View Single Post
Eski 15-11-2007, 15:56   #117
lerdemir
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,120
Yapay Tozlaştırma Sonrası İçin Bitkinin Beslenme Fizyolojisi hk Ek Bilgi

Merhabalar;

Bu konuyu takip eden dostlar için, Prof Hocamızdan bir uyarı/hatırlatma maili geldi.

Sağolsun üşenmeyip, hatta endişe ederek tüm bildiklerini hiçbir mecburiyeti yokken paylaşıyor bizlerle.

"Tam da forumumuzun ruhuna uygun" diyeceksiniz değil mi?

Yapay Tozlaştırma ve sonrasında dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin olarak Prof. Hocamızın verdiği bilgiler:

"Levent Bey,

Size aktardığım bilgileri bitkilerle amatör çerçevede ilgilenen kişilerle paylaştığınızı belirtmişsiniz. Bu tip pratik bilgilerin daha fazla kişiye ulaştırılmasına katkıda bulunduğunuz için size teşekkür ederim.

Ancak, önemli bir noktayı bildirmekte de yarar var.

Bu da bitkinin beslenme fizyolojisi ile ilgili...

Yine çok basit olarak anlatmaya çalışırsam;

Bitkiler, üzerlerinde açan çiçeklerin hepsini meyveye dönüştürmezler.

Bu oran bitki türlerine bağlı olarak değişmekle birlikte, doğal koşullarda yetişen bir limon ağacında açan çiçeklerin %5-8'inin meyve oluşturması, ekonomik anlamda ürün elde etmek için yeterli olur.

Bitki üzerinde açan bütün çiçeklerin hepsinin veya çoğunluğunun meyve tutması istenmez. Çünkü bu durumda çok sayıda ama yeterince gelişmemiş, küçük meyveler oluşacaktır. Hatta, bazı durumlarda aşırı meyve yükü nedeniyle dallar kırılabilir.

Öte yandan, bitkinin içinde bulunduğu ekolojik koşulların uygunsuzluğu (aşırı sıcak veya soğuk, aşırı sulama veya su yetersizliği, yetersiz ışıklanma vb) ve beslenme yetersizliği durumlarında ise bitki, üzerinde bulunan ve gelişmekte olan tüm meyveleri de dökebilir.

Yani, "ne kadar fazla tozlaştırılmış çiçek = o kadar fazla meyve" demek değildir...

Siz, taşınabilir büyük bir saksıda ve henüz 3 yaşlı olan limon bitkinizi doğal koşullarda değil, balkonda ve soğuk zamanda iç mekana taşıyarak yetiştirmeye çalıştığınızı ifade ediyorsunuz.

Öncelikle, bitkiniz geliştikçe hemen birkaç yıl sonra saksıdaki toprak beslenme için yeterli olmayacaktır.

Ayrıca, bu koşullardaki bitkinin su dengesini kurmak ve ışıklanma gereksinimini tam anlamıyla karşılamak noktasında sorunlar yaşanabilir.

Bu gerçekleri de göz önünde bulundurarak, size bitkiniz üzerinde açan çiçeklerin hepsini yapay tozlaştırma yoluyla meyveye dönüştürmeye çalışmamanızı öneriyorum.

Aksi halde ya çok sayıda ama gelişmemiş meyveler oluşur, ya da hiç meyve elde edemeyebilirsiniz...

Hatta, ekonomik meyve yetiştiriciliğinde, bitkinin besleme ve taşıma kapasitesinin üzerinde meyve tutumu sağlanmışsa, "meyve seyreltmesi" adı verilen bir işlem uygulanır.

Bu amaçla, söz konusu meyvelerin fazlası henüz fındık büyüklüğünde iken koparılarak, bitki üzerinde ancak besleyebileceği sayıda meyve bırakılır.

Tekrar iyi günler ve zevkli hobinizde başarılar dilerim.

Selamlar...
"

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön