View Single Post
Eski 19-11-2007, 20:01   #25
darkwood
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 15-11-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 3
Sn.Forum Üyeleri,
Yeni üye olduğum için sitede forum konusu "evde sofralık zeytin yapımı" na direk giriş yapamadığım için buradan giriş yapıyorum.
Zeytin yapımı konusunda bir bilgim olmadan yaptığım girişimimdeki yanlışlarımı düzeltmenizi rica ediyorum.

1-) 5 hafta önce Urla' daki arkadaşımın komşusunun bahçesinden 2 kg.kadar yeşil zeytin topladım. Her zeytine bıçakla çekirdeğe ulaşana kadar 2 çizik attım. 10 gün kadar her gün suyunu değiştirmem söylenmişti fakat ben 5 gün yaptım ve kavanozlara koydum,suyuna sofra tuzu ilave ederek beklemeye başladım. Zeytinlerin rengi koyu yeşil olarak kaldı, sararmadı. Bugün (5 hafta sonra) kavanozları açtım ve halen zeytin tadının hayli acı ve çok tuzlu olduğunu gördüm. buraya kadarki yanlışlarımı sitedeki yazıları okuyunca anladım. Zeytinleri su dolu bir kaba koyarak fazla tuzunu almak almak istedim. bu aşamadan sonra bu yeşil zeytine ne yapılabilir ?

2-) Yine aynı yerden bu sefer 2 hafta önce 15 kg.kadar bordodan siyaha dönmüş zeytin topladım. Zeytin bahçesi sahibi 75 yaşındaki bayanın tarifi üzerine şu işlemleri yaptım. 3-4 kez zeytinleri yıkadıktan sonra büyük bir noylon poşete koydum. kaya tuzu denmesine rağmen o gün bakkalda deniz tuzu bulduğum ve bakkal da amacıma uygun olduğunu söylediği için bu tuzu kullandım. Tuz ambalajının içeriği şöyle " marka:ege tuz , tuz no:4, NaCl su yumuşatıcı tuz-su arıtma cihazı tuzu, kristal yapıda yıkanmış,elenmiş deniz tuzu "

Bu tuzu zeytine karıştırdıktan sonra tereddüde düştüm , şirkete mail atarak durumu anlattım, cevap gelmeyince tel. ile aradım. Uygundur, endişeye gerek yoktur cevabı aldım. Fakat terettüdüm halen devam ediyor.

Naylon poşet içersindeki zeytinleri hergün alt üst ederek karıştırdım ve üzerine 2 dolap rafını ağırlık olarak koydum koydum. Poşetin dibinde 2 cm. kadar siyahımsı suyu var. Suyunu atmadım. Zeytinlerin % 90 ı diri % 10 u yumuşak durumda. Tuzunu yine fazla kaçırdığım için tadı biraz tuzlu. Et rengi kahverengi. Siyah renge dönecekmidir ?

Bu şekilde 1 ay denmişti, iki hafta bitti. 2 hafta sonra ki saklama şekli nedir ?
Limon tuzu kullanmadım . Yeşil ve siyah zeytine bu aşamada limon tuzu ilave edilir mi ? İlave bir soru : limon tuzu hangi amaçla kullanılır ? Zeytine fayda veya etkisi nedir ?

Bilgilendirmenizi rica ederim.
Saygılarımla,


Düzenleyen darkwood : 22-11-2007 saat 01:24
darkwood Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön