View Single Post
Eski 27-12-2007, 11:45   #628
nevsune
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Giriş Tarihi: 04-05-2007
Türkçe yazımlarla ilgili şikayetleri okudukça gerçekten şaşkınlıklar içinde kalıyorum. Sözünü ettiğimiz şey bizim anadilimiz. Yaşamda gerçekten değer verilmesi gereken bir kaç şeyden biri. Bu şikayetlerin temelini de anlamakta zorlanıyorum.

Bu siteye üye olan kişilerin en kötü olasılıkla ikokul eğitimli olduğunu varsaysak bile, Türkçe eğitimi ilkokulda başlamıyor mu? Yazarken kelimelerin anlamlarının karışmaması için ara verilmesi gerektiği, kolay anlaşılır olması için noktalama işaretleri kullanılacağı, noktalama işaretlerinden sonra yine ara verilmesi, cümle başına büyük harfle başlanması gerektiği ilkokullarda öğretilmiyor mu? Bazı eklerin ayrı, bazılarının bitişik yazılması gerektiği yine ilkokullarda anlatılmıyor mu? Bunlar bu kadar mı büyütülecek şeyler? Gerçekten anlayamıyorum. Bunlar zaten yazı yazarken bizim kendimize ve karşımızdakilere yapmamız gereken sorumluluklar. Bu forumda da beklenilen yalnızca bu kadar. Bu yüzden; edebiyat sitesi, ziraat sitesi diye ayrım yapılması neden, onu da anlayamıyorum

Ben eğitim sorununu elbette göz ardı etmiyorum. Hiç kimse, daha ileri aşamalı eğitimlerden alınabilecek kadar ayrıntılı bilgileri bu forumda beklemiyor ki bizlerden. İstenilen sadece temel kurallar ve bu kurallar da ilkokulda öğretiliyor.

Msn vb. gibi hızlı yazışmalarda ben de herkes gibi özeni unutacak kadar hızlı olmak durumundayım. Bir konuya yanıt verirken noktaydı, virgüldü, büyük harfti derken aradan 3 konu geçiyor. Bizi hızlı olmaya zorlayan şeylere amenna. Peki forum yazışmalarında kurallara uymak için harcanabilecek süre ne olabilir sizce? Kimse bizim yanıtımızı saniyelerle vermemizi beklemiyor. Sizler nasıl yapıyorsunuz bilmem ama ben şimdi bu yazıyı yazdıktan sonra başka bir başlığa geçip orayı okuyacağım. Daha sonra bu konuya ne yanıt verilmiş, döner bakarım.

Şunu da yazmadan geçemeyeceğim. Yazarken çok dikkatsiz davranan bir arkadaşımızın profiline baktığımda, mesleğinin öğretmenlik olduğunu görmüştüm. Özel mesajına, hiç değilse yaşlarımız ve eğitimlerimiz gereği bizlerin, gençlere örnek olması gerektiği düşüncemi yazdığımda; gelen "ben teknik öğretmenim, edebiyat değil" yanıtı beni gerçekten çok üzmüştü. Anadilimizi doğru kullanmak yalnızca edebiyatçılar mı özgü olmalı?

Bu kadar uzun bir yazıyı okuma zahmetine katlandığınıza göre, gerçekten dilimize değer veriyor olmalısınız. Teşekkür ederim.

nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön