıştırıcı olabilir. Ama ağaçların doğal hayatları ve doğal yetiştirilme tarzları hakkında oldukça bilgililer. Faydalanın ve kendinize uyarlayın.
Büyük Fidanlıklar ve Orman Müdürlükleri.
Buralar potensiyel bonsai bulmak için ideal yerler. Ancak toplu alımlarla uğraştıklarından size vakit ayırma şanşları az. Kendi başınızın çaresine bakabildiğinizde, bir kaç hafta sonunuzu ayırmanız yaralı olabilir. Denk getirip konuşacak bir uzman bulabilirseniz, bir çok konuda da size yardımcı oluyorlar.
Umarım yararlı olmuştur.
Başarılar,