View Single Post
Eski 04-01-2008, 21:34   #408
HALİL ERDOĞAN
Yeni Üye

HALİL ERDOĞAN's Avatar

Giriş Tarihi: 03-01-2008
Karamürsel Türü Zeytin

MERHABALAR .....Sayın Mine Hanım. Ben Karamürsel'de Karamürsel türü zeytin Fidanı yetiştiren ve buna hobi ile başlayan Halil ERDOĞAN . Ben Karamürsel'in iznik yolu üzerinde ziraatle uğraşan bir ailenin çocuğuyum ve halen Tüpraş ta çalışmaktayım. Hobi ile başladım ama başlama sebebime gelelim,Ben daha 12-13 yaşlarında iken, bizler Karamürsel Türü 50-100yaşındaki zeytin ağaçlarını inşaat yapılan karamürsel içinden sökerek Öküz arabasında götürüp bahçemize dikmiştik veya büyüklerimiz sağdece körfezin karşı yakasında bulunan Hereke deki kayalık tepelerde çekirdekten köklenen yabani fidanları söküp bahçeye dikerek aşılama yöntemiyle yetiştirmekte idi. Ben neden SAMANLI ve KARAMÜRSEL SU Çelikle yetiştirilmediğini merak ettim ve bu konuyla ilgili Yalova Araştırma ve kitaplardan bilgi alarak yola çıktım şu anda kendimce başarılı olduğuu düşünüyorum. SAMANLI ve KARAMÜRSEL SU fidanı ya çelikle **** yabani üzerine aşılanarak yatiştirmelidir eğer kolay köklenen TRİLYE üzerine aşılanırsa aşı yerinde farklı kalınlaşma esnasında tipik bir bozukluk olmaktadır.Bu tercih edilmemelidir.
SAMANLI ZEYTİNİ : Bu zeytinin özelliği çok ince kabuğu,küçük çekirdeği olması ,yağ oranının bahçenin konumu ve mavkiye göre 3,5 kg dan 1 litre yağ vede en önemli özelliği çabuk tatlanmasıdır(Bu zeytine tatlı zeytinde denir)
KARAMÜRSEL SU : Bu zeytin türün'e karamürsel yöresinde Kara,Eşşek zeytiniderler .Bu zeytinin en büyük özelliği yağının ince ve en iyi yağ olmasıdır.Fakat 10-12 kg 1 Litre yağ çıkmaktadır.Bu zeytin KALAMATA zeytini veya çizme zeytin olarak tüketilir.

Ben sitenizi tesadüfen buldum, Fakat beni tarif eden MeyveliTepe Kullanıcı isimli arkadaşa çok teşekkür ederim.Fakat yazdığınıza göre TEPEKÖYLÜ hemşerilerimin SAMANLI nın Tokmak yani,İtalyan samanlısı olduğunu söylemelerine üzüldüm. Ben Meyvesini görmediğim ve tanımadığım bahçeden çelik almıyorum. Hoşçakalın

Karamürsel Türü Zeytin Yetiştirici Halil ERDOĞAN Tel:05332218955 -KARAMÜREL

Düzenleyen HALİL ERDOĞAN : 05-01-2008 saat 19:31 Neden: harf eksik
HALİL ERDOĞAN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön