View Single Post
Eski 27-12-2007, 12:24   #1159
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Bonsaiseverin yazdiklarina katiliyorum. Bunun yani sira bir iki sey de ben ekliyeyim.

Bir kere yerli agaclardan yapacaginiz bonsailerde, agacimi ne tarz yapmaliyim sorunu yasamiyacaksiniz. Cevrenizi gozlediginiz zaman dogada, o yerli agacin bircok tarzini gorebilirsiniz ve dogada gordugunuz tarzlar, bonsai yaparken sizi yonlendirecektir. Dogada gorduklerinizi, gordugunuz an yapma imkaniniz olmayabilir, ama ilginc agaclari,varsa fotograf makinenizle, yoksa kafanizin bir kosesine resmedin. Bir gun o dogada gordugunuz ilginc tarzi mutlaka calismalarinizda uygularsiniz.

Bonsaileri sulama konusu onemli bir konu ve bunu deneyimlerinizle gelistireceksiniz. Dogadaki bir sari cam uzun zaman susuz kalip olumsuz etkilenmemis olabilir, cunku kim bilir kokleri nerelerdedir ve toprak ustu susuzluk onu pek etkilemiyor. Sig ve kucuk bonsai saksisinda ise kokler sadece saksi icerisindedir ve saksidaki toprak kurudugu zaman agaci hemen olumsuz etkiliyor. O yuzden bonsai toprak karisiminda kulanilan karisim genelde suyu suzen bir karisim olur ki tersi olursa ve su surekli saksi icerisinde kalip toprak camurlasirsa mantar hastaliklarina ve kok curumelerine neden olur. Yine dogada kayalar arasinda nasilsa yasamayi basarmis bir agac gorebilirsiniz, agac kayalarin arasinda ve ya uzerinde gorunuyor olabilir ama kokleri nerelerde geziyor kim bilir. O yuzden kayalar arasina ve ustune dikeceginiz bonsailerin kok sistemi yine suyu suzen bir toprak karisimi icerisinde dikili olmali.

Bonsaiseverin dedigi gibi gubre ve besinleri de unutmamali dogada agaclar kokleri ile istedikleri yerlere uzanip besinlerini bulabiliyorlar ama bonsainiz sadece sizlerin verecegi besinlerle yasamini surdurecektir.
Aklinizda olsun agaclariniza gubre vereceginiz zaman daima onerilen miktardan az verin az gubre agacinizi oldurmez ama cok verilen bir gubre agacinizi donusu olmiyan bir olum yolculuguna cikarir.(ayrica gubre ve besin vermede zamanlama da onemlidir)
Hepinize guzel bonsai calismalari dilerim.


Düzenleyen bonsaisever : 27-12-2007 saat 18:16
Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön