View Single Post
Eski 23-11-2007, 19:08   #75
Sisyphos
Yeni Üye

Sisyphos's Avatar

Giriş Tarihi: 19-11-2007
Aranızda pek yeniyim. Ve bu tartışmada söylemek istediğim birkaç şey var.
İnsanoğlu mağralardan çıkıp doğada bulduğu taşları dizerek ev yaptı ve içinde oturdu. Zaman içinde bu taşları kesti ve yonttuda.
Taş doğanın bir parçası. Doğa taş ile güzel ve doğada taş çok. Taşın bir sinir sistemi yok. Canlı değil ve yok. Faydası çok çünkü o olmazsa doğa da olmaz.
Daha iyi bir yaşam için insanoğlu doğayı kullandı ve ondan kendine bir ev yaptı. Bunda bir sorun yok.
Bitkiler bildiğim kadarıyla dna ya değil rna ya sahip ve bir sinir sistemleri yok. Yani bizim gibi acı çekmiyorlar. Nasıl doğadaki taşın doğanın bütülüğüne faydası varsa elbette ağaçlarında var. Bir süs yapmak için bir taşı kullanıyoruz **** ev yapmak için. Ve taşı birdaha yapamayız veya çoğaltamayız. Ağaçları ise çoğaltabiliriz. Fidan dikebiliriz. Bir dal parçasını köklendirip onu yaşatıyoruz. Onu yaşatmasakta kendimiz için kullanabiliriz. Çünkü fidan dikebiliriz. (Bu kavgalar dikmediğimiz için başlıyor galiba) Yani çoğaltmak gibi bir şansımız var. Ama taşı çoğaltamayız (niye taşa döndüm ben )
Tüm canlıların yaratılış amacı insana hizmet değildir. Neden insan olarak kendimizi doğadan farklı bir yere koyuyoruz? Biz doğal değilmiyiz? solucan nekadar doğalsa taş nekadar doğalsa ağaç nekadar doğalsa bize dokadar doğalız. SAdece yaptıklarımız doğal olmayabilir. Bu söz şöyle çevrilebilir. Tüm canlıların yaratılış amacı (bu canlıların içinde insanında olduğunu hatırlatayım) afrika dere kurbağalarına, komodo ejderine, hammsterlara, bıldırcınlara, dağlara, taşlara, dağlara-taşlara, ağaçlara, ....., hizmet etmektir. Doğa hepimiz içindir, hepimiz doğa içinizdir.
Ben ağaca olan sevgimden ve hasretimden dolayı "ben ağaca gidemiyorsam ağaç bana gelsin" diyerek başlayacağım bonsaiye. Benim ağaca ihtiyacım var ve şehirde bunun bir yolu yok. Şehiri terketmeninde bu sıralar hiç yolu yok.
Bir arkadaşımız vicdan sızlatmaktan bahsetmiş. Bir bonsai cüce diye okulda arkadaşları dalga mı geçicek? Peki bu ağacın canı mı acıyacak? Bir ağaçta bir dal eksik olsa bile ağaç bir süre sonra dengesini bulmak için yeni bir dal çıkarıyor. Ağacı mı eksilttik?
Bunu bir hayvana yapsaydık (akvaryum gibi) evet vicdan konusundaki tezlere katılacaktım. Merak ettiğim neden düşünülmeden bukadar karşı çıkılıyor? Neden düşünülmeden araştırlmadan önyargı ile yaklaşılıyor? ne bu şiddet bu celal?
Bonsai sanatı başlığında neden bu gereksiz kavgayı yapıyoruz?
Bonsai nin insanlara doğayı hatırlattığını düşünüyorum. Ve bu hatırlatmalar bence fidan dikme organizasyonları için etkili bir reklam.
Esenlikler efenim.

Sisyphos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön