Konu: Zerdeçal
View Single Post
Eski 19-12-2007, 10:38   #5
zenfree
Ağaç Dostu
 
zenfree's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,657
Familyası Zingiberaceae
İlmi Adı Curcuma longa
Fransızca Curcuma
İngilizce Turmenic
Almanca Kurkuma-Gelbwurzel
Kullanılan Kısmı Kökü (toz halinde)
Yetiştiği Yer Güney Asya, Endonezya, Java, Sumatra, Haiti, Filipinler, Hindistan
Toplama Zamanı Mart - Mayıs
Özelliği Kan temizleyici, yumuşatıcı, sindirimi kolaylaştırır, karaciğeri olumlu etkiler, safranın akışına yardımcı, idrar söktürücü.
Sağlık Açısından Sarılıkta, karaciğer rahatsızlığında, iştahsızlıkta, kronik sinüzitte, anemide, nöro-vejetatif sistemin yetersizliğinde, idrar zorluğunda kullanılır. Tuzsuz rejimlerde yemeklerde tuzu aratmaz. Safra yollarını olumlu etkiler.
Kullanılışı 1 gr. zerdeçal 1 litre soğuk suda bir taşım kaynatılır. Günde 2-3 bardak içilebilir.
Mutfakta Kullanılışı Balık çorbası, pilav, kuzu, dana, söğüş ve çeşitli sebzelerde. İspanyolların deniz mahsullü ünlü "paella" sında; Hintlilerin "curry" adlı baharat karışımında kullanılır.
Ek Bilgi Diğer adı: Hint safranı, safran kökü, sarıboya, zerdeçav, zerdeçöp. Hindistan'ın tedavi uzmanlarına göre burun kanamasını önlemek için 1 fincan taze sıcak süt katılır. Günde 2 fincan sabah ve akşam yatmadan içilir. Çocukların burun kanamasında kullanılacaksa miktar yarıya indirilir.
Kaynak

Eklenen Resimler
 
zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön