19-11-2007, 20:41
|
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 03-04-2004
|
29 Ağustos 2005
Alıntı:
Sayın Hayrettin KARACA, Sayın Cengiz SEMERCİOĞLU’nun Hürriyet Gazetisi Kelebek Ekinde Sorgun’la İlgili Çıkan Yazısı için Cevap Veriyor.
Cengiz Semercioğlu’nun Kelebek’te 10 Ağustos 2005 Çarşamba günü çıkan yazısı, Pelin Batu ve Harun Tekin'in Sorgun ormanlarını kurtarmak için 200.000 imza toplayıp Cumhurbaşkanı'na iletmesi ile ilgiliydi. Semercioğlu yazısında, golf turizminin ülkeye sağlayacağı ekonomik faydaları ve golf alanlarının aslında çevreyi koruduğunu ve kısaca ‘golf sahasına gelene kadar protesto edilecek o kadar çok çevre katliamı yaşıyoruz ki...’ tespitiyle, bir de öneri getirmiş. ‘Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu’ndan tek tek kesilecek ağaçları, yerine dikilecekleri öğrenelim.’
Dayanamadım, kendisine aşağıda yayınladığım mektubu yazdım. Bunu sizlerle de paylaşmak istedim ki, toplum bilgilensin, bu mesnetsiz bildirilere dayanarak yanılmasın.
Sayın Cengiz SEMERCİOĞLU,
Antalya Sorgun ormanlarına yapılacak olan golf sahaları ile ilgili fikrinizi arz ettiğiniz yazınızı üzülerek ve dahası hayretle okudum. Üzüldüm, çünkü olay konusunda çok eksik bilginiz olduğu anlaşılıyor. Hayret ettim, çünkü sizler gibi medya mensubu eli kalem tutan kimselerin halkı bilgilendirmesi gerekirken, tam tersi konuyu etraflıca araştırmadan çok öznel hareket edebiliyorsunuz.
Öncelikle belirtmek isterim ki, Sorgun meselesini salt ağaç kesme meselesi olarak algılamak, oldukça kısır bir yaklaşımdır. Sorgun'daki çevre katliamı çok farklı bir boyutta cereyan etmektedir. Konu, biyolojik çeşitliliğin ve beraberinde doğal gen kaynaklarının, kısaca koca bir eko-sistemin yok olmasıdır ki, bu da doğada bir domino etkisi yaratır. Sonuçları burada aktarılamayacak kadar etraflıdır.
Ancak, medeniyetlerin bu zihniyetle yok olduğunu belirtmek isterim. Neticede olay 300-500 bin adet yüzyıllık ağacın kesilmesi değildir. Bu mesele buz dağının görünen yüzüdür. Kaldı ki, bu bile kendi başına kesilme sebepleri göz önüne alınırsa, bir faciadır. Ayrıca belirtmek isterim ki, Japonlar kendi doğal ormanlarından tek yaprak bile kopartılmasına müsaade etmezken, Malezya ormanlarını tüketmişlerdir. Anlayacağınız Japonlar doğal eko-sistemin önemini çok iyi kavramış ve en azından kendilerine ait olanı titizlikle korumaktadır.
Konu hakkında fikir yürüttüğünüze göre ilgilendiğinizi farz ederek, size en azından öncelikle Sn. Prof. Dr. Kani IŞIK'ın 'Biyolojik Çeşitlilik ve Orman Gen Kaynaklarımız' isimli kitabını okumanızı tavsiye ederim. Fevkalade bilgileneceğinizi ve bundan böyle mesleğiniz itibariyle, toplumsal sorumluluğunuza yaraşır bir şekilde, halkımızı da layıkıyla bilgilendirebilecek liyakate varacağınızı umarım. Önce bilgi, sonra ilgi, en sonunda da tepki oluşacaktır. Umarım bu vesileyle, siz de 200.001'inci imzayı atacak ve daha nicelerinin de atılmasına katkıda bulunacaksınız.
Gelecek sizlerindir ve bu gelecek sizlerin ellerinde yoğrularak şekillenecektir.
Saygılarımla,
Hayrettin KARACA
|
tema.org.tr
Hayrettin Karaca bile anlatamamış... 
|
|
|