View Single Post
Eski 21-01-2008, 17:46   #645
dal
Ağaç Dostu

dal's Avatar

Giriş Tarihi: 01-03-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi şükran ünal Mesajı Göster
Sevgili arkadaşlar,bende süsen alıp ekmek istiyorum. Hafta sonu Bahuas' ta minyatür olanlarını gördüm ama hepsi de açıp solmuşlardı. Minik saksılarda 6 adeti 4 ytl idi. Bunlar yeniden açar mı bilemediğim için almak istemedim. Benim istediğim hem biraz iri boydakilerden hemde şu an kapalı balkonda yetiştirip sonra da zamanı gelince bahçeme aktarabilmek. Henüz soğan olarak bulamadım. Süsenler devamlı açar mı yoksa lale gibi bir defa açıp biter mi? Elinde olan arkadaşlardan varsa benimle paylaşır mısınız. Eğer devamlı açacaklarsa gördüğüm minyatürlerden de alıp mutfak penceremde muhafaza edebilirim. Bu konu ile bilgisi olanlardan yardım bekliyorum, sevgiler yolluyorum.
Soğanlı bitkilerin geneli yılda bir kez açar.Yani tıpkı lalelerin sezonları geldiği zaman açıp çiçeği bittiği zaman gelecek yıla kadar çiçek açmaması gibi.İris konusunda bir araştırma yapmıştım.İki tür iris çeşidi var.Biri sonbaharın başından kış ortasına kadar olan periyotta dikebildiğimiz soğanlı olan daha küçük çiçekli(Avrupa'da sanırım duch iris yani hollanda süseni deniyor),kısa boylu olanları bizim nevruz adında bildiğimiz ilkbaharın habercisi olan çiçek;10 cm civarı boyu ve çok güzel renkleri vardır.Birde rizomlu yani yumruya benzer kökleri olan cinsine göre ilkbahar ve sonbahar başı dikilebilen daha büyük çiçekli,genelde mor ve eflatun renkleri ile tanıdığımız iris çeşidi mevcutmuş.Eklemek isteyen yanlışlarım varsa beni düzeltebiliriniz.

dal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön