View Single Post
Eski 22-11-2007, 23:48   #1254
turkiss
Doğasever
 
turkiss's Avatar
 
Giriş Tarihi: 24-05-2007
Şehir: Tekirdağ
Mesajlar: 78
Mine Hanım, gene ben
Beş aylık kısa bahçe girişimimin farklı noktalarına yardımlar talep ettim, sağolun bıkmadan yanıtladınız.
Dikim zamanı yaklaştı. Japon eriği fidanları aralık ayı sonunda gelecek. Ondan önce ben bahçenin (12 dönüm) etrafını leylandi ile çevirip, ön tarafında yapılacak küçük bahçe evinin etrafını düzenleyeceğim.
Şimdi şöyle bir sorunumuz var: Bu bahçe 270 metre rakımlı bir tepenin tam üstü. Yan taraflarını tesfiye ettirip kademe tabir edilen 2 basamak yaptırdık, ama erozyondan korkuyoruz. Buradaki Tarım İlçe Müdürü kapari ekmemizi önerdi. Ben de sizin açtığınız kapari başlığını ve bulabildiğim linkleri sonuna kadar okudum. Bir yerde, "kapari girdiği yerden çıkmaz, diğer tüm tarımları bozar" diyordu. Sadece o bahsettiğim kademelerin kenarına eksek, dikine bir köklenme ile erozyonu önleyici etkisi olur mu? Yoksa ilk fikrimiz olan Yayılıcı ardıç mı diksek?
Aşağıdaki bilgi gerçek olabilir mi? Bu bilgiyi İTO Çalışma Raporundan aldım..

"Kıraç topraklarda yetişmesine, bakım istememesine ek olarak, 150-200 yıl
ömrü bulunan kapariler, kumlu ve killi topraklarda 20 ile 400 metre derinliğine inebilen kökleri ve toprak üstündeki örtüsü sayesinde, erozyon tehlikesi olan alanlarda, dolgu topraklarda toprağı tutmak, toprak kaymasını önlemek için etkili bir bitki olarak tercih edilmektedirler."


Düzenleyen turkiss : 23-11-2007 saat 00:15 Neden: ilave
turkiss Çevrimdışı   Başa Dön