View Single Post
Eski 29-12-2007, 12:37   #10
Oğuz Karsan
Ağaç Dostu

Oğuz Karsan's Avatar

Giriş Tarihi: 04-12-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
Sn. Oğuz Karsan

Bu yazışmaları büyük bir sabırla okurken, sizden gelmesini umduğum bilimsel yaklaşımları bir türlü göremiyorum. Bu işin sonunda ülke için, yöre insanı için ve doğa için zararlı olmayacak sizin bildiğiniz ama bizim anlayamadığımız bilgi, bulgu, araştırma (her ne ise) onları ortaya koyabilseniz, belki de bu ikna isteğiniz gerçek amacına ulaşacak.

Yazışmalara katılan arkadaşlar mesleki ve bilimsel araştırmalardan yola çıkarak zararları belirtiyorlar, öyle ise; siz de, size doğru gelen kaynakları bize bilimsel olarak gösterin ki, anlayabilelim.

Doğruları görmeyi hepimiz çok istiyoruz ama gerçeklere dayanan bilgi ve belgelerle.

Merhaba,

Sn Nevsune,

Yazınızda " Bu yazışmaları büyük bir sabırla okurken, sizden gelmesini umduğum bilimsel yaklaşımları bir türlü göremiyorum. Bu işin sonunda ülke için, yöre insanı için ve doğa için zararlı olmayacak sizin bildiğiniz ama bizim anlayamadığımız bilgi, bulgu, araştırma (her ne ise) onları ortaya koyabilseniz, belki de bu ikna isteğiniz gerçek amacına ulaşacak." demişsiniz.

Ben bu konuda yazmaya başladığım ilk günden beri jeolog, maden mühendisi, metalurji mühendisi veya bu dalla uğraşan bilim adamı olmadığımı ve bu konuda fazla bir şey bilmediğimi söyledim. Yazı yazan arkadaşların birçoğunun benim gibi doğasever olmalarının dışında bu konuyla ilgili bilim adamı olmadığı da ortada.

Sadece olayların başlama noktasına en yakın kişi olduğumu zannediyorum.
Sondaj bölgelerine yakın bir yerde tarlam olduğundan, ayrıca bölgeye devamlı gidip geldiğimden, yaptığım gözlemlerimi anlatmaya çalıştım. Bu gözlemlerimde de, aslında durumun abartılı ve bölgede dağıtılan alelacele hazırlandığı belli olan broşür veya afişlerde anlatıldığı kadar vahim olmadığınını da gözlerimle gördüm.

Evet bazı bölgelerde ağaçlar sahiden katledilmişti ama bu yörede bunun normal sayılan işlerden olduğunu anladım. Bölgede yaşayan köylerin ve yerel yönetim daha önce yapılan çevre facialarının hiçbirisini bu kadar önemsememiş ve tepki göstermemişti. Esas anlaşılması zor olan hadise de buydu.
Hala bu konuda ilk başta gelen ve esas meselenin ağaç katliamı ve çevre konularının olduğuna emin olamıyorum. Beni suçlayan arkadaşların da şu konulara dikkat etmesini öneriyorum.
Firmanın yıllarca bölgede olmasına rağmen, bu konuda şimdiye kadar birkaç gerçek duyarlı vatandaş dışında hiç ses çıkarılmamış olması,
Bölgede bir sürü sondaj ve işlem yapan firma olmasına ve gördüğüm kadarıyla binlerce ağaç katledilmiş olmasına rağmen orman yönetimi başta olmak üzere bu güne kadar kimsenin duyarlılık göstermemiş olması.
Birden ayrı sayılar ile aynı sondaj makinası resminin değişik yörelerde dağıtılmış olması, daha önce kendilerinin sorumlu oldukları çevre ve ağaç katliamına göz yuman ve hatta rant sağlamış bazı kişilerin de birden bölgeye gelip icraatlarının tersi söylemler ile ortaya çıkmış olmaları hep aklımı kurcalayan sorular. Önyargısız bir biçimde bu sorulara cevap bulduğumda gerçekleri daha iyi kavrayacağım.

