View Single Post
Eski 05-01-2008, 00:30   #2
ekip2004
Ağaçsever
 
ekip2004's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-07-2007
Şehir: samsun
Mesajlar: 80
Alıntı:
2,4-D(2,4-Dikloro fenoksi asetik asit)

1940 lı yıllarda denenmeye başlamış bu kimyasalın %0,1 lik konsantrasyonunun kullanılması ile geniş yapraklı bitkilerin öldürülmesine başlanmıştır. Dar yapraklı bitkilerde zararı yok denecek kadar azdır. Çok yıllık bitkilerde ise ancak yüksek dozlar zarar verebilmektedir. Bu ürünün özel kimyasal işlemlerden geçirilerek dimetil amin tuzları elde edilmiş pratikte daha ucuz olduğundan kullanılmaktadır. Ayrıca 2,4-D nin esterleri de kullanılmaya başlanmıştır.

Ancak 2,4-D nin amin tuzlarının polikültür, Esterlerinin ise monokültür tarım alanlarında kullanılması son yıllarda zorunlu hale getirilmiştir. 2,4-D nin esterleri çok yıllık bitkilerde amin tuzlarına göre çok daha fazla zarar yapmaktadır.

( Çim gibi dar yapraklı ürünlerde bazen ucuz olduğu için 2,4-D amin tuzları kullanılmakta, genellikle çim alanlarda çok yıllık ağaç vs.bulunduğundan kesinlikle 2,4-D ESTER olmamasına çok dikkat edilmelidir. Yoksa bahçedeki tüm ağaçların yok olmasına neden oluruz, amin bile olsa çimlerin çok taze veya yeni biçilmiş OLMAMASINA dikkat etmeliyiz.)
Prof.DR.Esved AÇIKGÖZ
Bitkide büyüme düzenleyici maddelerden oksinler sınıfına giren 2,4-D (2,4 diklorofenoksi asetik asit ) ve 2,4,5-T (2,4,5-triklorofenoksiasetik asit) en iyi bilinen yapay oksinlerdendir.Büyümeyi teşvik eden bu maddeler derişimleri yükseltildiği anda seçici herbisit (yabancı ot öldürücü) etkisi göstermektedir.

Yaygın olarak kullanılan 2,4-D bir herbisit olup yine bu amaçla kullanılmak üzereTarım ve Köy İşleri Bakanlığınca imaline 07.08.1964; ithaline ise 17.05.1971 tarihinden itibaren izin verilmiştir (6)

.Oksinin bitkilerde büyümeyi teşvik edici etkisi, temelde hücre büyümesiyle sağlanmaktadır.Bu durum oksinin hücre çeperini gevşetici etkisi ile gerçekleşmektedir (7).Oksinlerin bitkilerde değişik fizyolojik etkinlikleri vardır.

Oksinlerle muamele edilmibani hıyarlarda dişi çiçeklerin sayılarının arttığı buna karşın erkek çiçeklerin sayılarının azaldığı gözlenmiştir (8).Lahana ve karnabaharda depolama sırasında sık sık meydana gelen yaprak dökümü, hasat öncesinde 100 mg kg-1 konsantrasyonunda 2,4-D muamelesi ile kontrol edilebilmektedir (11). 2,4-D nin 25 mg kg-1 uygulanması ile limon meyvelerinin olgunlaşmadan dökülmesi önlenir ve böylece meyve toplama zamanı yaza kadar uzatılmış olur

ekip2004 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön