View Single Post
Eski 19-11-2007, 11:52   #148
denizakvaryumu
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 13-04-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 9,099
Kızartma ve turşudan uzak durun


Dr. Kadir Çetinkara, kanserden korunmak için turşu ve kızartılmış yiyeceklerden uzak durulması ve C, A, E vitaminli sebze ve meyvelerin bol tüketilmesi gerektiğini söyledi.

Kanserin vücuttaki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmaları ile ortaya çıktığını, erken tanı ve tedavi yapılmazsa ölümle sonuçlandığını belirten Dr. Kadir Çetinkara, hastalıkta erken teşhisin hayat kurtarıcı nitelikte olduğunu vurguladı. Dr. Çetinkara, “Kanser, vücudun her hangi bir yerinde şişme sertlik, iyileşmeyen ya da iyileşmesi geciken yaralar, ben ve siğillerde büyüme ve renk değişiklikleri yapar. Yutma güçlüğü, rahim, makat ve vücudun değişik yerlerinde anormal kanamalar da düşündürücüdür. Uzun süre öksürük, ses kısıklığı, idrar ve dışkılama alışkanlıklarında değişiklik, nedensiz ateş ve zayıflama da kanser belirtisini düşündürebilir” dedi.

SÜT ÜRÜNLERİ TÜKETİN

Dr. Çetinkara, kanserden korunmanın yollarını ise şöyle sıraladı: “Aşırı güneşten kaçınmalı, sigara ve alkollü içecekler tüketilmemeli, aşırı dozda röntgen ışınına maruz kalınmamalı, posalı yiyecekler C, A, E vitaminli zengin sebze ve meyveler, süt ve süt ürünleri bol miktarda tüketilmeli. Salamura, turşu, kömür ateşinde veya yağda kızartılmış yiyeceklerden kaçınılmalı, Kolestrol açısından fakir yiyecekler tüketilmeli.”

http://www.bugun.com.tr/haberler/191107/p77481.asp

================================================== ==




24/02/2007 / 15:11
Turşunun mide kanserine neden olduğunu, kemiklerde kalsiyum birikimini engellediğini, tansiyonu ve insülin direncini arttırdığını belirtti.
--------------------------------------------------------------------------------

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Uzman Diyetisyen Doç. Dr. Funda Elmacıoğlu, turşunun mide kanserine neden olduğunu, kemiklerde kalsiyum birikimini engellediğini, tansiyonu ve insülin direncini arttırdığını belirtti.

Günümüzde her çeşit meyve ve sebzenin her mevsim bol miktarda bulunduğunu ve artık turşu yapmaya gerek kalmadığını dile getiren Doç. Dr. Elmacıoğlu, bir gıda saklama yöntemi olan turşudan zaten tuzu fazla miktarda tüketen Türk toplumunun uzak durması gerektiğini vurguladı. Doç. Dr. Elmacıoğlu, turşunun özellikle tansiyon arttırıcı özelliği bulunduğuna ve insülin direncini arttırmasının bir diğer zararı olduğuna dikkat çekerek, "Ayrıca turşunun mide kanserlerinde önemli bir faktör olduğu belirlenmiştir. Turşu insan sağlığına son derece zararlı. Ancak çok nadiren yemeklerde lezzet faktörü olarak tüketilebilir" dedi.

Turşunun Karadeniz Bölgesi'nde çok sık yapılan kavurmasının haftada birkaç kez tüketildiğini ve turşu kavurmasının kalp damar hastalıklarında risk faktörü olduğunu açıklayan Elmacıoğlu, şunları söyledi:
"Turşuda aşırı miktarda sodyum klorür (tuz) var. Sebze, meyve veya balığın turşu yani salamura olarak muhafaza edildiği antibakteriyel ortam yüksek oranda tuzlu sudur. Yüksek tuz tüketimi de turşunun neden olduğunu söylediğimiz hastalıklara sebebiyet vermektedir.

Türk toplumu zaten turşu bile yemese günlük aşırı miktarda tuz tüketiyor. Dünya Sağlık Örgütü bir kişinin günde en fazla 6 gram tuz tüketmesini önerirken, bizim insanımız günde 18 gram tuz tüketiyor. Bir de bunun üzerine turşu yediği zaman nasıl yaşadığımızı söylememize gerek yok. Sebzelerde, meyvelerde ve hayvansal gıdaların kendisinde zaten tuz var. Kısacası turşu tüketmekten vazgeçmeli, bütün gıdaları taze ve çok az miktarda tuz kullanarak tüketmeliyiz."

Elmacıoğlu, gıdaları antibakteriyel ortamda koruyan ve turşu olmasını sağlayan tuzun hayati bir mineral olduğunu, ancak fazla tüketildiğinde fayda yerine zarar verdiğini kaydetti.
http://bhdhaber.com/haber.asp?haberid=13755

denizakvaryumu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön