Merhaba
dadaş2506,
Öncelikle aramıza hoşgeldin. Ayrıca bu başlığa gösterdiğin ilgi için de çok teşekkür ederim.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dadaş2506
...bahcivanım ama beni dinleyen yok...
|
demişsin; ancak bu yazdığın, bu konu başlığındaki daha ilk mesajın. Daha önce herhangi bir yorumun olup da duymazdan geldiğimizi hatırlamıyorum. O yüzden bu fevri ifadenin başka sebeplerden kaynaklanıp bizlere istemeden yansıdığını düşünüyorum.
Söylediğinin aksine; burada verebileceğin her türlü uygulama ve teknik bilgisine son derece hürmet ederiz.
Yazdığına göre bir uygulayıcısın. Dolayısı ile uygulama deneyimlerin bizim için gerçekten önemli.
Şimdi... Denememize gelince.
Ben en başta da belirttiğim üzere, sadece ve sadece bir merakımın üzerine giderek, böyle bir "
deneme" yaptım ve paylaştım. Adı üstünde, "
deneme". Akabinde de teknik bilgileri olan üyelerimizden de görüş ve yardım rica ettim.
Bu uygulamayı bonzaici arkadaşların forumlarında çizim ve fotoğraflarla yaptıkları açıklamalardan özenerek yapmaya çalıştım. Eminim çokca amatör biri olarak haliyle hatalı uygulamalarım olmuştur. Onları da oturur beraberce analiz ederiz ki, bu konuyu okuyacak olan üyeler mümkün olan en doğruya bu sayede ulaşsın...
Uygulamamın bir diğer kaynağı da tarımsal konularda ihtisası olan Texas A&M Universitesinin
şu sayfasında da çeşitli gövde yapılarına göre bitkilerin hangi havai köklendirme metodu ile köklendirilebileceğine dair çizimli anlatımlar idi.
Çizimleri aynen alıntılayarak açıklamaların Türkçesini de yazıyorum:
Köklendirilmesi Zor Bitkilerde Havai Köklendirme için gövdede iki usülde yara açarak işlem yapılır demiş:
Birinci çizim:

"Manolya, gardenya, gül, incir ve benzeri 'Odunsu Gövdeliler' gövdedeki dış kabuk çember şeklinde soyuklarak (benim uyguladığım yöntem) uygulama yapılır" diye yazmış.
İkinci çizim:

Yarı odunsu gövdeli bitkiler için de bu biçimde (senin tavsiye ettiğin yöntem) çentik açılılarak gövde ile açılan kabuk arasına ahşap malzeme (kürdan, kibrit çöpü,
vb) sıkıştırılır" demiş.
Ben, üniversitenin bu yazısında gardenya için ilk metod belirtildiği için bu şekilde uygulamıştım.
Sanırım,
sapudeaure için bu ikinci görüntü bir fikir verecektir.
Tüm bu açıklamalardan sonra, kabuğu açılan bölgeye sphagnum yosunu sarıp öyle kapatmayı öneriyordu; ama benim elimde o yosundan olmadığı için, bildiğimiz torf ile kapladım... Gecikme bundan da kaynaklanmış olabilir belki.
Bir de, benim buradaki denememdeki nem, ısı ve ışık koşulları ideal olamıyor haliyle...
Köklenme sonrasında, yeni köklü kısmı kesip toprağa aldıktan sonrasında da şöyle bir noktaya dikkat çekilmiş yazı da. Hepimizin aklında bulunması gereken bir detay sanırım. O da şu:
Sonuncu Çizim:
Köklü yeni kısmı kesip de saksıya aldığınızda 4-8 gün civarında şeffaf naylonla çevresini örterek muhafaza edin ki kök sistemi gelişene kadar aşırı nem kaybını engelleyelim. Ayrıca, yarı gölgede tutun saksıyı diyor.
dadaş2506, benim bu noktada senden özel ricam, eğer mümkünse, bu mesajların ardına, senin yapmış olduğun bir köklendirme uygulamasını baştan sonra fotoğraflayarak burada bizlere anlatman olacak.
Hem bir sonraki denememi de o yöntemle yaparım, senin de rehberliğinde, böylece ikisini de deneyerek öğrenmiş oluruz. Hem de bundan sonra burayı okuyacaklar da bilgilenmiş olurlar... Ne dersin?
Bu arada çok meraklandım ben de. Bu haftasonu açıp bakacağım; fotoğraflayacağım bakalım son durum ne
Sevgiler, selamlar...