Afiyet olsun Sn.Uzman16. Sanırım trilye ile yaptınız. Trilye'nin acısının çıkması biraz uzun sürüyor. Yine de daha hızlı tatlanması için bir kaç hile var. Çizerek mi yapmıştınız bilemiyorum. Üç yerinden çekirdeğe kadar çizerseniz, bir de nisbeten ısısı yüksek bir yerde (söz gelimi radyatör yakınında) tutarsanız tatlanması hızlanıyormuş.
Bizim bahçenin zeytinlerinden bu yıl ilk defa yaptığımız, önce kalamata ve yeşil çizikler, sonra siyah salamuralar, takiben kızıl zeytinlerden yaptığımız fıçı ve yeşil zeytinlerden yaptığımız salamuraların sanırım hepsi başarılı oldu. Siyah salamuralardan sizlerden bazılarınıza gönderme fırsatım olmuştu. Ayrıca çevremde en az 25-30 ayrı arkadaşa verdim, halen 8-9 aile bu yıl zeytine henüz para vermedi. Bu güne kadar topladığım izlenim zeytinin çok başarılı olduğu yönünde (beni memnun etmek için söylemiyorlardır umarım).
Öyleki, 40-50 kilo kadar verdiklerim ve vereceklerim dışında ihtiyaç fazlası zeytin kalacağını hesaplamıştım, fakat son bir-iki haftada görünüşe göre onlar da rezerve edildi. Köyden bir zeytin üreticisi arkadaş (ki, 2,5 ton zeytin toplamıştı bahçelerinden bu yıl), "abi evde sadece senin zeytin yeniyor" diyerek gelip gittikçe bir kavanoz alıyor. Yardımcım İsmail, "30 yıldır zeytin yemeyen kız bu yıl zeytin yemeye başladı" diyerek her hafta bir kavanoz eve götürmeye başladı.
Bu yıl yaptığım sadece yöntem denemesiydi. Bizim ağaçlar seneye ne verirler bilmiyorum, ama bu iş gerçekten iyi olduysa gelecek yıl butik zeytin mi yapsam diye düşünmeye başladım.