İlk başta altın arayan firma nın kestiğini sandığım ağaçları da aslında ilk görevleri ağaçları korumak olan orman idaresinin kestiğini gözlerimle gördüm, olay yerinde orman mühendisleriyle görüştüm. Bunu önceki yazılarımda belirtmiştim.

Ayrıca bilimsellik gözlem ve araştırmaya dayanmaz mı? Daha nasıl bir bilimsellik göstermemi bekliyorsunuz? Ağaçların kesilmesi karşısında gidip, kim, kaç ağacı kesmiş bakalım, usulsüz kesildiğini tespit ettiklerimizi ve eğer sahiden yeraltı suları kirletilmişse orman yönetimine ve cumhuriyet savcılığı na bildirelim. Araştırılması gereken konuları araştıralım demek bilimsel olmamak mı ?

Birilerinin yaptığı gibi gidip görmek ve araştırıp gerçekleri anlamak yerine internetten bolca yazı indirip, sunabilirim. Şimdi bu dediğimi de kesin başka tarafa çekerler. Bilimsel yazılara karşı değilim. Mesela Malina nın yazısına eklediği makalede çok güzel yönler var. Ben daha çok başkalarının yazılarını okurken, bir yandan da kendi gözümle görmek isterim. Başka türlü bir davranış objektif olmamı engeller.

Altın arayan firmalar doğaya zarar vermiyor demiyorum ki. Sadece araştırıp, görelim ve ne kadar zarar verdiklerini araştırıp biraz bilgi sahibi olalım derken, olayı farklı boyuta çekmek isteyen arkadaşlar, yazdıklarımdan farlı anlamlar çıkarmak için gayret gösteriyorlar.

Birkaçı eleştirirken bazıları beni firma temsilcisiymişim gibi algılamakta. Araştırıp yerinde görmeye de malesef karşılar.

Gördüklerimi naklettiğim ve ortaya dökülmek istenen olayı önyargısız anlamaya çalıştığımdan, bilgisayarı kullanabilme becerim ve ifade kabiliyetimin de eksikliğinden de olsa gerek, istediğimi tam anlatamıyor olabilirim.

Ama her yazımda gidip yerinde görelim ve araştırıp öyle karar verelim dememe rağmen, bazı arkadaşların hala ne dediğimi anlamamak istememeleri karşısında da bir önyargının bulunduğunu kabul etmem gerektiği sonucuna varıyorum.

Araştıralım, Bakalım, Gözümüzle Görelim, Siyasileri ve bu durumdan rant elde etmek isteyenleri değil, önyargısız olduğundan emin olduğumuz bilimadamlarını bölgeye davet edelim veya götürelim eğer sahiden kanunların izin verdiğinden farklı bir durum varsa,

1- Derhal devletin bu işlerle ilgili birimlerini harekete geçirelim.
2- Daha fazla kişiye bu bulguları güncel resimleri de eklenmiş broşürler vasıtasıyla bildirelim.
3-Eğer firma kanunların izin verdiğinden fazla ağaç kesmişse, orman idaresine bildirip, bu işi kontrol etmekle görevli kişilerin de hesap vermesini sağlayalım.
4-Eğer Bağımsızlığına güvenebileceğimiz medya kuruluşu varsa, davet edelim.
5-
6-

Kanun koyucular, ülkelerinin menfaatini gözetmek yerine eğer aksine yurtdışı firmaların ülkemiz zenginliklerini kolayca çıkarılıp yurtdışına götürülmelerine olanak sağlamasına ve sömürülmemizi kolaylaştıran kanunlar koymuş ise, Bu tip kanunların ilgili bölümlerinin iptali için uğraşmamız gerekir.

Ama ne olduğunu tam kavramadan, benim de ilk başta yapmış olduğum gibi hemen saldırmayalım.

Saygılar.

Düzenleyen Oğuz Karsan : 29-12-2007 saat 17:41
Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön