zeytin benim agacim olsa, uzun govdeyi de kisa budanmis dalin boyunda budar, yeni cikacak surgunleri degerlendirir ona gore bir tarz belirlerdim(en az iki uc yil yeni cikacak surgunleri ellemeden buyumeye birakmalisin ki istedigin kalinlikta dallar elde ederkeren, bu dal buyumeleri govdeyi de etkileyip kalinlasmasini saglasin.
Bonsai yapmak icin fidan secerken, acele etmeden bircok fidani iyice inceleyin. fidanin on kismini daha fidancida iken belirleyebilirsiniz dallarin govdeden cikis yerlerine iyice bakiniz. Ozellikle de ilk dal yapacaginiza. Boyu uzamamis cok dalli fidanlari tercih ediniz. Dal diziminde seceneginiz cok olur. Gezeceginiz fidancilarda bu gibi fidanlara rastlayabilirsiniz. iyi secilmis bir fidanla yapmak istediginiz bonsaiye daha cabuk ulasirsiniz.
Akca agacinizin disarda kalip odunlasmis koklerini, istediginiz gibi kaya uzerine yerlestirmekte zorlanirsiniz. Havai koklendirmeden ekde edeceginiz fidanlari bir tanesini kaya uzerine dikip kaya ile birlikte derince bir saksiya dikerseniz 3-4 yil icerisinde kokler kaya uzerine sarilmis bir bonsai elde edersiniz.
Ispirya icin supurge tarzini dusundugunuzu belirtmistiniz. Supurge tarzinda dallarin cikmaya baslaycagi yere kadar govde duz cikar sonra da dallar supurge gibi her tarafa buyur. Ispiranin nasil bir buyme tarzi izledigini bilmiyorum o yuzden supurge tarzi yapilip yapilamiyacagini bilemiyorum.
ama yapisina bakarak onu rahatlikla bir celebi tarzi yapabilecegini dusunuyorum.
Bonsai ogrenmak icin budamayi ogrenmek sarttir ve siz bunu yapiyorsunuz.
bonsai yapmasini ogreniyorsunuz. Bu arada yanlisliklar yapmaniz da bu asamada cok dogaldir. Calismalarinizda tutugunuz notlar size daha sonraki calismalarinizda yardimci olacagi gibi, deneyimlerinizi, diger ogrenen arkadaslara da eksiksiz paylasabileceksiniz.
Simdi yapmayi hayal ettiginiz tum bonsailer gercek olsun.
|