Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi trenci10
Selahattin bey merhaba,
arama motorunda sizin salatalık ile ilgili bu formda üyelere verdiğiniz cevapları gördüm.
Bu foruma öncelikle sizden bilgi almak üzere üye oldum.
Benide cevaplandıracağınızı umarım.
Balıkesirde öncelikle salatalık ve marul yetiştirmek üzere sera kurmak istiyorum.
Üretim miktarına baktığımda 3-4 ton /da yazıyor.
Bu dönümde (1000 m2) 3 ton mu demek oluyor?
Açıkalanda 3 yıl 200 300 m2 alanda birşeyler yapmaya çalıştım. 2 yılı sırık domates ve salatalık üzerine bu bahçede ekim dikim yaptım. Ama biliyorumki seracılık ve profosyonellik başka birşey.
Yardımlarınızı **** yardımcı olacak kaynaklar hakkında bilgilendirmenizi beklerim.
Saygılarımla
|
Bu gün yanıma Erzincan'da kendi serasını kendisi yapmış bir üretici geldi organik tarım yapmak istediği için gelmişti ve benzer şekilde sizin gibi salatalık üreteceğini söyledi. 8 metre genişlik ve 40 metre uzunlukta bir seradan 7,5 ton salatalık aldığını ve bu kadar yerden ve ürettiği bu kadar salatalıktan 2500 YTL aldığını söyledi varın siz hesap edin. Bahsettiğiniz rakamlar evet dekara o rakamlar ama tohum seçimiyle bu rakamları siz dekarda 10-15 tona kadar çıkartabilirsiniz ama sera şartlarında. Fakat artık salatalık yapan seralar çok olduğundan aşırı üretim nedeniyle ürün para etmiyor. Size
Topraksız Kültür yetiştiriciliğini tavsiye ederim. Hem ürün daha iyi para ediyor hemde maliyet daha az en azından hastalık ve zararlılarla uğraşmak zorunda kalmıyorsunuz. Yine de ben serada salatalık yetiştireceğim diyorsanız yörede seracıların kullandığı çeşitleri araştırmanızı tavsiye ederim. Ben burada sera salatalığı görünümü dışında "maraton" isminde bir salatalık çeşidi biliyorum özellikle onu arayınız halkın beğenerek tükettiği bir çeşit hem verimi de yüksek. Ancak size verilen rakamlar sera şartları için çok düşük rakamlar. Marul yetiştireceğiniz zamanda hal ve pazarcılar ile görüşün ve hangi tür çeşitlerin müşteriler tarafından tutulduğunu inceleyin ve gerekirse tohumcunuza o marulu gösterin ve o çeşidi temin etmeye çalışın derim. Bunun dışında açık saha sırık domates yetiştiriciliği Tokat'ta aldı başını gitti ve birim alanda daha fazla verim alındığı için tutuldu da ancak her halde emeği çok fazladır. Çeşit olarak Agromar'ın swanson F1 sırık domatesi geçen yıl bayağı revaçtaydı. Nasılsa açıkta yetiştiricilikte tecrübelenmişsiniz ancak eğer ben profesyonel bir şey düşünüyorum derseniz illede ben
topraksız kültüre yoğunlaşın derim...
Başka sorularınız varsa buradan bekliyorum...