View Single Post
Eski 23-12-2007, 15:21   #402
xarfax
Ağaçsever

xarfax's Avatar

Giriş Tarihi: 09-06-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Merhaba Arkadaşlar,
Karamürsel Tepeköy'deki bahçemizde 50-60 kadar zeytin ağacımız var. Bunlardan 4-5 tanesi Karamürsel-Su cinsi, diğerleri Samanlı cinsi. Bahçe çok uzun süre bakımsız kalmıştı. Geçen yıl satınaldığımızda iyi bir kış bakımı yaptık. Ağaçların yarısına yakını hiç zeytin vermemesine rağmen bu sonbahar 550 kilo kadar zetin topladık. Benim sorum özellikle Samanlı cinsi ile ilgili. Bu cins, çok kısa sürede tatlanıyor. Bu açıdan Trilye'den tamamen farklı. Çizik yeşil zeytini muhteşem oldu. Sele de çok güzel oldu ama 4 hafta tuzda tutmak uzun geldi. Sanırım 3 hafta yeterliymiş. Şimdi yaklaşık 220 kilo zeytin salamura fıçılarında. Geleneksel gemlik yöntemini uyguluyoruz ama bunun doğru olduğundan emin değiliz zira trilyenin acısı çok geç çıkıyor, oysa Samanlı salamuraya gireli henüz bir ay oldu ve hemen hemen tüm acısı çıktı bile. Türü tanıyan, bilenlerin deneyimleri çok yararlı olacaktır.

Merhabalar..Samanlı çeşidi öğrendiğiniz üzre gemlik trilye çeşidinden daha erken vakitte yemeye elverişli hale gelmekte..Genelde Karamürsel halkı damak tadından ve alışkanlıktan dolayı samanlı çeşidini çok aramakta. Bundan dolayı bizde bir kaç senedir Samanlı çeşidini üretiyoruz.Bundan haberdar olan hemen bizle irtibata geçiyor..Samanlı çeşidi aşı yöntemiyle yetiştirilmekte. Trilye gibi çelikten olmuyor malesef.

Detaylı bilgi için sizi bahçemize davet ediyorum..Babam açıkçası zeytinin nası işleneceği konusunda baya deneyimli. Ben çocukluğumdan beri pazardan veya marketten zeytin yemedim diyebilirim. Çünkü babam her sene ailemizin tüketeciği kadar sofralık zeytin ve zeytin yağı hazırlamakta. Her sabah lezzetli zeytinlerden yemek çok güzel..Askerdeyken evdeki zeytinleri çok aradı dilim damağım.

Görüşmek üzre..

Adres: UYANIKLAR FİDANCILIK Çiftlikköy /YALOVA

xarfax Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön