View Single Post
Eski 02-12-2007, 04:12   #131
caretta
Ağaç Dostu

caretta's Avatar

Giriş Tarihi: 06-06-2007
Şimdiye kadar yazılanları tek tek okudum.
Öncelikle mceg 'nin hikayesinin sonunu merak ediyorum.Lütfen devamı da gelsin.

Ekolojik yaşamak herzaman sanıldığı kadar kolay olmayabiliyor.Genelde benim gördüğüm önce bir yerlere kaçmak için eşlerin onayı gerekiyor.Ne kadar mutlu olursanız olun eşiniz de (cinsiyet farkı gözetmeden yazıyorum) buna ayak uydurabilmeli.Daha sonra da genelde herkesin yazdığı gibi fazla uzak olmamak medeniyete..Bu işin yaşlılığı ve zor günler meselesi önemli çünkü.Birde tüm sevdikleriniz şehirde siz uzaktasınız.Onların size ihtiyaç duyduğunda kurduklarınıza bakacak birileri olmak zorunda.Zor işler bunlar.Yapmadan önce iyi karar vermek gerek.Ben şehir içinde yaşıyorum. Buna rağmen bir kasaba da yaşamaya alışmak 3 senemi aldı ki buralarda Türklerin yaşayamadığı yerlerde yaşayan İngilizler var.Dağ başında ev alıp yerleşiyorlar.Buralarda yani Fethiye' de bu tarz yaşamlar çok fazla.Bu konuda bilgi almak isteyenlere dilim döndüğünce ve elim erdiğince buradan gördüklerime cevap yazabilirim.

İkinci yaşamlar için Akdeniz çok doğru bir seçim bence.İklimi değişik ve gerçekten yaşam tarzınız değişebiliyor ; değiştirmek isteyenler için söylüyorum.Biz emekli olmadan gelmeye karar verdik.Yeni bir yere yerleşmek ,emekli olmadan yeni bir iş kurmaya kalkmak aslında cesaret işi.Yani bu işi yaparken ya birkaç günde geleceksiniz ya da düzeni bozmadan gelip deneyip sonra düzeninizi taşıyacaksınız.Diğer hallerde dönüş, eziyet ve başarısızlık, hayal kırıklığı oluyor.Gelenlerin üçte biri kadar da dönen olur genelde.Benim eşim buraya geldiğimizden beri saat takmıyor.Yazın şortla işe geliyor.. Onun için taşınmışmış buraya (Daha önce ki işi finasla ilgili bir işti de..Malum takım elbise olayı) Saatli bir iş yapmamıza rağmen vaktimizi en iyi şekilde kullanmaya çalışıyoruz.Pazar günleri mesela hafta sonu deniz kenarında mangal yapabiliyoruz yaz-kış.Ya da gerçek köy kahvaltısına gidiyoruz.Akşamları yazın yediden sonra denize gidebiliyoruz.Ya da kışın geceler hariç her günü kalın bir kazakla geçirebiliyoruz Gündüz dışarıları evlerden sıcak oluyor ve yaz-kış dışarıda oturabiliyorsunuz.Klima ile ısınıp,şömineyi zevk için yakabiliyorsunuz.

2000 senesinden beri burda yaşıyorum.Bizim gibi İstanbul başta olmak üzere büyük şehirlerden gelen (kaçan) bir sürü insan tanıyorum.Fethiye İngilizlerden dolayı ev almak ya da yerleşmek için pahalı bir yer olmasına karşın oldukça göç alan bir yer.Hala el değmemiş yerleri ve köyleri mevcut.Ekoturizm yapan bir sürü arkadaşım ve müşterim var.Sizlere tavsiyem taşınmadan önce yerleşmeyi düşündüğünüz yerde biraz vakit geçirmeniz.Eğer bir iş kurup gitmeyi planlıyorsanız da mutlaka en az 3-4 ay o bölgede çalışmadan etrafı gözlemleyerek yaşamanız.Bir sene işi oturtup sonra oraya düzeninizi ve varsa çocuklarınızı taşıyın derim.
Çiftlik kuracaklara ise önerim çoğu eko çiftlikte gönüllü çalışıp tatil yapabilme olanağınız mevcut.Gidin kalın ve görün.Sonra kendinizin böyle bir şey yapıp yapamayacağınıza karar verin.

Ahşap ev yapmaya karar vermiştik geçtiğimiz seneye kadar.Yalnız imarla ilgili problemler varsa zemini beton ya da tekerlek üstüne bile izinsiz kursanız ev ahşap ya da taşta olsa ceza ödüyorsunuz.Cezayı bir kere de ya da kredilendirerekte ödeyebilirsiniz.Tercihinize kalmış.Tam yapım üzerine geliyorlar ki hemen şikayet edilebilirsiniz bu durumlarda genelde benim duyduğum geçtiğimiz senelerde 12-30-45 gibi rakamlardı .Yani durumuna göre sanırım.Biz ceza yemek istemediğimizden imarsız arsa da izinli ev projesinden vazgeçmiştik ama bu çevrede ahşap ya da taş ev yaptırmak isteyen olursa edindiğim bilgileri paylaşabilirim.

Biz yapmaya kalktığımızda ahşap ev Akdeniz için nemli bir ortam olduğundan uygun olmaz dediler ama beton zemine emprenyeli ahşap ev bence kaliteli bir uygulamayla çok kullanışlı olabilir.Taş evlerde ise gözlemlediğim yazın güneşten taşlar ısındığından gece evlerin içinin sıcak olması..Kışın da bu avantaj oluyor ) Her halde bence bir Akdeniz evinde yapılabilirse bir kalorifer (devamlı az ısıda yanabilir)ve şömine olmalı.Yaz içinse kesinlikle klima takılmalı.Çok üşümeyen biri iseniz klima her derdinize çare olacaktır.(yaz-kış)

Bu linklerde organik yaşam hakkında biraz bilgi sahibi olabilirsiniz.
http://www.pastoralvadi.com
http://www.blacktree.net (türkçesini bulamadım çünkü orası turistik bir tesis)

caretta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön