View Single Post
Eski 19-11-2007, 14:32   #29
praecox
Kaybettik...

praecox's Avatar

Giriş Tarihi: 12-06-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi LUDİSİA_BAHYA Mesajı Göster
Herkese merhabalar.
Hocam size ve yine tabiyki forumdaki tüm tecrübeli ve muakkak kendi alanlarında profosyenel olan arkadaşlara küçük birşey danışacaktım.Şu ana kadar şükürler olsun orkidelerimde, hiçte büyük bir sorunla karşılaşmadım.Fakat geçen gün NETTE mideni bulandıran bir bilgi ile karşılaştım.Tamam bende POTASYUMUN çiçeklenmede etkili olduğu biliyorum fakat benim orkidelere uyguladığım gübrelerde genelde AZOT oranı POTASYUM oranından yüksek.Ve karşılaştığım bilginin devamı şu şekilde:özellikle VANLADARA POTASYUM oranı AZOTTAN YÜKSEK, SODYUM oranı ise AZOTTAN az kübreler KULLANILMALIDIR.Dedim ya şu ana kadar bir sorun yok hatta sanırsanm vandam çiçek bile açacak ama...
İçime kurt düştü dedimya.Belki uzun vadede problem yaratır diye endişeleniyorum.Bu konuda acaba sizin tecrübeleriniz ne yöndedir.Yine birkez daha yardımcı olursanız çok sevinicem.

-------------------------------------teşekkürler

Esasen... Bu konu çok derin.
Ancak bir şeye açıklık getirelim yine.
NPK daki
N demek N=Nitrogen yani azot
P demek P=Phosphor yani fosfor
K demek K=Kalium yani potasyum
Kimyasal terminolojide açılımı bu şekilde burda NPK daki P'yi potasyumla asla karıştırmayın.Sanırım siz burda bir de N=Nitrogeni Na=Natrium yani sodyumla da karıştırdınız ki sodyum pekde gübrelerde tercih edilen bir kation değildir. pekde telafuz edilmez. sodyumsuz zaten bir ortam bulmak dahi çok zordur.
Bu bağlamda orkidelerin vegetasyon cycluslarında ( yani siklusunda) çiçeklenme öncesi yüksek oranda ki bu yüksek oran yine bu NPK ya bir birine oranla yüksek demek. K ya yani potasyuma yani Kaliuma gereksinim duyalar. çiçekden sonrası köklenme ve yeni yapraklanmalarda ise N yani nitrogen yani Azot'a gereksinim duyarlar. Bu genelde tüm bitkilerde böyle iken Anthuryum Orkide v.b. bitkilerde oran 1/4 seyreltik olmak şartı istenir. Kullanılacak gübrenin karışımları da genelde çift fosfor tuzlarında Hidrojen içerikli yani az biraz pH ı düşüren yani asidtesi yüksek gübreler kullanmak gereklidir.

Kısacası fazlacada kafa karıştırmadan özel orkide gübresi üniversal olarak kullanmanız iyi olur En azından da bu NPK oranı ile ilgileniyor iseniz 10:15:10 gibi oranları tercih edin tüm yıl için.
Zaten Vanda'larda tam bir ayrım edilecek bir vegetasyon cyclusu açık değildir. Bundan önce de belirtiğim gibi 3 ayda bir keyfi yerinde ise çiçeklenebilir. tüm yıl boyunca uygun şartlarda gelişim gösterir. ciddi bir dinlenme fazı gözlenemez.
Tabii burda Vanda terimi Ascocende yani Vanda ascocentrum v.d. hybrid orchlar için geçerlidir. türlerdde yani sp.= species lerde durum tabii ki çok daha değişiktir.

Saygılar.

P.S. Hiç böyle basit şeylerden miğdeniz bulanmasın. Mümkün ise de burdan bize de link ekleyin.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön