Bildiğim kadarıyla (forcing bulbs) diyerek bir konu okumuştum. Seracılar veya bu işi ticari olarak yapanlar bu soğanlılarıda istenilen zamanda açacak şekilde üretebiliyorlar. Yani bir yılbaşına veya sevgililer gününe özel istenilen soğanlıları açtırabiliyorlar. Türkiyede bunun ticari olarakta olsa yapıldığını sanmıyorum. Hollandada çok büyük yeraltında soğuk hava depoları olduğunu resimlerden gördüm. İstenilen soğanları istenilen soğuklukta belirli bir süre bekletiyorlar. Ardından açması istenilen zaman yaklaşınca saksılara konup kademeli olarak farklı ısılardaki bölmelere alarak açması istenilen zamandan birkaç gün önce müşterilere ulaştırıyorlar.
Genelde ithal aldığımız çiçeklerin tamamına yakını bu şekilde yetiştiriliyor. Çiçek ani gelen değişiklere kolay adapte olamıyor. Bu soğanlar bazen ertesiyılda çiçek açmayabilir. Ancak bahçenizde bir yıl geçirdikten sonra soğanlar gerçek çiçek açma zamanlarını kendileri bulacaklar ve diğer yıllarda kendilerine ihtiyacı olan miktarlada besin depolamak için yeterli zamanı bulacaklardır. Bundan sonraki yıllarda çiçeklerin gerçek ihtişamını seyretmenin keyfini çıkaracaksınız. ****** toprak, iklim ve yetiştirme rejiminizle bir probleminiz yoksa.
Herkese saygılar ve sevgiler.....
|