View Single Post
Eski 07-01-2008, 23:08   #121
MeyveliTepe
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Herkese tekrar afiyet olsun.

Sn.Denizakvaryumu, İzmir Karaburun'da olan hurma zeytin'i çeşitli kaynaklardan okudum ama hiç tadına bakma şansım olmadı. Orada buna sebep olan şeyin bir tür mantar olduğu belirlenmiş. Samanlı cinsi ile ilgli literatürde "tatlı zeytin" deniyor ama başka da bir bilgi yok. Zeytinin tatlılığı, acısının çok çabuk çıkmasından kaynaklanıyor. Söz gelimi bugün tadına baktığınız zeytinler Kasım sonunda henüz dalındaydı. Salamura yapılan diğer türlerde bu mümkün değil, daha en az 3-5 ay beklenmesi gerekiyor. Bizim şöyle bir tecrübemiz oldu. Zeytini toplamayıp Aralık ortalarına kadar dalında bırakırsanız acılığı kendiliğinden çok azalıyor. Dalından toplayıp yediğinizde zeytin acılığını hala hissediyorsunuz ama bu acılık yemenizi engelleyecek dozda değil. Hatta benim hoşuma gidiyor. Buna dalında hurmalaşmak deniyor fakat bunun Karaburun'dakiyle bir benzerliği olup olmadığını bilmiyorum. Bizim bahçede toplamayı unuttuğumuz bir dal olduğunu keşfettik. Neredeyse Ocak ortasına geldiğimize göre bu daldaki zeytinlerin hiç acısı kalmamış olmalı. Bu hafta sonu deneyip size bildiririm.

Sn Uzman16, evet bu zeytinlerin selesi de çok güzel, çok lezzetli oldu. Ancak çuvalda bir hafta fazla tutmuşuz. Fazladan bir hafta lezzetinden bir şey kaybettirmemekle birlikte dokudaki sertliğin azalmasına sebep oldu. Biz de yumuşayanları ayıklayıp zeytin ezmesi yaptık. Çok güzel oldu. Hatta zeytin ezmesini süzgeçten geçirirken ezmenin üçte biri zeytinyağı oldu. Kaşık kuvvetiyle zeytinyağı yaptık yani. Gelecek yıl bidon zeytinini de deniyeceğiz inşallah.

Düzenleyen MeyveliTepe : 08-01-2008 saat 07:34
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön