View Single Post
Eski 13-01-2008, 15:53   #59
montivipera
herpetolog

montivipera's Avatar

Giriş Tarihi: 11-01-2008
Bukalemunlar...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Weezer Mesajı Göster
Bende sürüngenleri severim.Daha önce bukalemun deneyimim oldu lakin kisa sürede kaybettik.Bir dahaki alışımda özel bir terraryum yaptıracağım.400,500 ytl'ye mal oluyor hesabini yaptim hatta canlı böcek temin edilebilecek yerde buldum.Bu kışa belki hazirlarım boyle bir terarryum.
Bukalemunlar görünüş olarak ilgi çekici ve aynı zamanda sakin, zarar vermeyen kertenkeleler olduklarından ev hayvanı olarak çokca tercih edilmektedirler. Ancak bukalemunlar esarete en dayanıksız sürüngen gruplarındandır. Özellikle doğadan alınan bir bukalemunun evde beslenmesi çok zordur ve ne kadar çabalasanız da 1 seneyi geçmeden ölecektir (istisnalar olabilir).
Ancak diğer birçok hayvanda olduğu gibi bunların da üretimleri yapılmaktadır. Bu şekilde büyütülmüş ve doğa yüzü hiç görmemiş bir bukalemun alırsanız daha dayanıklı olacaktır.

Ben de orta okul yıllarımdan beri bir sürü hayvanı alıp eve getirip gözlemledim ama hepsini kısa süre sonra geri bıraktım. Şu anda tabi ki birçok hayvan besliyorum ama hepsi bilimsel amaçlı olarak. Her ne kadar keyfi olarak evde hayvanları esaret altına almaya sıcak bakmasam da bu şu anda dünyada çok büyük bir sektör. En azından birçok hayvanın üretimleri yapılmakta ve her seferinde doğadan alınmaları önlenmekte. Ancak gene de bu sektör birçok hayvanın sayısının azalmasına da yol açmıyor değil (ör; ülkemize endemik olan bazı engerek türleri).
Bu yüzden bizim üstümüze düşen, eğer hayvan besleyeceksek, bunun doğadan yakalanmamış olmasını tercih etmek ve eğer çevremizde bu şekilde izinsiz bir toplama farkedersek bu kişiyi/kişileri hemen uyarıp gerekirse çevre ve orman bakanlığı ekiplerine ihbar etmektir.

Bu arada Türkiye'de de Chamaeleo chamaeleon (Adi Bukalemun) olarak bilinen tür doğal olarak yayılış göstermektedir. Ege ve Akdeniz Bölgelerinde yayılışları vardır. Ben de geçtiğimiz yıl içinde İzmir'de doğada 3 kez kendisiyle karşılaşma şerefine eriştim, daha önce doğal ortamında görmemiştim. Resimlerini koyduğum klasörü şimdi bulamadım bulduğumda eklerim.
Doğada gözlemlenmesi inanın çok zevkli oluyor ancak yukarıda bahsettiğim gibi satmak amacıyla doğadan bilinçsizce toplanmaları onlar için önemli bir tehdittir. Ki zaten 1 seneye kalmadan çoğunun esarete alışamayıp öldüklerini söylemiştim.

Sevgilerimle...

Naşit

Düzenleyen montivipera : 13-01-2008 saat 15:56 Neden: Düzeltme.
montivipera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön