View Single Post
Eski 21-01-2008, 20:31   #646
aysemelike
Ağaç Dostu

aysemelike's Avatar

Giriş Tarihi: 28-09-2005
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi şükran ünal Mesajı Göster
Sevgili arkadaşlar,bende süsen alıp ekmek istiyorum. Hafta sonu Bahuas' ta minyatür olanlarını gördüm ama hepsi de açıp solmuşlardı. Minik saksılarda 6 adeti 4 ytl idi. Bunlar yeniden açar mı bilemediğim için almak istemedim. Benim istediğim hem biraz iri boydakilerden hemde şu an kapalı balkonda yetiştirip sonra da zamanı gelince bahçeme aktarabilmek. Henüz soğan olarak bulamadım. Süsenler devamlı açar mı yoksa lale gibi bir defa açıp biter mi? Elinde olan arkadaşlardan varsa benimle paylaşır mısınız. Eğer devamlı açacaklarsa gördüğüm minyatürlerden de alıp mutfak penceremde muhafaza edebilirim. Bu konu ile bilgisi olanlardan yardım bekliyorum, sevgiler yolluyorum.
Süsenler "iris" latince adı ile anılan nevruz **** zambak olarak yöresel isimler alan çiçeklerdir.
Yılda birkez genelde de baharsonu açarlar. Marketlerde gördükleriniz özel ortamda çiçeklendirilenlerdir.
Doğrudur soğanları açısından iki türü vardır, soğanlı olanlar ki daha bodur boyludurlar (10-15cm), baharda açarlar, sarı, mor, beyaz çiçeklileri vardır.
Uzun boylu olan (40cm yaprak boyu, 60-70cm çiçek boyu) ve bizde daha çok mezarlık zambağı olarak anılanları ise büyük çiçekli, eflatun, mor, beyaz, sarı renkte olanlarıdır.Rizomlu köklüdürler, kökler 1.5cm boyutta kesilerek çoğaltılırlar. Bu çoğaltmada bitkinin çiçek vermesi 1-2 yıl sürer. Kışa dayanıklıdırlar. İlginç olarak kurakda da sulakda da büyürler....
Ülkemizde endemik olarak yetişen çok sayıda türleri vardır. Erdoğan Tekin'in "Türkiyenin en güzel yaban çiçekleri" kitabında hepsini fotoğrafları ile görebilirsiniz.
Çokyıllıktırlar, tercihan büyük bahçelerde öbekler halinde, **** duvar diplerine ekilerek hoş görüntüler elde edilebilir.....

Not: markette gördüğünüz bir arad olanın süsen olduğuna eminmisiniz, nergis **** sümbül olmasın????Bu mevsim rastlanması pek olağan değil de?

aysemelike Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön