Bu mesajlar hiç dikkatimi çekmemişti geç cevap için kusurumuza bakılmasın...
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fmk1969
Selamlar.. Ben yaklaşık 20 dönüm civarında ticari çilek üretmek istiyorum.. Şu soruları cevaplarsanız memnun olurum..
1) Manisa da hangi türler kullanılabilir?
2) Frigo fideler nereden temin edilir?
3) Yaz dikimi yapıldığında (açık üretim) ilk ürünler ne zaman toplanabilir?
|
1)Dikimde çeşitlilikten ziyade rakım önemlidir. Zira özellikle yediveren çeşitler yüksek rakım isterler ancak bu da onların yetişebildiği alanları kıstlar. Ancak yine de ıslah ile elde edilmiş düşük rakımda da iyi verim verebilen yeni çeşitler var.
2)Frigo fideler her iklim için uygun değildir. Özellikle yüksek rakımlı yerlerde frigo fideler sorun yaşatabilmektedir.
Yaltır firması frigo fide üretmektedir. Temin etmesi zor zira son yıllarda oldukça talep yüksektir ön siparişle fideler satılmaktadır. Yine de bulamazsanız benimle irtibat kurabilirsiniz.
3)Yaz dikimi özellikle frigo fide olarak yapılır ve 15 Temmuz - 15 Eylül arası dikilmelidir. Bu şekilde dikimle fideler soğuk ortamdan çıktığından hemen çiçek açma eğilimindedir. Eğer fidelerde tutu iyi ise 1-2 ay içerisinde meyve verecektir. Don olmadığı sürece çilekler soğuk havalarda bile meyve verir.
Şu an için piyasada revaç gören çilek çeşitleri: Camarosa, sweet charlie, aromas (yediveren), california (yediveren), fern (yediveren)