View Single Post
Eski 10-12-2007, 09:40   #475
aysemelike
Ağaç Dostu

aysemelike's Avatar

Giriş Tarihi: 28-09-2005
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi praecox Mesajı Göster
O ters-lale ile yani fritalaria'larla biz yeni tanışıyor olabiliriz ancak avrupa onu çoktan tanıdı üretti kultive etti vede gördüğünüz gibi değişik renklerini değişik boy ve büyüklükde üretip ticari satışına başladı bile. Adeta bizim lalemiz misali. artık kimse Türkiyeden flitaria veya lale vs. ihraç edemiyor, gerek de yok, bir dizi metodla çok fazla miktarlarda üretiyorlar.
Bizim ise endemik olarak doğadan toplamayıp üretiğimiz tek resmi ihraç izinli tür lilium candidum ancak o da şimdilerde lilium adı ile o kadar değiş türleri üretildi ki... soğanları ithal ediyoruz bir kez açtırıp soğanı atıp yenizini dışardan satın alıyoruz yine çiçek açan soğanı dinlendirip seneye de açmasını bekleyenimiz yok.

tüketim toplumu olduk bu konuda...
Sevgili praecox,

Aslında ters lale artık ihraç yasağı olan ve kontrollü çıkışına izin verilen bir tür. Elazığ üniversitesi, van ve sanırım urfada da üretimine başlandı ve en kesin bildiğim Elazığ üniversitesi bu konuda yurtdışı satıştan ciddi bir gelir de elde ediyor.
Soğanlı bitkiler kültüre olsalarda ve senelerle birlikte öz haline dönselerde toprakda bırakılarak üremeleri ve doğal bir bahar örtüsü oluşturmaları sağlanabilir. Sanırım bahçelerdeki kullanımı estetik amaçlı olduğu için kaygınız yerinde oluyor.
Yazdığınız sıkıntıları tüketim toplumu olmaktan çok bilinçsiz satıcı olduğumuz için yaşıyoruz. Doğadan insafsızca sökmüşüz ve kontrol eden bile olmamış, şimdi yeni yeni uyanıyoruz... Sadece ters lale değil, sahlep orkidesi, safran çiğdemi ve daha bir çokları tehdit altında....Bu konuda bilinçli çalışan ziraat fakülteleri var ve bence umut ollarda....
Selamlarımla...
Melike

aysemelike Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön