Ben Bursa Tarım Meslek Lisesinde eğitim görüyorum, alanım ise Gıda Teknolojisi. Bizde bugün uygulama dersimizde turşu yaptık. 30 kişilik sınıf 6 kişilik gruplara bölündü ve her grup malzemelerini alarak başladı turşu yapmaya
Nasıl yaptık turşu;
İlk önce Gıda üretiminde çok önem verdiğimiz hijyenik koşullara dikkat ettik. Eller güzelce yıkandı, turşuda kullanılacak malzemeler bol su ile yıkandı. Sonra turşu malzemelerini, turşuya uygun bir şekilde kesip doğradık. Bizim grubumuz karışık turşu yaptı.
Lahanalar, havuçlar doğrandı. Fasulyelerin sapları kesildi (
tabi bu fasulyeler 2 dakika gibi kısa bir süre haşlandı), domatesleri bütün olarak attık bu yüzden içine salamura (tuzlu su) işlesin diye çatal yardımı ile deldik. Kereviz sapları yıkandı ve kesildi.
Herşey uygun hale getirilince malzemeler turşu kabına dekoratif bir şekilde dizildi
Altına ve üstüne kereviz yaprakları konuldu, üst tarafa sarımsaklar atıldı. Sarımsaksız turşu olurmu hiç
Malzemeler yerleştirilince hocamızın yardımı ile hazırladığımız % 9.5'luk salamura(tuz+su+sirke) üzerine döküldü.
Turşuda oluşan çiçek hastalığını engellemek için turşu kabının içine hardal tohumu atıldı.
Herşey tamamlanınca turşu kabının ağzı hava almayacak şekilde kapatıldı ve fermantasyona bırakıldı.
Sercan turşuyu kimselere vermedi
İşte böyle, daha neler yapacağız neler
. İleri ki günlerde de ketçap, mayonez (bunlar kesin değil), domates suyu ve ham zeytini olgunlaştırma yöntemlerini yayınlıyacağım.
Sevgiler