Sevgili arkadaşlar, kusura bakmayın bende bazan konuyu dağıttığımın farkındayım. Ama takdir edersiniz ki birtaraftan konuyu anlatmaya bir taraftan da deneylerden bahsetmeye, neticeleri aktarmaya çalışıyorum, ister istemez biraz dağınıklık oluyor.
Arkadaşlar, herşeyde bir denge durumu söz konusudur, nasıl mı? Örneğin bir kutuya biri sıcak su ile doldurulmuş, biri buzlu su ile doldurulmuş, biri de ılık su dolu 3 şişe koyalım. Kutuyu bir süre sonra açtığımızda görürüz ki fark kalmamış hepsi aynı sıçaklığa gelmiş.
Az geçirgen iki torbanın birine çok tuzlu, birine de az tuzlu su koyarak ikisini birden normal su ile doldurulmuş bir kovaya koyalım. Bir süre sonra göreceğiz ki torbalardaki ve kovadaki su ayni tada gelmiş. İşte buradan çok önemli bir sonuç çıkıyor. Az yoğun ortamdan çok yoğun ortama doğru bir akış, bir geçiş oluyor. Bu olaya OZMOZ denir.
Böbreklerimiz bu prensiple çalışır. Su filtrelerinin bir kısmı bu prensiple çalışır. Şimdi konunun bizim konumuzla alakasına gelelim. Eğer bitkinin öz suyu kökleri etrafındaki sudan yoğunsa kökleri etrafındaki su bitki tarafından emilir ama kökleri etrafındaki su bitki özsuyundan tuzlu ise bitki bu suyu ememez hele bir de haddinden fazla tuzlu ise bitkinin özsuyu kökleri etrafındaki bu tuzlu su tarafından emilerek bitkiyi susuz bırakır ve ölümüne sebep olur,
bu deneyi yeni aldığınız bir fidede deneyebilirsiniz. Susuz kalmış pörsümüş bir fideyi içme suyu dolu bir kaba koyun yarım saat bir saat sonra göreceksinizki fide canlanacak (bu dirikme olayına TURGOR denir S.Y). Şimdi suyuna birazıcık tuz atın (litreye 4-5 gram) göreceksiniz ki fide pörsümeye başlayacak.
İşte tuzluluğun önemi. Her bitkinin tuzluluk isteği farlı farklı. Besin eriyiğinin içeriği tabiiki önemli ama inanın pH ve EC değerleri çok daha önemli.
Örneğin:
Domates 2,5 ms/cm
Biber 2,4 ms/cm
Hıyar 2,0 ms/cm
Patlıcan 2,0 ms/cm
Marul 2,3ms/cm
Bu şu demektir arkadaşlar: Domates için hazırladığımız besin eriyiğini patlıcana verecek olsak 1 Litre besin eriyiğine 0,25 Litre su ilave ederek EC sini 2,5 tan 2,0 ye düşürmemiz lazımdır. EC değerini 1 litre besin eriyiğindeki tuz miktarı olarak düşüne biliriz.
Eğer böyle bir kaç bitki bir arada büyütülecekse EC değeri olarak en düşük değer seçilmelidir.
Belki biraz konu dağılacak ama bu iş şuna benziyor arkadaşlar, düşününki önünüze çok güzel bir yemek gelmiş, yarayışlı faydalı proteini zengin enerji dolu ama ne yazıkki sizin o yemeğe allerjiniz var bir kaşık dahi yiyemiyorsunuz işin kötüsü hergün ayni yemek. Ne olacak siz zayıf düşüp hastalanacaksınız. Ama düşününki öyle çok yarayışlı bir yemek değil ama iştahla yiyorsunuz kilo almanız kaçınılmaz. Bu konu gerçekten çok önemlidir çok iyi kavranması lazım.
|