Hristiyanlık inancında çileğin sembolik önemi
Bilim adamlarının çileği meyve ve diğer bitkisel özellikleri ile değerlendirmiş olmalarına karşın sanatçılar ise çileği çok daha farklı yönleriyle incelemişlerdir. Hristiyan ressamlar, özellikle, dini semboller açısından çileğe önem vermişlerdir.
Dini ressamlar Bakire Meryem’in yumuşaklığını ve değerli oluşunu çilekle özdeşleştirmişlerdir. Çileğin bu tip benzetimleri ile ilgili olarak “Symbolism of the Great Masters” (1913) isimli eserinde Elizabeth Haight, çileğin diğer sembolik meyvelerden ayrı bir öneme sahip olduğunu belirtmiştir. Yazar, bu durumun İtalya, Hollanda ve Alman sanatının yanında İngiliz minyatürlerinde de görüldüğü belirtmektedir. Aynı yazar, çileğin bir sembol olarak doğruluğu, dürüstlüğü ifade ettiğinden söz etmektedir.
Kunzle adındaki yazar, orta çağda yaşayan insanlar tarafından; üç parçalı çilek yaprağında kutsal üçlemeyi, çilek meyvesinin görünümümde İsa’nın kan damlalarını ve çiçekteki beş taç yaprağında (petal) İsa’nın beş yarasını hatırlatan bir sembol olarak görüldüğünü belirtmektedir. Meryem Ana ve İsa’nın resmedildiği tablolarda zaman zaman görülen çilek meyvesi ya da diğer bitkisel organların ön plana çıkmasının nedenleri bunlar olsa gerektir.
Kaynak