Herkese merhaba,Öncelikle bu konuda yapılan çalışmalara katkısı olanlara teşekkür ediyorum.Mine hanım geçen sene başından beri yazılarınızı takip ettim.Seracılık yapıyorum geçen sene arap sabunu ve zeytinyağından çok memnun kaldım.Bu çalışmalarınızı okuduğumda kesin dozları bazılarının belli değildi bu konuda yeterince araştırma yapılması gerekli diye düşündüm ve araştıran fakülte varmı diye düşünmeye devam ettim.
Organik sertifikalı NeemAzalda(tespih ağacı özünden elde edilen) kullandım fakat bir makalede okudum ve araştırdım azadirachtin çocuklarda beyinde zarar yapmakta,insanda genel olarak ve spermlerde dna bozukluklarına yol açmakta olduğuna ilişkin bilgiler var.Ruhsatlı olan bu ürünün ruhsat iptalinin gündemde olduğunuda duydum.
Bu ilaç oldukça etkiliydi çok umut vericiydi organik tarım için önemliydi fakat böyle etkilerinin olduğunu öğrenince çok üzüldüm.
Yani tespih ağacının kullanılmaması daha yararlı olacaktır.
Aynı zamanda bahsi geçtimi bilmiyorum bi bilgiye daha yer vermek istiyorum.Tariflerden ikisi hakkında..Patates ve domates yapraklarının olduğu tarifler.
''Solanin Domates, patates, patlıcan ve biber gibi (kara biber hariç) solanacea familyasındaki sebzelerde bulunan bir maddedir. Solanin maddesi zehirli bir maddedir. Ancak hem bitkilerin fazla miktarda solanin içeren kısımlarını yemeyiz hem de insan sindirim sistemi bu maddenin bir kısmını etkisiz hale getirir. Solanin maddesi özellikle çimlenmiş patateste bulunmaktadır. Ayrıca yeşil domateste de kızarmış domatese göre çok miktarda vardır. İnsanlar üzerinde yapılan çalışmalarda ve hayvan deneyleri sonucunda solanin maddesinin hem OSTEOARTRİTe neden olabileceğini hem de hastalığın şiddetini arttırabileceğini göstermiştir.''
Bak.Solanin.
http://66.102.9.104/search?q=cache:5...&gl=tr&strip=1
Yukardaki bilgiye göre solaninin kullanılması gereken dozunun saptanması ve bekleme süresinin kesinleştirilmesi gerekir.Yine sıcak kanlılara zehirli olan nikotin gibi..
Bunu araştıran bir kuruluş yok bildiğim kadarıyla ama birilerinin bu araştırmaları yapması en azından ön ayak olması gerekir diye düşünüyorum.
Bu konuda biz önayak olsak gerekli uygulamaları ve analizleri el birliğiyle bir çalışma ile birleştirsek öneri düşüncelerinizi belkiyorum.
Saygılarımla
Sibel Karanfil
Ziraat mühendisi