View Single Post
Eski 13-12-2007, 01:01   #4
Mehmet Ali Aşık
Ağaç Dostu
 
Mehmet Ali Aşık's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-09-2006
Şehir: Metropolis
Mesajlar: 161
Oguz bey sagolun çok guzel yazmissiniz. Dediginiz gibi Tarim ve koy isleri bakanliginin bitki cesitliligini koruyacak bir bolumu veya calismasi varmi bilmiyorum.Eger bir tohum bankasi kurulacaksa bu isi devletin yapmasi lazim ancak her seyi devletten beklememek lazim !
Tohum sirketlerinin uyguladigi politika yuzunden bir cok sebze meyva tohumlari cesiti azalmaya basladi.Nesilden nesile elden ele gecen ve bu yolla guvenirliligini isbatlamis turler artik yok olabilir.Memleketimizdeki dogal tohum türlerinin biriktirildigi korundugu bir tohum bankasi gereklidir. Tohum koruma dernegi olusturalabilir . Yurt çapinda ozel cins tohumlarin envanteri yapilmali. Bu tohumlarin hem saklandigi hemde satildigi bir yapilanmaya ihtiyac var.
Marketlerde nereye gidersem gideyim hep ayni cesit tomates biber vesaire mesela tometesin binlerce cesiti olmasina ragmen markette sadece iki cesit tomates var tadi yok plastik gibi! Nerde o esikiden yedigimiz tomatasler diyemeden edemiyorum! simdi ne tad var ne vitamin .Çiftci tohumu alirken alacagi urunun çokluguna,raf omrune,gorunusune onem veriyor. Tohum sirketleride boyle tohum islah ediyorlar ayrica kendi "urunleri" olan tohumlarin satilmasini yayginlasmasini istiyorlar .

Mehmet Ali Aşık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön