Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner
Niye dünya çapında bilinen kendi yerli çeşitlerimiz varken ülkemiz topraklarına yabancı çeşitleri sokmaya, adapte etmeye çalışıldığını anlamak mümkün değil. Benim bir müşterim ( Taylıeli Zeytin ve Zeytinyağı İşletmesi )hemen her yıl yurt dışında yapılan zeytinyağı yarışmalarında ödül alıyor. Edremit tipi zeytinliklerinden elde ettiği yağlar Japonya'ya kadar ihraç ediliyor. Üstün kaliteli bu yağlar piyasadaki sıra işi fiyatlara da satılmıyor.
Bu çeşitler henüz yeni, bir 15 sene sonra ne olacak bilen var mı? Ayrıca Arbequina için verdiğiniz adreste, getiren firma bile "Yağ verimi %20-22 arasındadır, %2’nin altında asit oranı vardır. (Bu özellikleri ile Gemlik çeşidine benzer). Yağın raf ömrü kısadır, buna rağmen Avrupa’da popüler bir çeşittir." diyor.
•
Kısaca başka ülkelerin çeşitlerine yönelmek yerine elimizdeki çok önemli çeşitlere sahip çıkmalı ve yağımızı ulusal bir marka haline getirmeliyiz.
|
Saygıdeğer Mine Hanım. Forumunuza yeni katıldım.Amacım, seviyeli tartışmalarınızdan yararlanarak, özellikle zeytin yetiştiriciliği hakkında bilgilenmek. Bilgiye ihtiyacım var, çünkü 20 ay önce bir zeytin bahçesi kurdum. Zeytine karşı özel bir sevgim vardı. Fakat ilçemde iklim şartları uygun olmadığı için (3-5 yılda bir -8,-10 derece soğuklar görülebiliyor ve sonucunda zeytinler donuyor) tarım teşkilatı bu sevdadan vazgeçmemi ısrarla belirtiyordu. Geçen yıl Arbequina irta i-18 fidanlarının, soğuğa yerli ırklardan daha dirençli olduğunu duyduğumda hiç düşünmeden bahçemi tesis ettim. Zeytinciliği burada yapacaksam başka seçeneğim olmadığını düşündüm. 2006 yılının sonlarına dek bu cins hakkında internette hiçbir Türkçe mevzuuya rastlamadım. Daha sonraları okuduklarım ise moralimi bozacak cinstendi. Konunun uzmanlarının neredeyse tamamı, (siz de dahil olmak üzere )bu cinsi tasvip etmiyordu. Bunları önceden okusaydım herhalde bu işe teşebbüs edemezdim. Gerçi şu anda fidanlarımın gelişimi çok iyi ve ben18 aylık fidanlarımın meyvesini toplayarak sıktırdım. İnanın, sabah kahvaltılarımda ekmeğimi bandırdığım yağım, benim için dünyanın en güzel yağı. Saygılarımla...