Patates böceği (leptinotarsa decemlineata) patatesin yeşil aksamını yemek süretiyle zarar veren bir böcektir. Patates tarımını geniş alanda ve sürekli yapıyorsanız benim size tavsiyem tohum ilaçlaması yapmanızdır. Ekim döneminde "imidacloprid" etkili maddeli ilaç ile tohumunuzu ilaçlarsınız. Bu ilaçlama ile nerdeyse iki aya yakın süre tarlanıza böcek gelmez. Eğer böcek populasyonu fazla değilse tohum ilaçlaması yapmak yerine böceklerin yaprakları yemeye başladığı dönemde farklı etkili maddeleri içeren insektisitler ile ilaçlama yapabilirsiniz. Ayrıca ekim yaptığınız alan küçükse elle toplamak süreti ile kimyasal kullanmadan da üretim yapma şansına sahipsiniz.
Aynı şekilde patatesde görülen mantari hastalıklara karşıda tohum ilaçlaması ve bunu takip eden sürede kullandığınız etken maddeye bağlı olarak değişen aralıklarda ilaçlamayı tekrarlamanız gerekir. Bulunduğunuz yerdeki bir zirai ilaç bayisinden istediğiniz ilaçları temin edebilirsiniz. Bayi de ki yetkili kişi de size nasıl kullanacağınızı tarif edecektir mutlaka.
Patatesler toprak altında bırakıldığın da önemli olan toprak sıcaklığıdır. Sıcaklık düştüğünde haliyle yumrularda bozulmalar başlayacaktır. Ayrıca çimlenme sıcaklığına gelmeden önce topraktan çıkarmayı ihmal etmeyin
Patates kanseri ki artık patates siğili olarak adlandırılan virüs kaynaklı bi hastalıkdır. Tarlaya bulaşması durumunda o tarlada uzunca bir süre tarım yapılmaması gerekir (yanlış hatırlamıyorsam 30-40 yıl kadar) Maalesef ülkemizde görülmeye başlandı ve bazı bölgeler de patates ekimi yasaklandı. (sadece patates ekimi yasaklandı diğer ürünlerin ekimine izin veriliyor)
Patates tarımı yapıyorsanız lütfen aldığınız tohumluklara ve tarlanızda kullandığınız alet ekipmanların nerelerde kullanıldığına dikkat edin çünkü bu patates siğili bulaşık tohumlarla, bulaşık tarlada kullanılan alet ekipmanlarla taşınan toprakla bulaşmaktadır...