İstanbul-Devrek Hattı:Üç Günlük Vardiya-Yenice Ormanları 1
Sevgili Sanal Gezginler,
Sabah Ahmet Bey den telefon geldikten sonra ekip olarak hızlandık ve iki araba halinde tesisten çıktık. Yenice kaldığımız yere (100.Yıl Atatürk Hizmet Köyü-Bakacakkadı, Gökçebey) 30 km kadar uzakta. Ekipte 2 tane küçük çocuk var ve toplam 7 kişiyiz. Benim emektar 3 kapılı Suzuki ve arkadaşın arabasına bölündük. Filyos çayını geçerek (foto 1)Yenice’ye geldik. Yolda çalışma vardı ve yol bozuktu. Devrekli arkadaşımız Vedat yolun genişletildiğini söyledi. Tabii ki bazı ağaçlar pahasına. Bu arada bu akşam yolda gelirken, radyoda Rusların Zonguldak’a (nedense özellikle Filyos dediler) epeyce yüklü bir yatırım yapmak için, bakmaya geldiklerini söylediler. Yöre insanı için iyi haber ama nedense bu tür haberler beni irrite ediyor. Yenice Ormanlarına zarar vermesinler de, yatırımlarını tabii ki yapsınlar.
Yenice’de Atatürk’ü anma törenlerine katıldık ve saygı duruşumuzu yaptık. Sonra da Ahmet beyi bulduk. Size Ahmet beyi anlatmam gerekir. Tam adı Ahmet Şükrü Elbir. Yenice Orman İşletme de görevli. Ahmet beyi daha İstanbul da telefonun ucunda sevdim. Ne yaptığını bilen, konusuna hakim ve paylaşmayı seven bir insan. Yenice Ormanlarını ziyarete gelen insanlar için Yenice Orman İşletmeden verilen tek isim.
Ahmet bey ve eşi ,güzel kızlarının şiir okumasını takip etmişler ve yorgunluk çayı içiyorlardı. Bizi de davet ettiler, tazecik çaylarımızı yudumlarken birbirimizle tanıştık. Ahmet bey bize yöre hakkında ufacık bilgiler verdi. Sonra atladık arabalara ve Yenice Ormanlarına yöneldik.
Etraf bu mevsim de yeşil. Buranın baharını düşünemiyorum! Yenice Ormanları 75000-80000 hektarlık bir alanı kaplıyormuş. Yenice Orman İşletme burada 13 bölgeye ayrılmış. Her biri bir başka güzeldir eminim. Ahmet bey bizi gezdirmek için hazır, hazır olmasına da, öğle sonrası diğer grup arkadaşları gelecek. Bu nedenle saat 14:00 gibi tesiste olmak lazım. Arkadaşlardan ayrılmakta ayıp olacak, mecburen Ahmet beyden bu zaman diliminde gidilebilecek en çarpıcı bölgeye götürmesini rica ediyorum. O da bizi önce Şeker kanyonunun başına götürdü (foto 2). Burada Kent orman diye bir mesire yeri yapılmış. Etraf çok güzel. Şeker kanyonu zorlu bir kanyonmuş. 6,5 km lik bir uzunluğu varmış. Buradan fotoğrafları aldık ve araçlara bindik (foto3-5).
|