Evet...
Buradaki asıl soru bence;
Acaba güneşin ışığı fotosentez için özel olarak ayarlanmış mıdır? Yoksa bitkiler, kendilerine ne tip ışık gelirse gelsin ( sokak lambasıda dahil), bu ışığı değerlendirip ona göre fotosentez yapabilecek bir yapıya sahip midir?
Fotosentez güneşten yayılan ışınların görüle bilen ışık içerisinde kısa dalga boyları (mavi ışık), uzun dalga boylarından (kırmızı ışık) daha yüksek enerjilidir.
Bitkiler de fotosentez yaparken daha yüksek enerjiye sahip olan uzun dalga boyuna sahip olan ışık aralığını kullanırlar.
Ekteki resimde bunu anlatmaya çalıştım.
Fotosentez hızı, şekildeki görüle bilen ışık aralığı yanlış hatırlamıyorsam 1.5 ile 3 mikron aralığı olmalı idi, o aralıktaki değerlerde parabolik bir grafik oluşturacak şekilde değişmektedir.
Bu dalga boyu konusundaki asıl ilginç olan şey ise yaşam(fotosentez) için gerekli olan güneş enerjisinin bu aralığa sıkıştırılmış olmasıdır.
Çok uzun bir konu farkındayım fakat kafanızda sorunuzun cevabı oluşmaya başlamıştır artık.Çok kafa karıştırmak istemediğimden yüzeysel olarak bir kaç şeye değindim.Buradan sonrası artık hocalarımaza ait.

Hımm.
Birde fotosentezde aydınlanma(E,lux) faktörü unutulmamalı.Yapay ışık kaynağı faktörü birde bitkinin ışığa uygunluğu (aydınlık-karan ortam bitkileri) çeşitli faktörlerden.
Teşekkürler.