Sevgili Sanal Gezginler,
Kastamonu- Sinop arası kestirmeden 181 km. Ama biz İnebolu üzerinden, sahilden Sinop a gideceğiz. Sinop-İnebolu arası 77 km. (
http://www.inebolu.bel.tr/)
Bu arada Daday ilçesinde, Kasaba Köyü – Mahmut Bey Camiini mutlaka yol üzerinde görmeliyiz. 1366 yılında Candaroğlu Hükümdarı Mahmut Bey tarafından yaptırılan bu camii ahşap işciliği ile ünlü. “Bindirme Tekniği” nde çivi kullanılmadan yapılan tek camidir. Ahşap tavanı, katlı mahfelleri ahşap işçiliğinin yanısıra kök boyadan nebati süslemeleri ile ünlüdür.
İnebolu sonrası Abana, Çatalzeytin, Çatalzeytin, Türkeli, Helaldı, Ayancık. Biz gittiğimizde Ayancık ve Helaldı da kalmıştık (bir arkadaşın yazlığı ve Ayancık Öğretmenevi). Daha sonrada Sinop a girdik. İnebolu Sinop arası 136 km. yol çok güzel. bir yanınız yeşil, bir yanınız mavi. Ayancık bu yerler arsında en çok sevdiğim yer oldu. Bir kere güneşin batışı çok güzeldi. Denk gelirseniz deniz cafe de oturup, güneşi batırın.
Ayancık İlçesi''nin güneyinde Ayancık Boyabat yolunun 31. Km.de, 4 Km. içeride yer alan Akgöl, çevresinde sık çanı ormanlarının oluşturduğu çangal ve Akgöl ormanlan içinde bulunuyor ve çok güzel bir yer, tavsiye edilir. Yakınlarda ki İnaltı mağarasına gitmedim.
Gelelim Sinop'a; Sinop u beğendiğimi hatırlıyorum (
www.sinop.gov.tr)
Gezilecek yerleri;
-SİNOP KALESİ: Buradan çok güzel Sinop manzarası olduğunu hatırlıyorum
M.Ö. 7. y.y. da şehri korumak amacıyla yarımadanın üzerine kurulmuştur. Kale duvarı şehri çevrelemektedir.
-SİNOP CEZAEVİ: Tersane alanında iç kalenin ortasında etrafı yüksek kale bedenleriyle çevrili alandır. Bu özelliğinden dolayı mahkumların kaçışını imkansız kılmış. Cezaevi Osmanlılar döneminde 1877 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Buraya gittiğinizde sizi meşhur Pala karşılar ve gezdirir. Racon keserek size anlatımlarda bulunacaktır. Burada kimler yatmamış ki; Sabahattin Ali en meşhurlardan.
"Dışarda deli dalgalar,
gelip duvarları yalar
seni bu sesler oyalar
aldırma gönül aldırma... Bu dizeler bu hapishaneden. Hapishanenin duvarlarında bizans sütunlarını arayın, göreceksiniz.
PAŞA TABYASI:
Yarım adanın güney doğusunda 19. y.y. da Osmanlı Rus savaşları sırasında denizden gelen tehlikeleri önlemek amacıyla yapılmıştır.
Şehitler Çeşmesi
SİNOP MÜZESİ:
Şehir merkezinde bulunmaktadır. Sinop kazılarında ve çevresinde bulunan eserler sergilenmektedir.
AKLİMAN:
Şehre 9 km. uzaklıktadır. Kilometrelerce uzanan ince beyaz kumu, ormanla denizin adeta kucaklaştığı orman içi piknik ve mesire yerleriyle ünlüdür. Kumsal boyunca plajlar, kamp-çadır yerleriyle moteller bulunmaktadır.
HAMSİLOS:
Akliman piknik alanına 1 km. uzaklıktadır. Denizin kara içine bir ırmak gibi girdiği, çevresi çam ağaçlarıyla kaplı, güzelliğine doyum olmayan Hamsilos Fiyordu, Türkiye''nin tek fiyordudur.
ERFELEK TATLICA ŞELALELERİ: Sen Sinop a kadar gittte, Erfelek şelalerine gitme .. Ayıp ettim. Bir daha ki hedef, burası olacak benim için..
İl merkezine 42 km. uzaklıkta, Erfelek ilçesi Tatlıca köyü sınırları içerisindedir. Aynı vadi içinde ardarda sıralanmış 28 irili ufaklı şelaladen oluşmuştur. Bu özelliği ile dünyada benzeri yoktur.
Sinop ta konaklama yeri olarak Öğretmenevini tavsiye ederim. Çok güzel bir eski taş evden restore bir yerdi. Ama yer bulamayıp, Ayancık ta kaldığımızı hatırlıyorum.
Sinop ta en çok ne iz bıraktı derseniz, size iki şeyi söylerim;
1.Nokul
2.Maket gemi
Nokul bir çeşit hamur işi ve iç malzemesine göre bir sürü çeşidi var. Limana yakın bir küçük dükkan da çokca yediğimizi hatırlıyorum.
Bu gece bu kadar.
Gezekalın.
(fotolar 1,2 haritalar; 3-4 İnebolu yolu; 5 Abana yolu)