View Single Post
Eski 13-12-2007, 14:48   #4
kuru.umit
Ağaç Dostu
 
kuru.umit's Avatar
 
Giriş Tarihi: 27-05-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 712
Gezginin Gezi Öncesi Hazırlıkları

Sevgili arkadaşlar,

Bu bölüme başlamadan önce , bence en önemli konu nereye gidersek gidelim (yurt içi, yurt dışı ya da bulunduğumuz şehir içi) masa başı hazırlıkların en iyi şekilde yapılması gerekiyor. Bu kısım, iyi bir gezi için olmazsa olmaz kısımdır. Önce hedef belirlenince, kendiniz mi yoksa turla mı gideceksiniz o kararı vermek lazım. Turla gitseniz bile, tur rotası ile ilgili olarak rotanın ayrıntılarını mutlaka sorun. Bazı turlarda, paramla rehberlik ettiğimi bilirim.

Harita
Kendiniz gidecekseniz, rota üstündeki şehirleri harita üstünde mutlaka görün.

Harita olarak internette;
http://www.turkish-media.com/y_h/turk_map.htm
http://www.mercedes.com.tr/Internet/TR/Hizmetler/Route/

adlı siteleri tavsiye ederim. Sonuncusu ile gideceğiniz mesafe, gereken zaman, varış zamanları , harcayacağınız benzine kadar herşey hakkında bir fikriniz oluyor. Bir de software var ama yeni bilgisayarımda çalıştıramadım. Tabii ki yanınızda ayrıntılı bir harita bulunması da şart. Genellikle hem tarihi yerleri gösteren, hem coğrafi yerleri gösteren ve hem de siyasi harita olmak üzere 3 harita, arabada bulunur.

Resmi Siteler
Seyahate çıkmadan önce gideceğim şehir ve yolları üzerindeki tüm şehirlerin resmi sitelerini ziyaret ederim (www.bolugov.tr gibi, aranan şehrin sonuna gov.tr geldimi karşımıza çıkıyor). Bunlardan bazıları çok güzel siteler. Buraların turizm bölümlerini, bazen de ilçeler kısmını ziyaret edip notlar alırım.
Gitmeden önce o ilin turizm bürosu veya tabiat parkı, oranı varsa telefonla yetkililerle görüşün. Genelde çok yardımcı oluyorlar. Son gittiğim Yenice Ormanlarında Ahmet Şükrü Elbir isimli arkadaşla böyle tanıştım. Çoğunlukla gönüllü rehber olur ya da yol gösterirler.

Tatil Rehber Kitabı
Elimin altında Ekin yayınlarının Gezi/Türkiye Tatil Rehberi isimli kitabı mutlaka olur. Burada yol üstü şehirlerde kaçırılmaması gereken yerler ile ilgili yazılar vardır. Onları işaretlerim. Bu yayınevinin bir de bölgelerle ilgili kitapları da vardır, bölge bölge biraz daha ayrıntılı anlatırlar. Bunlardan da edinebilirsiniz.
Her ilin turizm bürosunda ücretsiz olarak dağıtılan tanıtım broşürleri vardır. Bazen telefonla bunlarda göndermelerini rica ederim. Edinemesem bile, o ili gezerken turizm bürosuna uğrar bir tane il haritası ve varsa tanıtım CD si, broşürü alırım (bunu mutlaka yapın, tavsiye ederim . En azından sonraki gezmelerde kolaylık olacaktır).

Öğretmenevleri
Kaldığım yerler ile ilgili olarak çok özel bir yer yoksa öğretmenevlerini bir deneyin. Mesela Mardin öğretmenevi iyi bir yerdir. Bolu, Tokat Kastamonu, Sinop öğretmenevleri kaliteli yerlerdir. Memursanız buralarda problem yok, iyi bir fiyata oda (kişi başı) artı kahvaltı kalabilirsiniz. milli eğitim bakanlığının resmi sitesinden öğretmenevlerinin telefon numaraların edinebilirsiniz. Memur değilseniz yer varsa kalabiliyorsunuz.

Turları inceleme
Gitmek istediğiniz yerlere turla gitseniz bile bu çalışmaları bence yapın. Turların programlarını inceleyin. Mutlaka karşılaştırın ve referans edinmeye çalışın. Bazen yüzyüze görüşerek fikir ediniyorsunuz. Amatör ruhla, profesyonel hizmet vereni bulunca da takip edin. Gezginin, gezi öncesi, masabaşı çalışmalarında aklıma ilk gelenler bunlar. İlave edecek olan varsa beklerim.

Gezekalın.
Ümit Kuru

kuru.umit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön