Konu: Kaplumbağa
View Single Post
Eski 02-12-2007, 20:10   #38
hassoman
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 19-04-2007
Osman Hamdi'nin 'Kaplumbağa terbiyecisi' konusu kapanmışsa da entellektüel ahkâma katılmak boynumun borcudur diyerek affınıza sığınarak tabloyla ilgili şu görüşü yazmadan edemedim:

Efendim, Osman Hamdi'nin 'Mihrap' adlı eseriyle ilgili araştırma yapacak olursanız, otorite tarafından korunan ve savunulan bir sosyal hayat biçimini nasıl pervasızca ve cesurca eleştirdiğini görerek irkilirsiniz. Bu gün bile benim diyen ressam böyle bir resim yapmaya cesaret edemez. Çünkü, resimde mihraba arkasına dönmüş, döneme göre oldukca açık giysili bir kadın Kuran'ın olması gereken rahleye oturmuş, ayakları altında ise Kuran kitap ve sayfaları dağınık vaziyette atılı haldedir. Önde bir buhurdanlıktan kokular yayılmaktadır... http://www.eskikent.net/index.php?op...d=54&Itemid=24

Yani diyeceğim, tabulara bu kadar sert tavır koyan Osman Hamdi'nin Kalumbağa Terbiyecisi resmiyle söylenenden çok daha sert mesajlar vermeyi istemiş olsa gerektir. O da devletin yapısının (bürokrasinin) ve işleyişinin (bu günkü anlamda yasama, yürütme, yargı) iflah olmaz (terbiyesi imkansız) bir hâle geldiğini vurgulamaktır... Nitekim Osmanlı Devleti kendini bir türlü iyileştirmeyi başaramamış, tablonun yapımından (1906) 14 yıl sonra temelli yıkılmıştır.

İkinci söyleyeceğim de şudur:
- Evde bakılan su hayvanları genellikle ithal kökenlidir. Yani yabancıdırlar. Bunların doğaya salınması ülkemizdeki doğal yapıyı bozmakta, ortamın yozlaşmasına neden olmaktadır. Nitekim pirina balıkları başta olmak üzere sair akvaryum balıklarının sularımıza ve nehirlerimize salınması beraberinde bir çok sakıncaları ortaya çıkarmıştır. Örneğin bunların salıverildiği göl ve nehirlerde yerel balıkların kalmadığı, onların yerine geçen bu balıkların ise ekonomik değerlerin olmadığı söylenmektedir. Semtimizdeki akvaryumcunun söylediğine göre bu yüzden pirina balıklarının satışı yasakmış..

Son olarak da şu ilginç bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum:
Kaplumbağaların yeni bir özelliğini öğrendim. Hayvanlar aleminin en güçlü çene yapısına sahip hayvanı kaplumbağalarmış (Kapan kaplumbağası). ikinci sırada timsahlar geliyormuş, sırtlanlar ise üçüncü sırada yer alıyormuş...

Düzenleyen hassoman : 04-12-2007 saat 08:11
hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön