Önemli: acele etmeyin
Sevgili arkadaşlar,
Birkaç gündür yazışmalarınızı izliyorum.
Laleler için henüz erken, hem türüne göre hemde havalara göre. Baş vermiş olanlar erkenci lalelerdir ama marttan önce hatta nisan başından önce açmalarını ve güçlü erişkin yaprakları beklemeyin....Bu nedenle üzülmeyin lütfen, sadece sabırlı olun, bir süre unutun....
Kumlu ortamda kuruyan laleye gelince; kumlu ortam kolay kuruyan bir ortamdır, köklenme olsa bile lale gelişimi için çok uygun değildir. Muhtemelen sulama rejimindeki sorunlar kurumaya yol açmış olabilir.
Benim bildiğim kadarı ile kuru kumu soğanları saklamak ve ıslak kumu yeni küçük yavru soğancıkları yapraklandırmak için kullanıyorlar ama gerekli besin verilmezse buda iyi sonuçlar vermeyebilir.....
tayffun arkadaşımızın amarallisleri harika, çiçek açacaklar. Zaten içi ortamda büyümeleri gerektiği için çok sağlıklılar. Ama frezyalar büyümüş görünseler de çiçeklenmeleri konusunda endişelerim var.
Sonuç olarak ben acele etmeyin ve saksıları çok kurcalamayın derim. Saksıda soğanlı bitki yetiştirmek özellikle laleler için zordur, sabırlı olun.....
Benim bunca yıldır edindiğim bir tecrübe; ister bahçede ister balkonda **** evde olsunlar bitkilerimizle ilgilenmemiz iyi ama fazla ellemek ve kurcalamak onları zorluyor ve bizi acele ettirdiği için gelişimlerini olumsuz etkileyebiliyor. Bırakın doğa biraz kendi bildiğini okusun....
Selamlarımla......
|