View Single Post
Eski 15-12-2007, 14:25   #12
kuru.umit
Ağaç Dostu

kuru.umit's Avatar

Giriş Tarihi: 27-05-2007
Yenice-Safranbolu

Sevgili Sanal Gezginler,
100. Yıl Atatürk Hizmet Köyü'nde kahvaltı yapmadan önce, sabah erken kalkarak tesis içinde bir yürüyüş yapmanızı tavsiye ederim. Mutlaka sağda solda yiyecek arayan ama ürkek sincapları göreceksiniz. Yazın buranın havuzu da var ama boşverin vakit kaybetmeyin. Yol uzun ve yapacak çok iş, görecek çok yol var. Buradaki mini arboretumu da gezin. Tesisden çıkınca Yenice ye doğru yönelin derim. Devrek aksi tarafta, burada baston ustalarının, her biri sanat şahaseri olan bastonlarını görmeye gidebilirsiniz. Baston fiyatları bazılarında 1000 YTL ye kadar çıkıyor. İsterseniz bu tarafa, isterseniz Yenice yönüne doğru gidin. Ama ben olsam Devrek de çok da vakit kaybetmem (baston alacakları ayrı tutuyorum).
Yenice, ayrıldığınız tesisten 30 km kadar. Yol çok güzel, her yer yemyeşil. Yenice ye Tropik ormanların, hiç olmazsa bir kısmını görmek için gidin derim.
Yenice ormanlarından daha önce bahsetmiştik (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6286
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6393 )

Göktepe, Fındıkaltı, Gökpınar mesire yerleri, Şeker kanyonu başlangıcı, Kent ormanı ulaşılabilir mesafede. Ama vakit sınırlı, o nedenle bir fikir vermesi açısından size fındıkaltı na ve Yenice Kent ormanına gitmenizi tavsiye ederim. Yenice Orman işletme ile mutlaka telefonlaşın size yol gösterip, yardımcı olacaklardır. Linklerde Ahmet Şükrü Elbir arkadaşımdan bahsetmiştim . Dünya tatlısı bir orman gönüllüsü. Mutlaka yardımı olacaktır.
Buradan sonra Karabük devamla, Safranboluya girebilir, ya da geri dönüp Bartın, Amasra yapabilirsiniz. Böylece o günü Amasra ve civarını görerek geçirebilirsiniz. Akşam Safranbolu da konaklama ve tam gün Safranbolu yapabilirsiniz. Yenice den Amasra 99 km. Safranbolu'dan Amasra 85 km. Ben olsam Amasra yı o gün halledip, bir daha geri dönmeden Safranbolu dan Kastamonu ya devam ederim. Safranbolu yu hakkıyla gezmek için bir geceyi orada geçirin derim. Sonrası Yörükler köyü.
Yenice-Bartın arası 80-85 km. Bartın-Amasra arası 15-17 km. Bartın içini şöyle bir gezebilirsiniz ama ben de pek kalıcı bir şey bırakmamış. Amasra ise çok şirin bir balıkçı köyü izlenimi bırakmıştı. Amasra Fatih Sultan Mehmet'in Çeşm-i Cihanı. Tarihi eski. Bendeki fotoları digital öncesi, bu nedenle foto ekleyemedim. Katkıları beklerim (Vildan hanım, Fahri bey ve sevgili arkadaşlar buyrun!!) Amasra daki Bizans lıların yaptığı, Ceneviz lilerin eklemeler yaptığı kale iyi durumda. Kale aslında iki bölümlü ve birbirlerine bir taşköprü ile bağlanıyor.
Amasra sokaklarını bol bol adımlayın ve kandinizi iyice yorun, yorun ki muhteşem salatası ile balığına yer açılsın.. Çekiciler çarşısı en meşhur alış veriş yeri. Çekicilik tahtadan kase yapımı, isim oradan geliyor. Çok ilginç el işi, tahtadan yapılmış eşyalar hatırlıyorum.
Amasra da gezme-yeme içme işi bitince 85 km sonra ver elini Safranbolu. Biraz mola. Eklemeleri, tavsiyeleri olan buyursun..
Gezekalın

Eklenen Resimler

kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön